Ercegovac: Pacijenti više ne čekaju u kolicima u hodniku - za godinu dana u Urgentnom 110.000 pregleda
   16 Mar 2023, 12:53    Beograd    rts    Elena Marjanović


Ercegovac: Pacijenti više ne čekaju u kolicima u hodniku - za godinu dana u Urgentnom 110.000 pregleda

Za skoro godinu dana na novoj adresi u Urgentnom centru pregledano je oko 110.000 pacijenata. Marko Ercegovac, direktor centra ističe da je drastično skraćeno vreme koje su ranije gubili na opservaciju pacijenta i da je to sada najveći benefit. Najvažnije je, naglašava, što sada u Urgentnom nemaju nijedna kolica s pacijentom koji čekaju u hodniku. Plan je, najavljuje, da do kraja godine počne s radom dnevna hirugrgija koja će omogućiti da pacijenti istog dana, nakon operacije, odlaze kući.


U najveće uspehe rada novog Urgentnog centra Marko Ercegovac ističe to što su vreme koje su drastično gubili zbog dijagnostike, udaljenosti, da pacijent mora da ide od doktora do doktora sada skratili. Za gotovo godinu dana u Urgentnom centru je pregledano oko 110.000 pacijenata, dnevni prosek je, ističe direktor uvek od 600 do 700 pacijenata, ali se za 15 posto povećao i broj hospitalizovanih pacijenata.


"Najveći procenat su traume, imamo malo veći broj traumatizovanih pacijenata pošto smo ipak na neki način referentna ustanova za traumu. Ali povećao se i broj drugih specifičnih hirurških intervencija koje realno cela Srbija, ceo region šalje, a pogotovo se fokusirmo na minimalno invazivnu hirurgiju", navodi direktor Urgentnog centra.


Ukazuje i da se sada s naglim vremenskim promenama naglo povećava i broj kardioloških i pulmoloških pacijenata. 


Posebno ističe da je najvažnije što sada u Urgentnom centru nemaju više, kako kaže, nijedna kolica s pacijentom koji čeka na hodniku, tako da je primarna trijaža razdvajanja pacijenata po stepenu hitnosti krucijalna.


"Mogućnost da neko bude hitan, a da ne bude pregledan u 20 minuta je skoro nemoguće. Taj hitan pacijent je sve vreme pod budnim okom lekara urgentne medicine koji je najveći napredak i iskorak u celom Urgentnom centru. Samim time, ne više od dva sata, raritetno ljudi u toku dva sata od prvog pregleda budu zbrinuti, hospitalizovani ili dobiju terapiju", naglašava Ercegovac.


Dnevna hirurgija u planu do kraja godine


Ističe da je prednost rada u novoj zgradi blizina urgentnog dela i goovo svih dijagnostika, sve se dešava na prostoru udaljenosti ne više  od par metara.


"Drastična je razlika u brzini sprovođenja dijagnostičkih procedura. Naravno  postojanje lekara urgentne medicine koji imaju mogućnost da sve vreme opserviraju i tretiraju pacijente je velika prednost. Benefit je nedostatak gubitka vremena ne samo za pacijente nego i za lekare", navodi doktor.


Dodaje i da su napravili dobar petogodišnji plan koji podrazumeva da pet interventnih neuroradiologa radi 24 časa svaki dan, što će omogućiti još veći broj  pacijenata s mehaničkom trombektomijom. Za manje od godinu dana uradili su 110 trombektomija što nikada ranije nisu.


Što se tiče minimalne invazivne hirurgije, ona je ističe Ercegovac postala svakodnevna i na novom odeljenju je prošlo 600 pacijenata. 


"Skoro sve operacije, žučne kese, slepog creva se operišu minimalnom invazivnom hirurgijom, što drastično smanjuje dužinu trajanja hospitalizacije i komplikacije. Osnova nam je da u budućnosti, ja se nadam do kraja godine da ćemo krenuti sa dnevnom hirurgijom što će drastično opet smanjiti broj dana hospitalizacije i pacijenti će istog dana moći da odu kući", najavljuje direkot Urgentnog centra.


Nove metode u lečenju


Objašnjava da je pored mnogih novih metoda uvedena i metoda za lečenje ekstremno gojaznih. "iskreno se nadam da će doći i Da Vinči, to je veliki kompjuter koji će biti veliki iskorak za hirurgiju. Prvenstveno prostate, urološka hirurgija, a i ginološka i sve ostale hirurgije.


Ukazuje da u Urgentnom centru nemaju liste čekanja pacijenata. Međutim uspeli su da pomognu Klinici za ortopediju da sa tri sale koje su otvorili, omoguće da svake nedelje kad nisu opterećeni s velikim brojem trauma urade dve do tri operacije pacijentima koji su na listi čekanja. 


"Imamo aparat CT angio, aparat koji ima i skener u sebi i angiografiju, što ćemo dodatno skratiti vreme za postavljanje dijagnoze i lečenje pacijenata s moždanim udarom. Telemedicina je, takođe u velikom napretku i očekujem da će do kraja godine Srbija imati jedan ceo povezan sistem u telemedicini ", najavio je dr Marko Ercegovac.Slične vesti

Karavan alergija širom Srbije deli znanje o reakcijama na alergene, dijagnostici i terapijama

15 Apr 2024, 11:09

Nacionalni Karavan alergija 2024. krenuo je početkom meseca iz Čačka, preko Zrenjanina i nastavlja putovanje po Srbiji.…

RFZO: Pacijentu iz Srbije transplantirana pluća u Budimpešti

10 Apr 2024, 10:09

Muškarcu iz Srbije uspešno su o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje transplantirana…

U susret Svetskom danu zdravlja

5 Apr 2024, 12:28

Stručni tim Zavoda za javno zdravlje Požarevac u saradnjii uz podršku službe polivalentne patronaže Doma zdravlja…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 16. april…

SRBIJA: U utorak stiže promena vremena uz velike temperaturne razlike…

15 Apr 2024, 13:32

KulturaNarodna biblioteka priprema kulturno…

Narodna bibliotaka “Veljko Dugošević” Golubac je centar svih kulturnh dešavanja…

15 Apr 2024, 11:53

PrivredaSubvencije nisu isplaćene na vreme…

Subvencije nisu isplaćene na vreme jer korisnici ne proveravaju eSanduče kažu u Upravi za…

15 Apr 2024, 11:34

Kursna lista