EP REZOLUCIJA O SRBIJI NA DNEVNOM REDU POLOVINOM MAJA
   7 Apr 2017, 19:26        Blic    Tatijana Spasojević


EP REZOLUCIJA O SRBIJI NA DNEVNOM REDU POLOVINOM MAJA

Evropski parlament razmatraće Rezoluciju o Srbiji na plenarnom zasedanju, koje se od 15. do 18. maja održžava u Strazburu, saznaje Tanjug.
Evropski poslanici prvo će raspravljati o izvešštaju koji je krajem februara, na predlog teksta izvestioca Dejvida Mekalistera, usvojio Spoljnopolitički odbor EP.   Dan kasnije, najverovatnije 18. maja, očekuje se i izglasavanje Rezolucije o Srbiji u EP.
Izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister početkom godine predložžio je nacrt teksta o napetku Srbije tokom 2016. godine, na koji su poslanici Spoljnopolitičkog odbora podneli rekordnih 325 amandmana.
Veliki broj parlamentaraca tražžio je napredak u pregovorima o pristupanju Srbije EU i otvaranje tehnički pripremljenih poglavlja.
Najveći broj intervencija poslanici Spoljnoplitičkog odbora Evropskog paralamenta uložžili su na delove izvešštaja koji se odnose na normalizaciju odnosa Beograda i Prišštine, stanje u oblasti pravosuđa, medija i borbe protiv korupcije u Srbiji kao i na odnose Srbije sa Rusijom.
Gotovo jedna trećina amandmana došlazi od strane hrvatskih zastupnika u EP koji su se uglavnom fokusirali na zašštitu prava manjina u Srbiji.
Posle debate krajem februara, Spoljnopolitički odbor EP usvojio je tekst izvešštaja, koji će se u maju naći pred EP kao predlog rezolucije.
Predlog teksta Rezolucije Evropskog parlameneta o Srbiji ukazuje na napredak koji je zemlja postigla u oblasti ekonomskih reformi, saradnje u regionu i pregovora o članstvu u EU.
Zaključuje se da se Srbija nalazi na pravom putu približžavanja EU.
Pored početne ocene da je zemlja u 2016. godini otvaranjem poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, pokrenula ”ključna poglavlja u približžavanju EU”, u tekstu nacrta rezolucije poziva se i na otvaranje ”dodatnih poglavlja koja su tehnički spremna”.
Istovremeno, od Srbije se tražži veće zalaganje u oblastima borbe protiv korupcije, promocije nezavisnog sudstva, zašštite slobode medija i manjinskih prva kao i nastavak normalizacije odnosa sa Kosovom.
I u ovogodiššnjoj rezoluciji EP traži od Srbije da uskladi svoju spoljnu politiki sa politikom EU, uključujuči i odnose sa Rusijom.
 Slične vesti

Fon der Lajen i Vučić o dijalogu, reformama i pandemiji

26 Jun 2020, 12:37

Evropska komisija saopštila je da je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen na sastanku sa predsednikom Srbije…

Srbija pred otvaranjem poglavlja o slobodnom kretanju radnika

19 Jun 2020, 14:22

Srbija bi do kraja juna mogla da otvori poglavlje 2, koje se odnosi na slobodu kretanja radnika, u pristupnim pregovorima…

REFORMA INSPEKCIJA U BRANIČEVSKOM OKRUGU

26 May 2020, 13:18

KONTAKT CENTAR REPUBLIČKIH INSPEKCIJA KOJI POKRIVA RAD 44 INSPEKCIJE NA REPUBLIČKOM NIVOU POČEO JE SA RADOM KRAJEM MARTA.…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Braničevskom pet, a u Podunavskom…

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac 30 novih  slučajeva korona virusa u…

7 Aug 2020, 13:15

PoljoprivredaNovi objekat za smeštaj svinja…

Na početku školske godine učenike Poljoprivredne škole sa domom učenika “Sonja…

7 Aug 2020, 12:29

Kursna lista