Energetska pića i maloletnici - evropske zemlje zabranjuju prodaju, u Srbiji đaci naplaćuju gutljaj
   23 Nov 2023, 9:32    Beograd    rts    Elena Marjanović


Energetska pića i maloletnici - evropske zemlje zabranjuju prodaju, u Srbiji đaci naplaćuju gutljaj

Neke zemlje Evropske unije i okruženja zabranile su prodaju energetskih pića maloletnicima. Istovremeno, kod nas je stigao napitak koji košta hiljadu dinara i koji deca na gutljaj prodaju svojim drugarima u školi. Promovišu ga njihove Tiktok zvezde, a zarađuju trgovci.


Ni sličice fudbalera, košarkaša, igrice, izgleda da ništa nije zanimljivo deci ako nije popularno na Internetu. A najnovije energetsko piće upravo reklamiraju najpoznatiji jutjuberi i tiktokeri. Stiglo je u Srbiju pre mesec dana, može da se kupi samo na benzinskim pumpama i nije jeftino.


"Deca su jednostavno povodljiva, žele da se nađu na Internetu, da su popularna. Suprug i ja smo pričali sa svojom decom i ukazali smo im da je to štetno i da uopšte ne treba da razmišljaju o tome", kaže majka Slađana Savić.


Osnovci jesu čuli za ovo novo energetsko piće, ali oni sa kojima smo mi razgovarali, kažu da ga nisu probali.  


Posledice nisu iste za svakoga. Jedna limenka energetskog pića ima od 80 do 300 miligrama kofeina. Odrasloj osobi ne smeta ako dnevno unese u organizam 200 do 300 miligrama, što su otprilike dve šolje crne kafe. Prema podacima Evropske agencije za bezbednost hrane, 68 odsto mladih između 10 i 18 godina pije energetska pića, kao i 18 odsto dece mlađe od deset godina iako na limenci piše da nije za mlađe od 18 godina.


"Ne postoji ta gornja granica za kofein kod dece ispod 13 godina, a opet američka asocijacija pedijatara kaže da deca od 8 do 13 godina mogu nekih 100 miligrama kofeina u toku dana da unesu, ali problem je što kofeina nema samo u energetskim pićima i kafama" kaže klinički nutricionista dr Olga Ličina.


Deca često piju kakao i čajeve, a i tu ima kofeina. Većina maloletnika je makar jednom probala neko energetsko piće, iako to većina ne želi da prizna. Prekomerna upotreba može da izazove nesanicu, nervozu, gojaznost, srčane probleme i da loše utiče na mentalno zdravlje. Kombinacija sa alkoholom je najštetnija, a tako se najčešće konzumira na žurkama.


"Mislim da su oni mali da bi mogli sami da donose odluku o tome da li treba da piju ili ne, mislim da bi zakon mogao da se uključi u priču da maloletnicima ne bude dozvoljeno da mogu da uzmu energetska pića jer ne znaju koji je sastav toga. U prevozu, na ulici, ja ih baš viđam i to te generacije osnovaca ili možda početak srednje škole", navela je  roditelj Branislava Dimitrijević.


Alkohol ne sme da se prodaje maloletnicima, ali propisi ne regulišu prodaju energetskih pića.


"Verovatno bi sva ta pića mogla da se kontrolišu na sadržaj kofeina, zatim i aditivi i ugljen dioksid su pristuni u tim napicima koji bi kasnije mogli da izazovu mnoge neželjene efekte", napomenula je Ivana Đuričić sa Farmaceutskog fakulteta.


Nekoliko zemalja u Evropi već je ograničilo ili zabranilo prodaju energetskih pića maloletnicima. Crna Gora i Slovenija zabranile su prodaju novog energetskog pića jer je kontrolom ustanovljeno da sadrži sastojak koji nije dozvoljen u bezalkoholnim pićima, a to je u utorak uradila i Hrvatska.Slične vesti

Predstavljen novi božole

24 Nov 2023, 13:14

Klub vinogradara i vinara Požarevac proslavio je dolazak mladog vina, božolea. Proslava se održava svake godine u prisustvu…

Kako da prepoznamo pravu kafu, mešavine više neće moći da se "švercuju"

31 May 2022, 9:41

Za koji dan oznaku "kafa" moći će da nose samo proizvodi koji u sebi ne sadrže ni najmanji procenat dodataka poput ječma,…

POŽAREVLJNI DOBILI JEDINSTVENU ETIKETU JELEN PIVA

17 Aug 2017, 9:38

Građani Požarevca su u čast tradicionalnih igara u Ljubičevu dobili jedinstvenu pivsku etiketu sa imenom njihovog grada. …

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSesije za poslodavce - sve o subvencijama,…

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Požarevac organizuje sesije sa poslodavcima…

13 Apr 2024, 12:19

DruštvoUčenici Ekonomsko-trgovinske škole…

Ema Mišić, Sofia Urošević i Mihailo Stanković osvojili su prvo mesto na takmičenju,…

13 Apr 2024, 12:14

DruštvoPojačana kontrola saobraćaja uoči…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu…

13 Apr 2024, 11:57

Kursna lista