Evrointegracije - trka s preponama, bez prečice
   4 Apr 2022, 9:35    Beograd    rts    Elena Marjanović


Evrointegracije - trka s preponama, bez prečice

Usred rata u Ukrajini, evropski lideri sve češće govore o bržem pristupanju našeg regiona Uniji. Ovo je trenutak buđenja za Evropu, trenutak kada treba oživeti proces proširenja sa zemljama Zapadnog Balkana, rekao je Žozep Borelj prilikom nedavne posete Sarajevu, Tirani i Skoplju. Prethodno je i u Beogradu bila šefica nemačke diplomatije s porukom da nismo zaboravljeni.


Nema brze trake – jasni su bili lideri Evropske unije kada je Ukrajina podnela zahtev za članstvo, petog dana rata.O dometu ukrajinske, ali i moldavske i gruzijske aplikacije govori i njen odjek - Evropljani su pokazali solidarnost i pokrenuli polemiku. Istovremeno, u region Zapadnog Balkana požurila je šefica nemačke diplomatije. Glavna poruka bila je - Niste zaboravljeni.


"Poseta Analene Berbok se tumači kao jasan signal zvaničnog Berlina da neće dozvoliti rusko mešanje na Baklanu i kao jasna poruka zemljama da to što je Ukrajina podnela zahtev ne znači da će ih Ukrajina preskočiti", kaže Nenad Raičević, dopisnik RTS-a iz Nemačke.


U stvarnosti, to bi moglo da se pretoči u početak pregovora za Skoplje i Tiranu, otvaranje novog klastera 3 za Beograd, finansijsku injekciju za sve.


"Zasad se nije čula reakcija Francuske i Holandije, koje su do sada bile najveći kočničari bržeg evropskog puta ovog regiona i njihova reakcija se može očekivati najranije posle francuskih predsedničkih izbora", ocenjuje Raičević.Šta kažu Francuzi Ali Zapadni Balkan ni u kampanji, ni mimo nje, u Francuskoj nije tema. Naprotiv.

"U Francuskoj postoji otvoreno protivljenje bilo kakvoj integraciji država tzv. Zapadnog Balkana u EU. To protivljenje se refkletuje i među građanima, ali i političkom elitom. Uzimajući u obzir da nema ozbiljne agende o integraciji, odnos prema našem regionu usmeren je na jačanje političke sfere uticaja", rekao je Ivica Mladenović, urednik srpskog izdanja Mond diplomatika.

Međutim, pri preuzimanju predsedavanja Uniji, Makron je govorio o članstvu u razumnom roku, za razliku od najčešće formulacije - evropska perspektiva. Za jun je zakazao i regionalni samit.


Nema gledanja kroz prste 


Uprkos retorici, izveštava dopisnik RTS-a, u Briselu nema signala da bi sve zemlje progledale "kroz prste" iz geopolitičkih razloga.

  "Prema diplomatskim izvorima, za mnoge zemlje članice bi usklađenost Srbije sa spoljnom politikom EU i sankcijama prema Rusiji moglo da postane crvena linija i da spreči otvaranje novog klastera u junu ili kasnije. Jedan od novih odlučujućih faktora u pregovorima i novi blokirajući faktor", ističe dopisnik RTS-a iz Brisela Dušan Gajić.

Srbija je u delikatnoj poziciji, ocena je šefa delegacije EU. U usklađivanju sa spoljnom politikom Brisela, ključna reč je - postepeno. Obazrivo - savetuju diplomate. Teško je odgovoriti na zahteve da se uvedu sankcije, a da nas tone košta debelo. 


 "To je nešto što mislim da se shvata u EU, jer mi moramo, ako želimo da postanemo članica, da i svoju spoljnu politiku uskladimo sa EU. Međutim, treba biti razuman i to raditi postepeno. Mislim da se to može uzeti kao momenat obostranog sazrevanja i našeg da to moramo učiniti i njihovog da to ne možemo učiniti preko noći", rekao je prof. Ivo Visković, nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj i Sloveniji.


Možda ne preko noći, ali da za brzu pristupnu perspektivu. Izjasnili su se nemački i austrijski kancelar. Protiv su odugovlačenja koje region čini ranjivijim. I od visokog predstavnika Žozepa Borelja poruka koja nagoveštava i šanse i izazove - za proširenje Unije - ovo je kritičan trenutak.Slične vesti

Grubješić: Ništa nismo dobili od Brisela, ništa nije ponuđeno

24 Jun 2022, 9:25

Srbija bez novih klastera, BiH bez statusa kandidata, Skoplje i Tirana ni na startu pregovora - epilog je jučerašnjeg samita…

Vučić, Rama i Kovačevski ipak idu na samit u Briselu

22 Jun 2022, 15:25

Nakon detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, Aleksandar Vučić, Edi Rama i Dimitar Kovačevski…

Žiofre za RTS: EU za Srbiju svakako predstavlja budućnost

22 Jun 2022, 11:10

Približavamo se polovini godine, a to istovremeno znači četiri meseca rata u Ukrajini i završetak predsedavanja Francuske…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaKsenija Mitrović najbolja glumica…

Na žalost, usled nepovoljnih vremenskih prilika, sinoćna predstava "Kaštel u jezeru" Narodnog…

26 Jun 2022, 12:41

KulturaOdržan "Festival igre Zlatibor…

U subotu 25. juna 2022. godine na bini na Kraljevom trgu održan je "Festival igre Zlatibor…

26 Jun 2022, 12:31

DruštvoDodeljena priznanja "Vidovdanski…

Vidovdanske kulturne svečanosti održane su  u subotu, 25. juna, u Kulturnom centru na Zlatiboru…

26 Jun 2022, 12:29

Kursna lista