Ekskurzije nikad skuplje - šta sve ulazi u cenu
   22 Jun 2022, 9:22    Beograd    rts    Elena Marjanović


Ekskurzije nikad skuplje - šta sve ulazi u cenu

Sezona je ekskurzija. Đaci se raduju, roditelji pitaju – šta sve plaćaju? Ovogodišnje cene neprijatno su iznenadile mnoge roditelje. Za jedan izlet potrebno je izdvojiti i 10.000 dinara, a rekreativna nastava košta kao letovanje.


Ono što je za decu radost, za mnoge roditelje može da bude glavobolja. Dva dana na Tari, jedno noćenje košta 10.000 dinara. Za osmake.

  "Ako se ide na neka mesta u objekte koji su jeftiniji, onda se roditelji žale da smeštaj nije dobar, deci ne prija jer su deca sabijena u sobi, a ako se ide negde gde je smeštaj bolji naravno da je cena veća. Sada tu treba napraviti balans, možda država nekako da razmisli kako da se izbalansira", kaže Gordana Simović, roditelj.

Šta sve roditelji plaćaju? Za nastavnika, po đaku, od 500 do nekoliko hiljada dinara. Dnevnica lekara – oko 50 evra. Porez koji se na sve to plaća najviše utiče na cenu, kažu u Nacionalnoj organizaciji turističkih agencija Juta. Turistička agencija šalje ponude školi. Školska komisija, u kojoj sedi i roditelj, bira najpovoljniju.

"Treba očekivati da rekreativne nastave i ekskurzije u sledećoj školskoj godini budu još skuplje, vrlo lako možemo da predvidimo da će tržište ići u pravcu nedostatka i skupih energenata", navodi Milan Bajić, direktor OŠ "Josif Pančić".

Oko 50 odsto novca ide hotelima, 20 odsto prevozniku, a od ostalih 30 odsto agencije zarade tek 10, tvrde u Juti. Jednodnevni izleti koštaju od 4.000 do 5.000 dinara. Još veća glavobolja za roditelje su sedmodnevne rekreativne nastave čija cena dostiže i 250 evra.

"Ova godina je bila korona godina do marta, a cene za ekskurziju koje smo postigli u avgustu prošle godine bile su zaboravljene do marta i samo dobrom voljom agencije mi smo platili cenu od avgusta, a ne sadašnju posle svih ovih poskupljenja", dodaje Bajić.

Da se odlazak ne bi dovodio u pitanje, neke škole su zbog većih cena trodnevne ekskurzije skratile na dva dana, a dvodnevne na jedan. I psiholozi kažu da dete može da doživi traumu ako sa grupom ne ode na izlet.

"Na ekskurzijama uvek bude neka zvezda, neko postane važan, najbolji pevač, najveći talenat, najluđa frizura i tako stiču samopouzdanje zbog tih uloga koje tamo dobiju", poručuje Martina Kvarantan Šmitran, psiholog.

Ekskurzija se organizuje uz prethodnu pismenu saglasnost roditelja. Po pravilu najmanje 60 odsto učenika istog razreda mora da se prijavi. Izbor agencije sprovodi se u skladu sa zakonom koji uređuje javne nabavke.

 

Šta sve ulazi u cenu ekskurzija?

- smeštaj u hotelu
- troškovi prevoza
- dnevnica vozača
- dnevnica nastavnika, učitelja i lekara
- dnevnica vodiča i usluge agencije
- porezSlične vesti

Upis učenika u osnovne škole prema mestu prebivališta

10 Aug 2022, 10:55

Na sednici Skupštine grada odbornici su, pored ostalog, usvojili lokalni akcioni plan za pravedan upis učenika u…

Za obrazovanje u Požarevcu ove godine nešto više od sedam miliona evra

22 Jul 2022, 12:02

Budžet za obrazovanje na svim nivoima u gradu iznosi 16%, tj. povećan je za 1,3% u odnosu na odobreni budžet na početku…

Još danas upis na portalu Moja srednja škola

20 Jul 2022, 9:37

Upis u srednje škole, posle prvog i drugog upisnog kruga, putem portala Moja srednja škola traje još danas.  Nakon prvog…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoNova šansa za zaposlenje

Potpisan Ugovor o saradnji sa organizacijom „HELP“ o sprovođenju projekta „Pomoć…

10 Aug 2022, 12:27

Servisne informacijeLPA radi i ove subote

Lokalna poreska administracija obaveštava da će  zbog dospeća za plaćanje trećeg…

10 Aug 2022, 12:18

EkonomijaKoliko su realni zahtevi da Vlada…

Zbog dvocifrenog rasta cena, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata nedavno je uputila…

10 Aug 2022, 11:36

Kursna lista