EKIPA IZ GLOŽANE POBEDNIK PASULJIJADE U VOLUJI
   15 Jul 2019, 21:23    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


EKIPA IZ GLOŽANE POBEDNIK PASULJIJADE U VOLUJI

U organizaciji Mesne zajednice, pod pokroviteljstvom opštine Kučevo, u naselju Voluja, proteklog vikenda održana je 12.po redu „pasuljijada“ na kojoj je učestvovalo 30 ekipa. U centru naselja nadmetale su se petočlane ekipe iz Voluje, Neresnice, Kučeva i Duboke. Pobednički pasulj skuvala je ekipa iz Gložane,naselja u Opštini Kučevo.

Primamljivi miris širio se ovim naseljem a takmičari su se trudili da pored suve slanine, rebaraca i nezaobilaznih začina,dodaju i neku kulinarsku tajnu,kako bi osvojili glasove žirija.

U Voluji se pored pasuljijade Početkom avgusta održava i druga manifestacija-takmičenje u kuvanju riblje čorbe. -Želeli smo  da našim meštanima nađemo neki vid zabave pa smo odlučili da organizujemo kulinarsku manifestaciju ,,Pasuljijadu’’ . Ona je tradicionalna i okuplja prave majstore u pripremanju ,,čuvenog’’ pasulja-takmičarca ,a pored kuvanja ovog specijaliteta održana su i druga zanimljiva takmičenja ,kažu u  organizacionom odbora ove manifestacije.


 Pored usijanih kotlića u kojima se kuvao pasulj gradištanac takmmičari su imali uzavrelu atmosveru,ali i dobru zabavu. Za društvo, neko je kuvao i posan prebranac, koji je , kako su rekli, teže spremiti od čorbastog pasulja, ali zahvaljujući slanini i rebrima bio je ukusan. Pre proglašenja pobednika, pojedini takmičari, sigurni u svoje umeće i pasulj koji su kuvali, očekivali su i dobre rezulttae na ovoj kulinarskoj manifestaciji

. Za pasulj kao i za riblju čorbu potrebno je umeće,a ima i tajne. Ono što je važno za pasulj je više vrsta svežeg i suvog mesa,nekoliko sati kuvanja kao i začina. Ovog puta kuvao se   pasulj ,,Gradištanac’’ I druga vrsta  tzv ,,takmičarac’’,čuli smo od pobedničke ekipe iz Gložane,naselja u Opštini Kučevo.Od  30 ekipa pobednički pasulj na ovogodišnjoj 12.pasuljijadi u Voluji skuvala je ekipa iz Gložane, drugo mesto je osvojila ekipa „Jagnjila“ iz Jasikova, a treće ekipa „Dva kuvara“,kojima  su organizatori uručili  pehare i  medalje.


U okviru kulturno-umetničkog programa nastupilo je  više stotina učesnika, pevača, svirača i igrača, iz Stamnice, Leskova, Voluje i Kučeva.


 Ovoj manifestaciji prisustvovao je i prvi čovek ove zviške Opštine Vladimir Stojanović sa saradnicima kao i predsednik Nacionalnog saveta Vlaha Srbije, Novica Janošević.
Lj.Nastasijević
Izvor. Portal e-kučevo.Slične vesti

LOVCI PROSLAVILI SLAVU

4 Oct 2019, 13:54

LOVCI BRANIČEVSKOG OKRUGA SU JUČE PROSLAVILI LOVAČKU SLAVU SVETOG EVSTATIJA.

Lovačka slava se obeležava u danu…

VINOGRADARI OPŠTINE GOLUBAC NA ŽUPSKOJ BERBI U ALEKSANDROVCU

23 Sep 2019, 12:14

U organizaciji Udruženja vinogradara opštine Golubac sa sedištem u Bariču,članovi ovog udruženja proteklog…

ČUVARI NARODNIH OBIČAJA I TRADICIJE IZ KUČEVA NA 47 SABORU NARODNOG STVARALAŠTVA U GORNJEM MILANOVCU

16 Sep 2019, 14:27

Na sinoć održanom 47. Saboru narodnog stvaralaštva Srbije u Gornjem Milanovcu među 500 učesnika, raspoređenih u 32…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoOBELEŽEN DAN OSLOBOĐENJA GRADA…

SVEČANIM PRIJEMOM, DODELOM OKTOBARSKIH NAGRADA U SVEČANOM SALONU GRADSKOG ZDANJA I POLAGANJEM…

15 Oct 2019, 16:48

KulturaU MALOM CRNIĆU SVEČANO OTVOREN…

NAKON SVEČANE SEDNICE NA PLATOU SPOMEN PARKA SVEČANO JE OTVOREN 48.FESTIVAL DRAMSKIH AMATERA…

15 Oct 2019, 16:35

DruštvoNA SVEČANOJ SEDNICI U MALOM CRNIĆU…

Svečana sednica Skupštine opštine Malo Crniće  održana je  sinoć u…

15 Oct 2019, 13:37

Kursna lista