EPS NA KONFERENCIJI SVET U 2019. GODINI:INVESTICIJE I RAZVOJ USLOV ZA LIDERSTVO
   11 Jan 2019, 14:06        SAT TV    Tatijana Spasojević


EPS NA KONFERENCIJI SVET U 2019. GODINI:INVESTICIJE I RAZVOJ USLOV ZA LIDERSTVO


UGALJ ĆE U NAREDNIH 15 GODINA BITI DOMINANTAN IZVOR ENERGIJE U SRBIJI ZBOG POTENCIJALA I RESURSA KOJI OVDE POSTOJE


Intenzivne promene u energetskom sektoru u prethodnom periodu definisale su današnje uslove poslovanja energetskih kompanija. Tržišne reforme, mnogo stroži zahtevi zaštite životne sredine i tehnološke inovacije doveli su do transformacije iz jednog relativno jednostavnog sistema, u kome je bio jasno definisan protok energije s jedne i novca s druge strane, u znatno komplikovaniji sistem sa velikim brojem novih usluga i novih učesnika na tržištu. Te promene su mnogo izraženije u okviru Evropske unije, ali se preko Energetske zajednice prenose i na tržišta u regionu, pa i na „Elektroprivredu Srbije“. Zato je EPS posvećen prilagođavanju zahtevima koje međunarodna regulativa postavlja pred Srbiju, poručio je Aleksandar Jakovljević, direktor Sektora za strategiju JP EPS, na konferenciji „Svet u 2019“, održanoj u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.
– Biće potrebne znatne investicije u narednom periodu. EPS predviđa ulaganja od 4,9 milijardi evra do 2027, koja se odnose na sve segmente poslovanja. EPS je fokusiran na održavanje dostignutih tehnoloških parametara, modernizaciju distributivne mreže i kontinuirano unapređenje operativne efikasnosti, a sve u cilju održanja finansijske stabilnosti i podizanja profitabilnosti. Takvo poslovanje stvoriće uslove za gradnju novih proizvodnih objekata i razvoj novih poslovnih mogućnosti. Planom su predviđene i aktivnosti koje su usmerene na zadovoljenje ekoloških zahteva i obezbeđenje uslova za dalje nesmetano funkcionisanje osnovnih delatnosti u okviru sistema EPS-a. Iskustva drugih država su nam veoma važna. Naravno, samo pod uslovom da dobra rešenja prilagodimo našim uslovima i potrebama – rekao je Jakovljević.
On je poručio da će ugalj u narednom periodu ostati dominantan izvor energije u Srbiji zbog potencijala i resursa koji ovde postoje, posebno imajući u vidu da je i na nivou Evrope upotreba lignita za proizvodnju struje ostala nepromenjena, iako postoji istovremeno povećanje upotrebe OIE. Iako potencijali za proizvodnju električne energije iz OIE u Srbiji ne mogu da nadomeste proizvodnju iz uglja, izvesno će doći do povećanja njihovog udela, samo je pitanje na koji način, u kom obimu i kojom dinamikom.
Kada je reč o trendovima u narednim godinama, ističe da se očekuju intenzivnije promene u distributivnom sektoru i na nivou Evrope. – Segment distribucije i snabdevanje pretrpeli su najmanje promene u prethodnom periodu. Prilagođavanje novim zahtevima EU i tržištu iziskivaće promene. To uslovljavaju i tehnološki napredak, intenzivni razvoj distribuirane proizvodnje, kao i pojava novih vrsta kupaca sa zahtevima za nove usluge – dodao je Jakovljević.

Region je  u zaostatku kada je u pitanju enegetska efikasnost.Energetski intenzitet u regionu je visok u odnosu na zapadnu Evropu, što znači da se troši više električne energije da bi se nešto proizvelo. To je uslovljeno starim postrojenjima, tehnologijama i proizvodnim procesima. Kada je u pitanju energetska efikasnost, postoji znatan potencijal za unapređenje u svim segmentima potrošnje širom regiona.Slične vesti

EPS-OV PROIZVODNI MIKS ZA BUDUĆNOST BIĆE USKLAĐEN SA REGULATIVOM EU

12 Jul 2019, 14:00

NA KONFERENCIJI „ENERGETSKA BEZBEDNOST U REGIONU“ IZMEĐU OSTALOG JE  , OCENJENO  JE DA SE U NAREDNOM…

NAJAVA ISKLJUČENJA ELEKTRIČNE ENERGIJE ZA PETAK 01.03.2019.

27 Feb 2019, 12:14

Petak, 01.03.2019. od 09:00 do 16:00  bez električne energije ostaće delovi Požarevca: deo ulice 27. aprila kod obilaznice,…

RADOVI NA IZGRADNJI PRISTANIŠTA KOSTOLAC PRI KRAJU

24 Dec 2018, 14:38

RADOVI NA IZGRADNJI PROSTANIŠTA KOSTOLAC SU PRI KRAJU, FUNKCIONALNE PROBE SU  U TOKU, USPEŠNA PROBA  PRETOVARA…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaULAGANJE U RAZVOJ KULTURE U OPŠTINI…

Za investicije,socijalna davanjja i subvencije iz budžeta za ovu godinu u opštini Golubac…

20 Aug 2019, 17:31

DruštvoZAŠTITITE SE OD UJEDA KOMARACA…

PRIDRŽAVANJEM NEKIH OSNOVNIH SAVETA MOŽETE ZNATNO SMANJITI RIZIK I ZAŠTITITI SEBE OD…

20 Aug 2019, 14:26

DruštvoNOVI AUTOPUT VOŽD KARAĐORĐE BIĆE…

Novi Šumadijski koridor odnosno autoput "Vožd Karađorđe" biće dug između…

20 Aug 2019, 14:21

Kursna lista