EVROPSKI DAN PROTIV TRGOVINE LJUDIMA
   18 Oct 2019, 12:54    Požarevac    SATTV    Maja Kostić


EVROPSKI DAN PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

quot;JEDNA REČ VIŠE, JEDNA ŽRTVA MANJE", SLOGAN POVODOM 18.OKTOBRA EVROPSKOG DANA BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA, DRUŠTVENI PROBLEM O KOME TREBA GOVORITI TOKOM CELE GODINE, A DANAS SE U EVROPI OBELEŽAVA OVAJ DAN.

Trgovina ljudima kao moderni oblik ropstva je jedno od najtežih krivičnih dela protiv čovečnosti i predstavlja drastično kršenje osnovnih ljudskih prava - pravo na život, na slobodu izbora, na slobodu kretanja kao i kršenje osnovnih principa međunarodnih pozitivnih pravnih propisa u oblasti ljudskih prava i sloboda.
Rezultati do sada sprovedenih istraživanja i analiza prikupljanih javnih statističkih podataka evidentno ukazuju na to da je veliki broj zemalja u svetu zahvaćen ovom negativnom društvenom pojavom u kojoj su žrtve u većini slučajeva žene i devojke kojima se prvenstveno trguje u svrhu seksualne eksploatacije.
Poražavajuće brojke nam govore da je u 2018. godini u Republici Srbiji identifikovano 76 žrtava trgovine ljudima od kojih je 30 maloletno, dok je u prvim mesecima 2019. godine identifikovano 16 žrtava trgovine ljudima. Proces vrbovanja žrtve od strane kriminalnih grupa  pojedinaca odvija se u više faza: od ulaska u emotivne procese sa potencijalnom žrtvom pa sve do ucena, otmica, prisilnih radnji i pretnji.
Najnoviji trendovi trgovine ljudima su povezani s masovnim migracionim tokovima i lancima krijumčarenja migranata, posebno sa ranjivim grupama u migracijama poput maloletnika bez pratnje. U poslednjim godinama su registrovani slučajevi trgovine ljudima radi prisilnog rada, organizovanog prosjačenja i ugovorenih brakova. Ovakav razvoj situacije je uzrokovan stanjem siromaštva, a posebno među ranjivim grupama stanovništva. Broj dece koja prisilno rade na ulicama konstantno raste.
Obeležavanjem 18. oktobra Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, skreće se pažnja na ozbiljnost ovog društvenog problema i ukazuje na značaj i neophodnost  preventivnog postupanja, podizanju svesti celokupnog društva kroz  funkcionalan sistem međusobne saradnje i koordinacije aktivnosti i visok nivo međusobnog poverenja organa vlasti i nevladinih institucija u borbi protiv ove negativne društvene pojave.
 
 



Slične vesti

Marković o 11. septembru: Najveći poraz Amerike, ali nisu izvukli pouku

11 Sep 2023, 10:21

Na današnji dan, pre 22 godine, u samoubilačkom napadu otetim avionima na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu…

Preminuo Silvio Berluskoni

12 Jun 2023, 12:05

Bivši italijanski premijer i lider stranke Forca Italija Silvio Berluskoni preminuo je u 87. godini. Silvio Berluskoni je…

Preminula poznata kreatorka Mirjana Marić

25 Jul 2021, 15:19

Poznata modna kreatorka Mirjana Marić preminula je danas u Beogradu u 84. godini, potvrđeno je Tanjugu iz kruga porodice. 

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPrvi međunarodni festival savremenog…

Arheološki park Viminacijum biće domaćin prvog međunarodnog festivala savremenog plesa…

29 Mar 2024, 14:28

DruštvoZavršena druga faza rekonstrukcije…

Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca sa saradnicima, obišao je radove na Muzeju…

29 Mar 2024, 14:18

DruštvoMladost, svetlost dobrote - humanitarni…

Pod sloganom „Mladost, svetlost dobrote“, održan je još jedan tradicionalni…

29 Mar 2024, 13:36

Kursna lista