EPS-OV PROIZVODNI MIKS ZA BUDUĆNOST BIĆE USKLAĐEN SA REGULATIVOM  EU
   12 Jul 2019, 14:00    Kostolac    SAT TV    Tatijana Spasojević


EPS-OV PROIZVODNI MIKS ZA BUDUĆNOST BIĆE USKLAĐEN SA REGULATIVOM EU

NA KONFERENCIJI „ENERGETSKA BEZBEDNOST U REGIONU“ IZMEĐU OSTALOG JE  , OCENJENO  JE DA SE U NAREDNOM PERIODU OČEKUJE DA ENERGETSKI SEKTOR SRBIJE BUDE USKLAĐEN SA REGULATIVOM EU, KAO I SA TEHNOLOŠKIM TRENDOVIMA KOJI TADA BUDU BILI AKTUELNI

Energetika je regionalno pitanje i u toj oblasti imamo ogromnu obavezu da sarađujemo i ostvarujemo zajedničke planove i zajedničku regionalnu energetsku politiku, izjavio je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije, na otvaranju konferencije „Energetska bezbednost u regionu“, koja je okupila ministre iz Mađarske, Bugarske, Rumunije, Crne Gore i Republike Srpske.
Antić je rekao da je energetska bezbednost regionalno pitanje, jer nijedna od država ne može 365 dana u godini da proizvodi onoliko energije koliko je potrebno, dodavši da su se ministri na sastanku uoči konferencije saglasili da je ključna poruka spremnost na međudržavnu saradnju.
– Moramo biti svesni vremena koje dolazi i da pokušamo da razumemo na kom polju će se voditi ta energetska utakmica. Cilj je da probamo da izbalansiramo naše sisteme. Nećemo lako izaći iz lignita i on je okolnost na koju moramo računati u regionu. Odgovorna politika prema uglju, ali i snažan zamajac prema obnovljivim vidovima energije – rekao je Antić na panelu koji je usledio nakon otvaranja konferencije.
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto poručio je da nijedna zemlja ne treba da bude napadana jer pravi svoj „energetski miks“.
– Sve odluke moraju da budu zasnovane na konsultacijama i zajedničkom dogovoru i pristanku zemalja centralne i jugoistočne Evrope. Nejednaki standardi moraju biti eliminisani. Trenutno vidimo da kad god imamo saradnju sa Rusima, mi se nađemo pod jakim napadom, ali kad Zapad sarađuje s Rusijom, onda je to u redu – ukazao je Sijarto.
Na panelu „Održiva (re)konstrukcija: energetska tranzicija i put ka najboljem energetskom miksu”, Aleksandar Jakovljević, direktor Sektora za strategiju JP EPS, ocenio je da se u narednom periodu očekuje da energetski sektor Srbije bude usklađen sa regulativom EU, kao i sa tehnološkim trendovima koji tada budu bili aktuelni.
– Energetski izazovi sa kojima se susreće EU će se dodatno, sve brže, prenositi na Srbiju i na energetske kompanije. Ti izazovi jesu veliki, ali su i velika prilika. Srbija je, kada je u pitanju elektroenergetika, izbalansirana i na godišnjem nivou zadovoljava svoje potrebe i obezbeđuje sigurno snabdevanje iz sopstvenih resursa. Proizvodnja električne energije iz uglja će u doglednoj budućnosti ostati osnova našeg proizvodnog miksa. Ono na čemu intenzivno radimo jeste da učinimo tu proizvodnju čistijom i velike napore posvetili smo realizaciji mera iz oblasti zaštite životne sredine – istakao je Jakovljević.

Zahtevi evropske regulative, iako isti za sve zemlje članice, omogućavaju vođenje energetske politike koja je prilagođena resursima, specifičnostima i mogućnostima svake zemlje.
– Srbija gradi termoelektranu i to jeste logično, zato što je ugalj ono što Srbija ima. Sve dok taj ugalj može da se koristi na čist i efikasan način, to je dobar element u energetskom miksu, uz obnovljive izvore – smatra Udo Ajhlinger, direktor „Simens Srbija“.
Stručnjaci su saglasni da rast privrede ne sme da bude praćen značajnim povećanjem potrošnje električne energije i da su energetska efikasnost i integralna strategija ekonomskog i energetskog razvoja od ključne važnosti. Procene su da upravo znatnim povećanjem energetske efikasnosti i poštovanjem ekoloških standarda, Srbija može da isprati privredni rast u energetskom smislu.
 
Investicije Elektroprivrede Srbije

EPS je lider u zaštiti životne sredine u Srbiji i okruženju, sa investicijama oko 370 miliona evra u periodu od 2003. do 2018. godine. Investicionim planovima do 2027. godine planirano je 4,9 milijardi evra u segmentima rudarstva, proizvodnje električne energije i distributivnog sistema.
 
Saradnja u OBNOVILJIVIM IZVORIMA ENERGIJE
 
Republika Srpska radi na povećanju energetskih kapaciteta, pre svega na većoj eksploataciji vode, a zatim i sunčeve energije i vetra, rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske. On je podsetio da Srbija i Republika Srpska treba da grade tri hidroelektrane u gornjem toku Drine: „Buk Bijela“, „Foča“ i „Paunci“.
 Slične vesti

INVESTICIJE I ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE:PRIORITETI EPSA,TEMA I STRUČNE KONFERENCIJE

11 Oct 2019, 13:56

U KONFERENCIJSKOJ SALI OGRANKA „TE-KO KOSTOLAC ODRŽANA JE PRVA STRUČNA KONFERENCIJA „INVESTICIJE I ZAŠTITA…

NAJAVA ISKLJUČENJA ELEKTRIČNE ENERGIJE ZA PETAK 01.03.2019.

27 Feb 2019, 12:14

Petak, 01.03.2019. od 09:00 do 16:00  bez električne energije ostaće delovi Požarevca: deo ulice 27. aprila kod obilaznice,…

EPS NA KONFERENCIJI SVET U 2019. GODINI:INVESTICIJE I RAZVOJ USLOV ZA LIDERSTVO

11 Jan 2019, 14:06


UGALJ ĆE U NAREDNIH 15 GODINA BITI DOMINANTAN IZVOR ENERGIJE U SRBIJI ZBOG POTENCIJALA I RESURSA KOJI OVDE POSTOJE

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGOLUBAC DOBIJA NOVU PLAŽU NA DUNAVU

Početak radova na izgradnje  plaže i marine  na Dunavu,nastavak realizacije projekata…

21 Oct 2019, 21:18

KulturaSTARI ZANATI U OSNOVNOJ ŠKOLI…

UDRUŽENJE ZA PROMOCIJU KULTURE, TRADICIJE I TURIZMA "OD KNJIGE DO DUŠE" NA…

21 Oct 2019, 14:01

DruštvoOKTOBAR MESEC POSVEĆEN SLEPIM…

SAVEZ SLEPIH I SLABOVIDIH  POŽAREVAC OBELEŽEVA NIZOM AKCIJA MESEC OKTOBAR POSVEĆEN SLEPIM…

21 Oct 2019, 13:51

Kursna lista