Elizabeta Druga, biografija jedne kraljice
   9 Sep 2022, 9:15    Beograd    RTS    Marija Vajner


Elizabeta Druga, biografija jedne kraljice

Kraljica Elizabeta Druga preminula je u 96. godini. Sedam decenija provela je na tronu britanske monarhije, a nije ni trebalo da postane kraljica. Krunisanje 26-godišnje Elizabete 1953. godine bio je najpopularniji kraljevski događaj u 20. veku. Uprkos protivljenjima, njen brak sa princem Filipom trajao je pune 73 godine.

Kada se Elizabeta rodila, interes javnosti nije bio prevelik. Bila je tek treća u naslednom nizu, a oči javnosti su i ovako bile uprte u njenog harizmatičnog strica Edvarda Osmog, kojeg je narod obožavao. Edvard i jeste postao kralj nakon smrti njegovog oca, ali se prestola odrekao zbog ljubavi prema Amerikanki Volis Simpson.

Pošto njen otac kralj Džordž Šesti i majka Elizabeta nisu imali više dece sem Elizabete i njene mlađe sestre Margaret, pozicija britanskog monarha bila joj je zagarantovana. Kada je saznala da će postati kraljica, uopšte nije bila srećna.

Ipak, Elizabeta je od malena bila omiljena u Velikoj Britaniji. U kući su je iz milošte zvali Lilibet, a nju i njenu sestru odgajala je guvernanta, koja je kasnije opisala Elizabetu kao posebno dete, izuzetno uredno, pedantno sa velikim odgovornošću.

Vinston Čerčil ju je jednom prilikom opisao kao veliki autoritet, jer je još od malih nogu video u njoj odlučnost.

Brak sa grčkim kraljevićem Filipom nije bio najbolje prihvaćen u Bakingemskoj palati, a najveći protivnici venčanju bile su njena majka i baka.

Najviše zbog činjenice da je veliki deo njegove rodbine nemačkog porekla, a venčanje se odigralo 20. novembra 1947, tek dve godine nakon okončanja Drugog svetskog rata.

Uprkos tome što je Filip postao britanski građanin i princ i vojvoda od Edinburga, brak je bio kontroverzan i zbog toga što je on rođen kao pravoslavac, a njegove sestre su bile udate za naciste.
Nedugo posle venčanja preselili su se na Maltu, gde je Filip bio stacioniran, a malo mediteransko ostrvo postala je jedina zemlja pored Velike Britanije gde je Elizabeta živela.

Krunisanje u Vestminsterskoj opatiji

Krunisanje 26-godišnje Elizabete 2. juna 1953. godine u Vestminsterskoj opatiji bio je najpopularniji kraljevski događaj u 20. veku. Njeno stupanje na presto ulilo je novu energiju u bankrotiranu i ratom iscrpljenu Veliki Britaniju.

Više od 100 miliona ljudi slušalo je prenos na radiju, a 27 miliona je pratilo na televiziji putem Bi-Bi-Sija.
Prva je bila kraljica Meri Prva Tjudor, koja je krunisana 1. oktobra 1553. godine. Kraljičina baka Meri od Teka, stara 81 godinu, bila je prva kraljica koja je videla svoje unuče na tronu, međutim, umrla je pre krunisanja. 

Haljina koju je kraljica nosila na krunisanju, koju je dizajnirao britanski modni dizajner Norman Hartnel, napravljena je od belog satena i izvezena zlatnim i srebrnim koncem sa amblemima Ujedinjenog Kraljevstva i Komonvelta.

Posle krunisanja, kraljica je nosila haljinu još šest puta, uključujući otvaranje parlamenta na Novom Zelandu i Australiji 1954. godine.

Šest i po decenija uz kraljicu

Princ Filip, vojvoda od Edinburga, preminuo je 2021. godine, u 100. godini. U braku sa Elizabetom bio je 73 godine, a kao suprug britanske kraljice proveo je punih 65 godina, i zato je ličnost koja je bila u najdužem braku sa jednim britanskim monarhom.Odnos kraljice Elizabete i princa Filipa počeo je kao mladalačka ljubav na prvi pogled. Vojvoda od Edinburga pomogao je kraljevskoj porodici da bude prisutnija na televiziji umesto na radiju, a prvi je njen član koji je uradio TV intervju.

"Ponašamo se kao da pripadamo jedno drugome godinama", napisala je Elizabeta u pismu svojim roditeljima ubrzo nakon udaje.

Kraljica je od svog oca nasledila model monarhije koji je bio staromodan i skoro nevidljiv i neprisutan. Nisu znali kako da se izbore sa medijima i novim dobom, kaže istoričarka Sara Gristvud, autorka knjige Elizabeth: The Queen and the Crown.

