Etno selo na obali Đerdapa u naselju Dobra
   2 Sep 2022, 16:12    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Etno selo na obali Đerdapa u naselju Dobra

Jedinstveni seoski etnografski muzej u selu Dobra kod Golupca izaziva veliko interesovanje stanovnika i stručnjaka iz ovog dela Srbije, sa izloženih više od  200 eksponata iz srpske istorije,kulture,običaja I tracije meštana. Jedna lepa ideja svojevremeno je pretvorena u zbilju, s ciljem da se očuva etnografska vrednost ovog kraja i srpska tradicija.


Zasluga za to pripada mesnoj zajednici, Nacionalnom parku "Đerdap",meštaninu Zoranu Petraškoviću i Etnografskom muzeju iz Beograda.Prikupljeni predmeti smešteni su u prostoriji seoskog Doma kulture u ovom Podunavskom naselju,a I u ponudi su Turističke organizacije Golubac.

O ovoj postavci  brinu Mesna zajednica I pojedini meštani,u prvom redu poznog  životnog doba.Prilikom naše posete naselju Dobra,u prostoriji gde je postavljena etno postavka zatekli smo dve starice,Dragicu Popić I Veru Novaković .Mnogi predmeti Bake Dragie nalaze u ovoj  etno postavci, a jedna  je I od specijalista za  pečenje čuvene domaće proje od kukuruznog brašna.

      -Proja se priprema sa vrelom vodom koja se sipa u kukuruzno brašno,dobije se testo koje se oblikuje u vidu pogače,zatim se stavlja u špored na drva,jer njeno pečenje  u električni  šporet nije preporučljivo.Ona nas je hranila I danas hrani,ali se sada mahom koristi za jelo kao specijalitet,otkriva tajnu pečenja proje  Dragica Popić.

       U muzeju nalaze se gumeni i drveni opanci, tkane torbe, narodna nošnja ovog kraja, razno posuđe od keramike, drvene dečje kolevke, kotlić za pripremanje kačamaka od domaćeg belog kukuruza, fotografije stare Dobre, koja je potopljena izgradnjom HE "Đerdap".


Vera Novaković I u svojoj osmoj deceniji života ne predstaje da plete čarape,rukavice I ostale predmete od ovčije vune I kako kaže  počela je od svoje sedme godine svog života
Posle formiranja muzeja,ovde je  osnovano Eko-etno društvo "Gospođin vir" koje je okupljalo sve ljude dobre volje spremne da sve što je istorijska vrednost ovog kraja sačuvaju i unaprede za buduća pokolenja.



Deuštvo je  imalo poseban zadatak da brine o očuvanju zdrave životne sredine, ne samo flore i faune, već i sredine koja je bogata istorijskim lokalitetima, počev od kolevke evropske civilizacije - Lepenski vir i najdubljeg vira u Evropi - Gospođinog vira pa do ostalih prirodnih vrednosti i lokaliteta, među kojima su i oni koje je Rimska imperija ostavila od Čezave pa nizvodno do Bosmana.. Nažalost,posle nekoliko godina ovo društvo prestalo je sa radom.
 



Slične vesti

U Golupcu otvorena izloba radova učenika -Šareni svet,mog detinjstva 2

27 Mar 2024, 17:21

U Galeriji moderne umetnosti Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu, sinoć je otvorena …

"U rukama stvaranja" - Izložba malih umetnika Gala art ateljea

26 Mar 2024, 11:04

Dečije radove uglavnom možemo videti na zidovima ili panoima u školama, retko u galerijama ili velikim salonima.…

"Životinjsko carstvo - animalni svet na delima iz istorijsko-umetničke zbirke Narodnog muzeja Požarevac"

16 Mar 2024, 12:12

U Galeriji Narodnog muzeja Požarevac, do nedavno Galeriji savremene umetnosti, od 15. marta posetioci mogu pogledati izložbu…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista