Ekološka akcija pošumljavanja crnim borom na brdu  Gorica kod naselja Ram u Opštini Veliko Gradište
   24 May 2021, 12:49    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


Ekološka akcija pošumljavanja crnim borom na brdu Gorica kod naselja Ram u Opštini Veliko Gradište

U organizaciji Grada Požarevca, Opštine Veliko Gradište i Planinarskog društva ,,Vukan.’’ iz Požarevca  u naselju Ram na brdu ,,Gorica’’ održana je humanitarna planinarska I ekološka akcija u kojoj je zasađeno 120 sadnica crnog bora I  koja se već tradicionalno organizuje jednom godišnje u kojoj učestvuju učesnici osnovnih škola sa područja grada Požarevca.Oko 200 učenika,njihovih nastavnika I članova Planiarskog društva ,,Vukan’’  pre akcije,posetili je poznatu Ramsku tvrđavu gde se upoznali sa nastankom I njenom istorijom,a zatim se uputili prema obližnjem brdu ,,Gorica’’ gde su posadili preko 120  sadnica ,,crnog bora’’ I imali edukativno predavanje o osnovi planinarstva iz oblasti ,,orijentacije’’ u prirodi.

          -U akciji koju su organizovali grad Požarevac, opština Veliko Gradište i Planinarsko društvo “Vukan“ iz Požarevca učestvuje  150 učenika završnih razreda osnovnih škola iz Požarevca, pedesetak  planinara i desetak planinarskih vodiča, a sadni materijal donirala su lovačka udruženja. Ovaj predeo sa nezaboravnim pogledom, zbog specifičnih vetrova ima i idealne uslove za paraglajding dok, u podnožju brda, Dunav pruža sjajne mogućnosti za sportove na vodi kao što su kajtsurfing i jedrenje pa je već postao deo turističke ponude ove opštine. Podršku akciji priužili su i Ariva, obezbedivši besplatan prevoz, kao i Ramska tvrđava koju su učesnici ovom prilikom besplatno posetili. Ovo je, ujedno bila i najbrojnija pojedinačna grupa koja je obišla ovo, nedavno restaurirano, srednjovekovno utvrđenje na Dunavu, smešteno uz ostatke rimskog utvrđenja Lederata,rekao je Novica Mitić, planinarski vodič ,,Vukan’’ iz Požarevca koji je sa svojim članovima, na prelepom vidikovcu sa pogledom na DTD kanal, učenicima održao i predavanje iz “osnova planinarstva“ – oblasti orijentacija.


Opština Veliko Gradište je učesnik brojnih humanitarnih akcija I ova je jedna od njih koju smo podržali u saradnji sa organizatorima, Gradom Požarevca I  Planinarskim društvom’’ Vukan’’,dajući tako punu podršku da se organizuje,zaživi I traje.
            -Ja lično svaki svoj slobodan terenutak provodim u šumi jer sam lovac i znam koliko to znači i stalno propagiram da su planinarska i lovačka udruženja najstarija i najbrojnija ekološka skupina koja godinama unazad, decenijama pa čak i vekovima radi na očuvanju tog biodiverziteta i naših šuma. Da nije njih, ne bi one bile tako lepe i zelene i bile prilika i mesto gde možemo da se okupimo.“, rekao je zamenik predsednika opštine Veliko Gradište Slađan Marković, pohvalivši još jednom učesnike akcije kojima se, ujedno, pružila da upoznaju svoj kraj – okolinu Požarevca, Velikog Gradišta i Golupca.

 Marković je dodao , da  na ovaj način deca će provoditi što više vremena u prirodi, a drveće koje su sada zasadili za 20 do 30 godina će postati šuma.
         -Opština Veliko Gradište svake godine implementira nekoliko projekata iz oblasti žaštite životne sredine, a sledećim će, uz podršku Ministarstva ekologije, na jeset takođe biti posađeno preko 2.000 sadnica crnog bora na Gorici. U planu je da se na istom mestu posadi i 200 do 400 vrsta voćkarica pa bi učenici, pored bogatog kulturnog nasleđa Kelta, Rimljana i Turaka, mogla da upoznaju i autohtone voćkarice,naglasio je Marković.koji je  zasadio jednu sadnicu crnog bora.

Ovaj predeo sa nezaboravnim pogledom, zbog specifičnih vetrova ima i idealne uslove za paraglajding dok, u podnožju brda, Dunav pruža sjajne mogućnosti za sportove na vodi kao što su kajtsurfing i jedrenje pa je već postao deo turističke ponude ove opštine. Ovde iz Banatske Palanke do Rama saobraća dunavska skela, a istim pravcem, prema Golubačkom gradu prolazi i evropska biciklistička staza EuroVelo 6 što bicikliste čini i najbrojnijom populacijom turista.
Ova podunavska Opština u ovoj godini realizoavala je I projekat uz pomoć društveno odgovornih kompanija i NVO “Zeleni razvojni centar“ pod nazivom ,,Posadi svoj hlad’’ u kojoj je podeljeno građanima 100 sadnica belog jasena  sa ciljem  da se ozelene mesta gde oni žive  i kojima je bitno zdravlje  Plan organizatora je da u narednim godinama podeli još 300.000 sadnica.Slične vesti

Sadnica crvenih šljiva i ruža za građane Opštine Veliko Gradište

1 Dec 2022, 16:34

U cilju promocije zdravih i ekoloških navika i ozelenjavanja naselja, opština Veliko Gradište …

Srbija zakoračila u "zelenu tranziciju", put ka čistoj energiji neminovnost

15 Apr 2022, 11:04

Poručuje se da je put ka čistoj energiji neminovnost, mora biti pravedan, planiran i uz zaštitu najsiromašnijih.…

EU zabranila plastične tanjire, slamke i pribore za jelo - koliko je Srbija daleko od takve odluke

19 Jul 2021, 9:48

U zemljama članicama Evropske unije ovog meseca na snagu je stupila zabrana proizvodnje i prodaje jednokratnih plastičnih…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

HronikaRazbojništvo u pokušaju

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su M. L.(1986) iz…

28 Jan 2023, 21:57

HronikaRazbojništvo u pokušaju

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su M. L.(1986) iz…

28 Jan 2023, 21:57

KulturaBiblioteka Nikola Sikimić Maksim…

Narodna biblioteka ,,Nikola Sikimić Maksim’’ u Kučevu obe3ležila je 150 godina…

28 Jan 2023, 11:30

Kursna lista