Objašnjava da je princ Filip tu odigrao ogromnu ulogu.

"Vojvoda od Edinburga pomogao je kraljevskoj porodici da bude prisutnija na televiziji, umesto na radiju, a prvi je njen član koji je uradio TV intervju", dodaje istoričarka.

Smatra se i da je imao veliku ulogu u organizovanju televizijskog prenosa krunisanja Elizabete, ali i da je bio ključan za organizaciju TV dokumentarca o kraljevskoj porodici 1969. godine.

Tokom narednih decenija, kraljica Elizabeta javno je nekoliko puta govorila o tome koliki je uticaj Filip imao na nju, nazivajući ga svojom snagom i temeljem.

Proslava platinastog jubileja 

Kraljica Elizabeta je povodom ovogodišnje proslave 70. godišnjice stupanja na presto, objavila da želi da Kamila, vojvotkinja od Kornvola, bude poznata kao kraljica supruga kada princ Čarls postane kralj. 
Kraljica je, takođe, podržala svog najstarijeg sina kao budućeg monarha. "Želela bih da vam svima izrazim svoju zahvalnost na podršci. Ostajem večno zahvalna zbog lojalnosti i naklonosti koje mi i dalje pružate", istakla je pisanoj poruci.

"I kada moj sin Čarls postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj ženi Kamili pružiti istu podršku koju ste dali meni; i moja je iskrena želja da, kada to vreme dođe, Kamila bude poznata kao kraljica supruga jer nastavlja svoju lojalnu službu", istakla je Elizabeta.

Među gostima u Sandringemu bila je Anđela Vud, bivša učenica kuvarske škole, koja je 1953. godine pomogla u stvaranju "Piletine za krunisanje", jela na bazi karija i majoneza koje je tada prvi put napravljeno u čast vladavine Elizabete Druge.

Kraljica je, obučena u svetloplavu haljinu, takođe isekla rođendansku tortu, koju je ispekao meštanin. 
Vojni orkestri, plesači, razni izvođači i poznate ličnosti paradirali su ulicama Londona kako bi obeležili platinasti jubilej kraljice Elizabete. 

Mehaničarka, vozač hitne pomoći i ljubitelj konja i pasa

Tokom Drugog svetskog rata, Elizabeta je radila kao mehaničarka u teritorijalnoj odbrani Londona. Bila je izuzetno dobra u popravljanju kamiona, a vozila je i kola hitne pomoći.Odličan je vozač, ali nema dozvolu.Jednom je potpuno šokirala saudijskog kralja Abdulaha kada ga je provozala kroz svoje imanje. Isprva je kralj bio iznenađen što je uopšte sela na vozačko mesto, a onda je ostao zapanjen njenom izuzetno brzom vožnjom po uskim ulicama.

Veliku ljubav gajila je prema psima i konjima, a obožavala je i konjske trke.

Što se njenog stila tiče, Elizabeta je oduvek bila obučena u haljine veselih boja, veoma kvalitetnih materijala, cvetnih dezena i detalja. Uvek je na sebi imala svedeni nakit, šešir, ženske rukavice i male torbe.

U Velikoj Britaniji je obožavaju. Jedini trenutak kada je britanska monarhija bila u krizi popularnosti bila je pogibija princeze Dajane 1997. godine. Elizabeti su tada zamerili hladan odnos.

Posetila je 117 zemalja i proputovala 1,7 miliona kilometara. Kao što je slučaj sa vozačkom dozvolom, Elizabeta nije imala ni pasoš, što je i logično kada se ima u vidu činjenica da se pasoši izdaju u njeno ime, pa bi bilo besmisleno da samoj sebi dala dopuštenje za putovanje.
 Slične vesti

Vremeplov: Rođen kralj Aleksandar I Karađorđević

16 Dec 2022, 9:58

Na današnji dan 1888. godine rođen je kralj Aleksandar I Karađorđević, Kralj Ujedinitelj. Od 1921. do 1929. vladar…

Stogodišnjica pristana kraljice Marije u Dubravici

6 Jun 2022, 13:53

U Dubravici je obeležena stogodišnjica otkada je tadašnja princeza Marija doplovila pristala na obale Dunava…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPriznanja za sve takmičare iz…

Na 65. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja je od 11. do 22. jula 2024. godine održana…

22 Jul 2024, 12:35

EkonomijaTabakovićeva sa stalnim predstavnikom…

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s novim stalnim predstavnikom…

22 Jul 2024, 12:32

EkonomijaČadež: Srbija postaje jedna od…

Povodom proizvodnja električne "pande" koja počinje u Kragujevcu, predsednik Privredne…

22 Jul 2024, 12:27

Kursna lista