FILM  BOŠKA SAVKOVIĆA U IME ŽIVOTA POBEDNIK 9. SILAFESTA
   4 Sep 2017, 14:50    Veliko Gradište    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


FILM BOŠKA SAVKOVIĆA U IME ŽIVOTA POBEDNIK 9. SILAFESTA

Posle  šest festivalskih dana, u prijatnom ambijentu na obali Dunava u Velikom Gradištu, proteklog vikenda završen  je 9. Međunarodni festival turističkog i ekološkog filma  SILAFEST 2017. koji se kao član CIFFT,  u okviru  Svetske turističke organizacije, pridružio najboljim festivalima ove vrste filmova u svetu – u Njujorku, Los Anđelesu, Varšavi, Berlinu, Kanu, Portu, Beču, Dovil.

Za najbolji film  festivala proglašen je domaći film ,,U ime života’’, u režiji Boška Savkovića. Zlatnim i srebrnim talasom nagrađeni su najbolji ekološki i turistički film,a nagrade Srebrni i Zlatni Pinkum dobili su i filmovi u konkurenciji srpskog filma.


          Ovogodišnji festival okupio je desetine režisera, producenata i drugih tvoraca turističkih i ekoloških filmova iz čitavog sveta. Prikazano je ukupno 67filmova  koji su ušli u zvaničnu selekciju iz Srbije i 17 zemalja Evrope i sveta.

Festival je zatvorila direktorka Turističke organizacije Srbija Marija Labović koja je istakla da promotivni filmovi predstavljaju promociju Turističkih destinacija u Srbiji,s obzirom da je  ova godina održivog razvoja turizma proglašene od strane Svetske turističke organizacije.
Marija Labović,direktorka TO Srbije
           -Ova kombinacina turističkih i ekoloških filmova upravo ističe važnost održivog razvoja turizma naše zemlje i svih zemalja sveta Želim da čestitam svim dobitnicima,čestitam žiriju i organizatorima i zahvaljujem se jednoj ovakvoj organizacijiji s obzirom na to da pripada jednom lancu ovako važnih festivala,jer na taj način promoviše,ne samo Veliko Gradište  i Srebrno jezero kao važnu turističku destinaciju,već i čitavu Srbiju koja već šestu godinu beleži značajan rast kako inostranih,tako i domaćih turista.Organizatorima želim još puno godina organizovanja ovako dobrog festivala,da se još puno godina ovde družimo,vidimo puno dobrih filmova iz svih krajeva sveta i tajko obogatimo svoja znanja i razmenimo isksustva,rekla je zatvarajući ovogodišnji 9.SILAFEST,direktorka Turističke organizacije Srbije,Marija Labović.


           Predsednik Saveta festivala i Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić završnici 9.SILAFEST-a istakao je njegovu  važnost , kao i činjenicu da se festival održava na pravom mestu jer je Veliko Gradište spoj bogate turističke ponude i ekološki zdrave životne sredine.Poželjno je da do narednog festivala svaka sredina posadi bar po jedno drvo,u cilju zaštite i čuvanja naše planete zemlje.

Dragan Milić,predsednik opštine Veliko Gradište

        -Čestitam svim nagrađenima i želim da naredni festival dignemo na jednu stepenicu više,sa željom da se i naredne godine vidimo svi koji su sada prisustni,a da nam dođu i novi ljudi iz sveta filma.Želim da se zahvalim organizatorima festivala kao i izvršnom producentu Bošku Savkoviću koji je nas doveo i bezbedno sleteo avionom koji je poleteo na otvaranju festivala,tako da smo u proteklih šest dana bezebdno leteli.Ono što smo rekli na početku,da svi čuvamo našu planetu zemlju,da čuvamo naše sredine,jer enmamo rezervnu varijantu i da pokušamo da učinimo po jedan korak za svaku svoju sredinu i da pokušamo da zasadimo bar po jedno drvo u narednoj godini.dodao je Milić.

        Nagrada ,,Grand Prix’’ za najbolji film festivala pripala je domaćem filmu ,,U ime života’’,u režiji Boška Savkovića.

        -Doktor Džeki ili mister Hajd,šta da kažem,kada organizujem festival a pravim i filmove.Sledeće godine je deseti jubilarni SILAFEST,znači deset godina njegovog organizovanja i nadam se da ćemo tada ovde napraviti malo veći spetakl i da ćemo imati malo više podrške.Jer,ova manifestacija i svi vi to zaslužujete,naglasio je  izvršni producent SILAFEST-a i dobitnik prve nagrade Grand Prix za film.U ime života’’,Boško Savković..
 

Zlatnim i srebrnim talasom nagrađeni su najbolji ekološki i turistički film,a nagrade Srebrni i Zlatni Pinkum dobila su i filmovi u konkurenciji srpskog filma.
 
Laskave titule najboljih ponela su sledeća filmska ostvarenja:
GRAN PRI
“U ime života“
Boško Savković, Srbija
Srebrni talas za najbolji ekološki film 
,,Preferred Destination ESTAA’ s 2017.Portugal
 
Srebrni talas za najbolji turistički film
,,Lake of Apples’’,Makedonija


Zlatni talas za najbolji ekološki film
“U ime života’’Boško Savković,Srbija


Zlatni talas za najbolji turistički film
,,Mystery of Mersin’’ Turska


U konkurenciji srpskog filma nagrade Srebrni i Zlatni pinkum osvojili su, po kategorijama:
Srebrni pinkum za najbolji srpski turistički film,,
.Nušićijada festival Ivanjica’’,režija Igor Mihović
 
Zlatni pinkum za najbolji srpski ekološki film,
,,Podvodni Mitroplis’’,režija Dragan Milutinović

Zlatni pinkum za najbolji srpski turistički film
,,Sokobanja-zeleno srce Srbije’’,režija Dušan Stojančević
 
Nagrada plavi Dunav
,,Hajde da zaštitimo naše vode’’,Slovenija
 
Najbolji animirani film
,,Ala je lep ovaj svet’’,režija Zorica Kondić,Srbija

 
Pokrovitelji SILAFEST-a su opština Veliko Gradište, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija,  Turistička organizacija Srbije, Kulturni centar i  Turistička organizacija opštine Veliko Gradište, Visoka turistička škola strukovnih studija iz Beograda i drugi.
Lj.Nastasijević
 
 
 Slične vesti

Jubilarni Festival "Milivojev štap i šešir" otvara pozorište iz Jagodine

6 Feb 2024, 14:09

U Centru za kulturu Požarevac od 26. februara do 3. marta, biće održane 20. Amaterske svečanosti „Milivojev štap…

Najbolja predstava "Frančišek", a Janez Škof najbolji glumac petog Viminacijum festa

26 Jun 2023, 12:27

Prema jednoglasnoj odluci stručnog žirija, koji je radio u sastavu Katarina Radivojević, dramska umetnica i predsednica…

Predstava "Hasanaginica" otvorila peti Viminacijum fest

20 Jun 2023, 11:42

Uz vatromet i predstavu „Hasanaginica“, Ljubomira Simovića, u izvođenju Pozorišta Semberija i Narodnog…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU Požarevcu od početka godine…

Na području Policijske uprave Požarevac od početka godine registrovana su čak 129 požara,…

28 Feb 2024, 17:18

Vremenska prognozaPrognoza za četvrtak, 29. Februar…

SRBIJA: U četvrtak toplo i promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima.…

28 Feb 2024, 13:45

DruštvoRadovi na rekonstrukciji "Čikoša"…

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca obišao je radove na rekonstrukciji „Čikoša“…

28 Feb 2024, 13:12

Kursna lista