Ekipa Ljubiše Avramovića iz Kostolca pobednik u kuvanju riblje čorbe na Alaskom poselu u naselju Vinci
   9 Aug 2022, 12:43    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Ekipa Ljubiše Avramovića iz Kostolca pobednik u kuvanju riblje čorbe na Alaskom poselu u naselju Vinci

U podunavskom naselju Vinci, u opštini Golubac održana je tradicionalna turističko-kulinarska i sportska manifestacija ,,Alasko poselo’’ koja je okupila veliki broj takmičara i gostiju. Manifestacija je počela takmičenjem u pecanju ribe na plovak u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji  uz učešće oko 30-tak sportskih ribolovaca, a zatim i u kuvanju riblje čorbe. Organizator je Mesna zajednica Vinci, uz podršku opštine Golubac. Za najbolju riblju čorbu takmičilo se preko 30 ekipa iz naselja sa područja opština Golubac, Veliko Gradište, Požarevac, Kostolac i Mladenovac.

           
"Pokušali smo ove godine da se malo bolje pripremimo u odnosu na predhodne manifestacije, pa smo upotpunili program sa novim sadržajima koji bi bili interesatniji za sve uzraste.Tako da, sada imamo uzložbu domaćih radinosti, dečju predstavu, a biramo i najlepše dvorište u vikend i naselju Vinci kao i najllepše uređeni stand.Imamo Povećan je i broj takmičara u pecanju ribe na plovak kao i u kuvanju riblje čorbe. Vinci je nekada bilo selo ribara, lađara i zidara, danas imamo samo dva meštanina koji se bave svojim zanatom-ribarenjem, a o lađarima i zidarima da i ne govorim, jer ih ima takođe malo", kaže Zoran Jovičić, predsednik Mesne zajednice Vinci.

U opštini Golubac pored ulaganja u izgradnju  razvojnih projekata u naseljima daju i punu podršku u organizovanju raznih manifestacija u svim sredinama na području opštine kako bi meštani pokazali svoje aktivnosti u negovanju svojih običaja, kulture i tradicije.

"Naselje Vinci ulazi u treću deceniju sa održavanjem Alaskog posela i ovo je naselje sa najdužom tradicijom održavanja ove manifestacije. Radimo na stvaranju uslova da u svim naseljima na području opštine Golubac bude održavana neka od manifestacija, kako bi meštani tih naselja pokazali i predstavili svoje mesto, tradiciju, običaje i kulturu i zašto se razlikuju od drugih. Nadam se da će se ova tradicija nastaviti kao i realizaciju nekih razvojnih projekata, jer verujem u dobar rad novog rukovodstva Saveta mesne zajednice. Dosta investiramo u razvoj naših naselja. Ovde u Vincima izgradili smo dečji park, u planu nam je asfaltiranje seoskih ulica i uređenju atarskih puteva, a jedan od kapitalnih projekata je izgradnja kanalizacije u selu i vikend naselju Vinci. Kanalizaciju ćemo raditi u svim naseljima, a za početak pored vikend i naselja Vinci radiće se kanalazacija u vikend I naselju Usije, zatim  u naselju Dvorište i manastiru Tumane. U Golupcu smo uradili Gradski trg kod Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’, a radićemo i Gradski trg u centru Golupca kao i rekonstrukciju  zgrade SPS u Gradski muzej", ističe Marko Stojaković, zamenik predsednika opštine Golubac.


Posetioci su imali priliku da vide i izložbu narodnih rukotvorina i starih zanata, a vredne domaćiće  pripremile su  i tradicionalna domaća jela.

"Na štandu naših žena iz sela imamo domaće proizvode od ribe jer je Vinci poznato kao selo alasa,zatim kolače domaće radinosti. Ovo nam je prvi put da zajedno nastipimo i tako pokažemo naše proizvode  i nadam se da će se oni svideti našim gostima. Razmišljamo da u selu formiramo udruženje žena koje bi okupljalo sve one meštanke koje žele da rade i predstave selo, sebe i svoje običaje". kaže Tanja Marković, meštanka.

Svoj stand na Alaskom poselu ovde u Vincima imale su i žene iz Udruženja žena "Osmeh Dunava’’ iz Golupca.

"Naše udruženje broji sedam članica i sve proizvode koje same proizvodimo prodajemo na štandu koji je stalno postavljen u centru Golupca. Učestvujemo i na raznim manifestacijama prodajnog karaktera i na drugim turističkim na kjima prestavljamo naše udruženje i svoje proizvode kao što je kupinova rakija, kupinovo vino, džem I slatko od kupine kao i proizvodi od maline. Žene koje su naše članice su sa sela, mahom nezaposlene i koje nešto rade i proizvode. Na štandu u Golupcu prodajemo i suvenire koje same izrađujemo", kažu Nadica Urošević i Lela Nastasović, članice Udruženja žena "Osmeh Dunava’’ iz Golupca.

Po oceni stručnog žirija najbolju riblju čorbu skuvala je ekipa Ljubiše Avramovića iz Kostolca, drugo mesto osvojila je ekipa  Mileta Markovića iz Golupca, a treće Lazara Milovančevića iz Mladenovca.

Nagrađeni su pobednici u pecanju ribe na plovak u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji kao i najlepše uređeni štand idvorište u vikend i naselju Vinci. Za najmlađe održana je predstava ,,Malo kraljestvo’’, a Kulturno umetničko društvo  Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ iz Golupca izvelo je i prigodan kulturno-umetnički program.

Organizator je Mesna zajednica Vinci u saradnji sa Turističkom organizacijom I Narodnom bibliotekom,uz podršku opštine Golubac.Slične vesti

Negovanje tradicije uči se od malih nogu

23 May 2023, 10:49

Defile učesnika Homoljskih motiva ulicama Kučeva, centralnog dana manifetsacije su zaštitni znak smotre. Organizatore…

Homoljski motivi 55. put u Kučevu

18 May 2023, 14:39

Organizatori su najavili program 55. Smotre narodnog stvaralaštva “Homoljski motivi”, koja će ove godine…

Sabor bačijara 16. put održan u Stamnici

17 May 2023, 12:33

U Stamnici je proteklog vikenda po 16. put održan tradicionalni skup bačijara, koji je poslednjih godina stekao popularnost…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPredškolska ustanova Lane iz Kučeva…

Predškolska ustanova ,,Lane’’ iz Kučeva’’ proslavila je 40…

27 May 2023, 17:56

DruštvoDan za nas - motivacija za mlade…

U Kostolcu je održan festival „Dan za nas“, na kojem su učestvovali mladi…

27 May 2023, 13:48

DruštvoKostolac opet iznad republičkog…

U Braničevskom okrugu, prosečna zarada u martu, bez poreza i doprinosa iznosila je 72.914…

27 May 2023, 13:46

Kursna lista