EPIDEMIJA JOŠ TRAJE
   6 Mar 2018, 14:18    Požarevac    SATTV    Maja Kostić


EPIDEMIJA JOŠ TRAJE

EPIDEMIJA ZARAZNE RESPIRATORNE INFEKCIJE, MALE BOGINJE, AKTUELNA JE JOŠ UVEK U BRANIČEVSKOM I PODUNAVSKOM OKRUGU, KAO I NA TERITORIJI REPUBLIKE SRBIJE, A NA OVOM PODRUČJU DO SADA JE POTVRĐENO 6 SLUČAJEVA MORBILA.

Ovo je period godine kada dominiraju respiratorne bolesti, a na podru;ju Brani;evskog okruga registrovano je 769 obolelih. Ove nedelje je pad obolelih u odnosu na prethodnu nedelju.
Proglašena je epidemija morbila u Braničevskom okrugu 28. februara 2018. godine, a broj obolelih se menja iz dana u dan. Do sada je prijavljeno 6 slučajeva kojima su potvrđene morbile. Kalendar vakcinacije se prebacio sa dve godine na navršenih 12 meseci kada dete može primiti prvu vakcinu protiv morbila. Kada je reč o vakcinaciji zdravstvenih radnika, očekuje se da pristignu vakcine, i kako nam poručuju iz zdravstvenih ustanova, naknadno ćemo biti obavešteni o vakcini za morbile koju svi u zdravstvu moraju da prime.
 Zbog aktuelne situacije,vezane za proglašenu epidemiju malih boginja na teritoriji Grada Požarevca, Dom Zdravlja Požarevac je organizovao  dvadesetčetvoročasovno rado vreme svoje pedijatrijske službe.Ovakva odluka je u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije o ovođenju mera za sprečavanje I suzbijanje epidemije malih boginja.
 Svi pacijenti dečijeg uzrasta moraju biti pregledani od strane pedijatara u DZ Požarevac,a oni odlučuju da li će pacijente slati u Opštu bolnicu Požarevac radi eventualne hospitalizacije. Pacijenti koji se budu javljali direktno u bolnicu I bez adekvatnog uputa biće preusmeravani u DZ Požarevac.
Dežurni lekari u Domovima zdravlja Braničevskog okruga,ukoliko nisu pedijatri,moraju pacijente upućivati na pregled u DZ Požarevac –pedijatru. Pedijatri iz ostalih Domova zdravlja mogu diretno upućivati pacijente u OB Požarevac.
Ovakva organizacija pregleda pacijenata dečijeg uzrasta trajaće sve dok traje epidemija malih boginja na teritoriji Grada Požarevca.

 Slične vesti

RFZO: Pacijentu iz Srbije transplantirana pluća u Budimpešti

10 Apr 2024, 10:09

Muškarcu iz Srbije uspešno su o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje transplantirana…

U susret Svetskom danu zdravlja

5 Apr 2024, 12:28

Stručni tim Zavoda za javno zdravlje Požarevac u saradnjii uz podršku službe polivalentne patronaže Doma zdravlja…

U Institut za onkologiju i radiologiju stigli novi lekovi za obolele od raka

2 Apr 2024, 10:10

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Milan Žegarac rekao je za RTS da je krenula primena najnovije terapije za…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSesije za poslodavce - sve o subvencijama,…

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Požarevac organizuje sesije sa poslodavcima…

13 Apr 2024, 12:19

DruštvoUčenici Ekonomsko-trgovinske škole…

Ema Mišić, Sofia Urošević i Mihailo Stanković osvojili su prvo mesto na takmičenju,…

13 Apr 2024, 12:14

DruštvoPojačana kontrola saobraćaja uoči…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu…

13 Apr 2024, 11:57

Kursna lista