Elektroprivreda Srbije spremno dočekala energetsku krizu zahvaljujući ulaganjima
   14 Oct 2021, 13:36    Beograd    SATTV    Marija Vajner


Elektroprivreda Srbije spremno dočekala energetsku krizu zahvaljujući ulaganjima

Energetska kriza i kako je izbeći bili su tema sastanka Milorada Grčića, v.d. direktora Elektroprivede Srbije sa članovima Nadzornog odbora u sedištu EPS-a.

Suočavanje sa energetskom krizom bila je tema sastanka u sedištu EPS-a na kojem su prisustvovali Milorad Grčić, v.d. direktora EPS-a i članovi Nadzornog odbora.

U poslednjih pet godina uloženo 2,36 milijardi evra u revitalizacije i modernizacije uz povećanje snage u TE i HE, izgrađena su postrojenja i sistemi za zaštitu životne sredine, urađene su revitalizacije, modernizacije i nabavke nove rudarske opreme na postojećim kopovima, grade se novi proizvodni kapaciteti. Snaga termo blokova povećana je za 180 megavata, a kada se završi sve što je planirano snaga TE biće veća za oko 225 megavata, uz ukupne investicije od 1,3 milijarde evra.

Predstavljeni su najvažniji urađeni rudarski projekti u Rudarskom basenu „Kolubara“ i na kopu „Drmno“, a posebno projekat otvaranja kopa „Radljevo“ koje je čekalo na razvoj još od 1976. godine. Grčić je istakao važnost projekta za razvoj gradnje bloka B3 u Kostolcu, koji bi na mreži trebalo da bude 2023. godine.

Uveliko se radi na projektima van granica Srbije.

Potrošnja električne energije na komercijalnom tržištu raste, otvaraju se novi pogoni, fabrike. U poslednje četiri godine na komercijalnom tržištu povećana je potrošnja za čak 13 odsto.

Dobit EPS-a samo u prvoj polovini ove godine je skoro 11,5 milijardi dinara. Saldo uvoz izvoz struje je veoma dobar. U periodu od 2016-2021, EPS je prodao oko 4 TWh električne energije više nego što je kupio na slobodnom tržištu i to je oko 110 miliona evra.Slične vesti

Blok B3 na mreži 2023. godine

13 Oct 2021, 13:58

U poslednjih pet godina u “Elektroprivredi Srbije” urađen je niz revitalizacija i modernizacija uz povećanje…

EPS i "EPS Distribucija" zvanično razdvojeni

29 Dec 2020, 12:31

Osnivačka prava EPS-a nad Operaterom distributivnog sistema "EPS Distribucijom" preneta su na Vladu Srbije, što će omogućiti…

EPS automatizuje mrežu-popravke će biti lakše, a gubici manji

7 Dec 2020, 9:41

Međudržavni sporazum koji je krajem novembra Vlada potpisala sa francuskom Vladom, osim gradnje metroa, donosi i saradnju…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

HronikaVozio pod djstvom psihoaktivnih…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu isključili su iz saobraćaja…

18 Oct 2021, 17:07

HronikaRazbojištvo u Kostolcu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu, efikasnom akcijom, uhapsili…

18 Oct 2021, 17:04

SportOdbojkaši "Mladog radnika"…

U okviru Kup-a Srbije, u utorak 19. oktobra snage će na terenu Sportskog centra Požarevac…

18 Oct 2021, 14:10

Kursna lista