EP REZOLUCIJA O SRBIJI NA DNEVNOM REDU POLOVINOM MAJA
   7 Apr 2017, 19:26        Blic    Tatijana Spasojević


EP REZOLUCIJA O SRBIJI NA DNEVNOM REDU POLOVINOM MAJA

Evropski parlament razmatraće Rezoluciju o Srbiji na plenarnom zasedanju, koje se od 15. do 18. maja održžava u Strazburu, saznaje Tanjug.
Evropski poslanici prvo će raspravljati o izvešštaju koji je krajem februara, na predlog teksta izvestioca Dejvida Mekalistera, usvojio Spoljnopolitički odbor EP.   Dan kasnije, najverovatnije 18. maja, očekuje se i izglasavanje Rezolucije o Srbiji u EP.
Izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister početkom godine predložžio je nacrt teksta o napetku Srbije tokom 2016. godine, na koji su poslanici Spoljnopolitičkog odbora podneli rekordnih 325 amandmana.
Veliki broj parlamentaraca tražžio je napredak u pregovorima o pristupanju Srbije EU i otvaranje tehnički pripremljenih poglavlja.
Najveći broj intervencija poslanici Spoljnoplitičkog odbora Evropskog paralamenta uložžili su na delove izvešštaja koji se odnose na normalizaciju odnosa Beograda i Prišštine, stanje u oblasti pravosuđa, medija i borbe protiv korupcije u Srbiji kao i na odnose Srbije sa Rusijom.
Gotovo jedna trećina amandmana došlazi od strane hrvatskih zastupnika u EP koji su se uglavnom fokusirali na zašštitu prava manjina u Srbiji.
Posle debate krajem februara, Spoljnopolitički odbor EP usvojio je tekst izvešštaja, koji će se u maju naći pred EP kao predlog rezolucije.
Predlog teksta Rezolucije Evropskog parlameneta o Srbiji ukazuje na napredak koji je zemlja postigla u oblasti ekonomskih reformi, saradnje u regionu i pregovora o članstvu u EU.
Zaključuje se da se Srbija nalazi na pravom putu približžavanja EU.
Pored početne ocene da je zemlja u 2016. godini otvaranjem poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, pokrenula ”ključna poglavlja u približžavanju EU”, u tekstu nacrta rezolucije poziva se i na otvaranje ”dodatnih poglavlja koja su tehnički spremna”.
Istovremeno, od Srbije se tražži veće zalaganje u oblastima borbe protiv korupcije, promocije nezavisnog sudstva, zašštite slobode medija i manjinskih prva kao i nastavak normalizacije odnosa sa Kosovom.
I u ovogodiššnjoj rezoluciji EP traži od Srbije da uskladi svoju spoljnu politiki sa politikom EU, uključujuči i odnose sa Rusijom.
 Slične vesti

Svinjetina iz Srbije bliža evropskom tržištu

19 Dec 2019, 12:37

Pre tri dana u Srbiji je zvanično prestala vakcinacija protiv klasične svinjske kuge. To je prvi uslov da bi svinjetina…

Reforma javne uprave i evropske integracije se nastavljaju

27 Nov 2019, 14:40

Reformski procesi na modernizaciji javne uprave i evropske integracije se nastavljaju iz više razloga - zbog građana,…

Evropski parlament potvrdio mandat nove Evropske komisije

27 Nov 2019, 14:38

Evropski parlament podržao je sa 461 glas "za", 157 glasova "protiv" i 89 "uzdržanih" novi saziv Evropske komisije. Evropska…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoMIHAJLOVIĆ U VELIKOM GRADIŠTU:…

POTPREDSEDNICA VLADE ZORANA MIHAJLOVIĆ OBIŠLA JE  OPŠTINU VELIKO GRADIŠTE…

21 Jan 2020, 16:32

Vremenska prognozaPROGNOZA za SREDU, 22. Januar…

SRBIJA: U sredu ujutru mraz i magla. Tokom dana sunčani periodi i toplije. Otopljenje će se…

21 Jan 2020, 14:23

PolitikaNastavak reformi, samo ako SNS…

Jedina garancija da će se nastaviti promene i da će Srbija nastaviti ovim putem je da SNS…

21 Jan 2020, 12:49

Kursna lista