EU za unapređenje socijalnih i zdravstvenih usluga u Žabarima i Žagubici
   24 Sep 2020, 11:12    Žagubica    SATTV    Elena Marjanović


EU za unapređenje socijalnih i zdravstvenih usluga u Žabarima i Žagubici

dquo;Evropska unija preko EU PRO programa podržava lokalni razvoj u 99 gradova i opština u Srbiji i drago mi je što danas u Žabarima vidimo završen jedan od tih projekat koji je doprineo stvaranju uslova za poboljšanje usluga socijalne zaštite za najugroženije grupe ljudi, pre svega dece”, rekao je šef sektora za upravljanje projektima Delegacije Evropske unije (EU) Martin Klauke prilikom današnje posete objektu socijalne zaštite u Žabarima koji je potpuno rekonstruisan zahvaljući podršci EU.
Radovi koje je EU finasirala sa preko 66.000 evra preko EU PRO-a, a opština učestvovala sa više od 30.000 evra, obuhvatili su rekonstrukciju podova, krova, toaleta, instalacija, sistema grejanja, zamenu stolarije, kao i nabavku novog nameštaja i opreme neophodne za funkcionisanje dnevnog boravka.
Opština Žabari, prepoznajući značaj njihovog rada, dala je završeni objekat na korišćenje Udruženju osoba ometenih u razvoju „Ključ“. Tako je obezbeđeno da oko 20 korisnika i korisnica Udruženja ima adekvatne uslove za dnevni boravak, društveno angažovanje i unapređivanje socijalnih veština, kako bi se doprinelo njihovom daljem uključivanju u zajednicu.
„Sada imamo prostor gde će osobe sa posebnim potrebama moći da se druže, stvaraju i rade. Oni ovde prave sapune od glicerina i sveće, a tako se osećaju kao ravnopravani članovi društva“, rekao je predsednik Udruženja „Ključ“, Darko Radovanović.
U Žagubici je predstavnik Delegacije EU obišao zgradu Doma zdravlja u kojoj je EU sa više od 86.000 evra finansirala rekonstrukciju sistema grejanja i ventilacije, radove na spuštanju plafona i postavljanju LED osvetljenja.
„Realizovan projekat u Žagubici doprineće boljim uslovima rada za zaposlene u Domu zdravlja kao i unapređenim zdravstevnim uslugama za pacijente, što je jako bitno danas kada se suočavamo sa pandemijom korona virusa“, rekao je šef sektora za upravljanje projektima  Delegacije EU Martin Klauke. Kako je rekao ovo je deo podrške koje EU pruža preko EU PRO programa a koji osim projekata unapređenja socijalne infrastrukture obuvata i projekte ekonomske infrastrukture kao i one koji su fokusirani na unapređenje konkurentnosti mikro i malih preduzeća.
Dom zdravlja u Žagubici ima oko 100 zaposlenih, a na godišnjem nivou oko 9.600 pacijenata u ovom centru dobija potrebnu medicinsku negu.
Ističući dobru saradnju i podršku Evropske unije Predrag Ivković, zamenik predsednika opštine Žagubica je rekao da se uz EU sprovodi i projekat uvođenja geografskog informacionog sistema kako bi se stvorili uslovi za planiranje razvoja kroz mapiranje lokalnih pčelara i kulturne baštine.Slične vesti

Danas je Svetski dan mentalnog zdravlja

10 Oct 2020, 12:36

Svetska zdravstvena organizacija danas po prvi put je domaćin globalnog online događaja, razgovaranja na temu mentalnog…

Počela da radi baza podataka sa informacijama o više od 4.000 retkih bolesti

24 Sep 2020, 9:30

Sa radom je počela balkanska baza podataka retkih bolesti, regionalni projekat u koji su uključene Hrvatska, Republika Srpska,…

Stres - Burnout, sindrom izgaranja na poslu

27 Aug 2020, 11:59

Radeći sa najrazličitijim kategorijama pacijenata lako se moglo uočiti da su uzroci javljanja ljudi psihijatru prilično…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeOd 60 pregledanih u Gradskom zavodu…

Najviše novoobolelih od koronavirusa i juče je bilo u Beogradu. U Gradskom zavodu za plućne…

21 Oct 2020, 9:31

ZdravljeKon: Ako svi nose maske, zaštita…

Epidemiolog Predrag Kon ponovo je apelovao na Beograđane da nose maske, ističući da ta mera,…

21 Oct 2020, 9:29

PolitikaSiniša Mali potvrdio da ostaje…

Dosadašnji ministar finansija Siniša Mali rekao je da će u novoj vladi ostati ministar finansija.…

21 Oct 2020, 9:26

Kursna lista