EKIPA IZ GLOŽANE POBEDNIK PASULJIJADE U VOLUJI
   15 Jul 2019, 21:23    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


EKIPA IZ GLOŽANE POBEDNIK PASULJIJADE U VOLUJI

U organizaciji Mesne zajednice, pod pokroviteljstvom opštine Kučevo, u naselju Voluja, proteklog vikenda održana je 12.po redu „pasuljijada“ na kojoj je učestvovalo 30 ekipa. U centru naselja nadmetale su se petočlane ekipe iz Voluje, Neresnice, Kučeva i Duboke. Pobednički pasulj skuvala je ekipa iz Gložane,naselja u Opštini Kučevo.

Primamljivi miris širio se ovim naseljem a takmičari su se trudili da pored suve slanine, rebaraca i nezaobilaznih začina,dodaju i neku kulinarsku tajnu,kako bi osvojili glasove žirija.

U Voluji se pored pasuljijade Početkom avgusta održava i druga manifestacija-takmičenje u kuvanju riblje čorbe. -Želeli smo  da našim meštanima nađemo neki vid zabave pa smo odlučili da organizujemo kulinarsku manifestaciju ,,Pasuljijadu’’ . Ona je tradicionalna i okuplja prave majstore u pripremanju ,,čuvenog’’ pasulja-takmičarca ,a pored kuvanja ovog specijaliteta održana su i druga zanimljiva takmičenja ,kažu u  organizacionom odbora ove manifestacije.


 Pored usijanih kotlića u kojima se kuvao pasulj gradištanac takmmičari su imali uzavrelu atmosveru,ali i dobru zabavu. Za društvo, neko je kuvao i posan prebranac, koji je , kako su rekli, teže spremiti od čorbastog pasulja, ali zahvaljujući slanini i rebrima bio je ukusan. Pre proglašenja pobednika, pojedini takmičari, sigurni u svoje umeće i pasulj koji su kuvali, očekivali su i dobre rezulttae na ovoj kulinarskoj manifestaciji

. Za pasulj kao i za riblju čorbu potrebno je umeće,a ima i tajne. Ono što je važno za pasulj je više vrsta svežeg i suvog mesa,nekoliko sati kuvanja kao i začina. Ovog puta kuvao se   pasulj ,,Gradištanac’’ I druga vrsta  tzv ,,takmičarac’’,čuli smo od pobedničke ekipe iz Gložane,naselja u Opštini Kučevo.Od  30 ekipa pobednički pasulj na ovogodišnjoj 12.pasuljijadi u Voluji skuvala je ekipa iz Gložane, drugo mesto je osvojila ekipa „Jagnjila“ iz Jasikova, a treće ekipa „Dva kuvara“,kojima  su organizatori uručili  pehare i  medalje.


U okviru kulturno-umetničkog programa nastupilo je  više stotina učesnika, pevača, svirača i igrača, iz Stamnice, Leskova, Voluje i Kučeva.


 Ovoj manifestaciji prisustvovao je i prvi čovek ove zviške Opštine Vladimir Stojanović sa saradnicima kao i predsednik Nacionalnog saveta Vlaha Srbije, Novica Janošević.
Lj.Nastasijević
Izvor. Portal e-kučevo.Slične vesti

MANIFESTACIJE U VELIKOM GRADIŠTU OTKAZANE DO DALJEG

14 Jul 2020, 13:29

ZBOG POVEĆANOG ŠIRENJA VIRUSA KORONA OTKAZANE „ALASKE VEČERI“, VELIKOGRADIŠTANSKI VAŠAR…

10 . DŽIPIJADA U NASELJU BARE

14 Mar 2020, 12:15

ODRŽANA JE 10. DŽIPIJADA U NASELJU BARE KOJU JE PODRŽAO GRAD POŽAREVAC I KOJA JE NALAZI U KALENDARU TURISTIČKIH DOGAĐAJA…

PRVO MESTO ZA KUCEVLJANINA TIHOMIRA PETROVICA NA SMOTRI SLEPIH I SLABOVITIH U JAGODINI

20 Nov 2019, 15:15

U utorak 19. novembra u Kulturnom centru Jagodina održana je 22. Smotra stvaralaštva slepih i slabovidih osoba iz…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU SUBOTU TRNOVA PETKA, A U NEDELJU…

Ovog vikenda Srpska pravoslavna crkva proslavlja dva praznika, Svetu velikomučenicu Paraskevu…

8 Aug 2020, 12:10

KulturaU CENTRU ZA KULTURU KUČEVO ODLAŽU…

Na osnovu naredbe Štaba za vanredne situacije opštine Kučevo , u Centru za kulturu…

8 Aug 2020, 12:00

HronikaTeška krađa u Požarevcu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu, uhapsili su D. D. (1990) iz…

8 Aug 2020, 11:47

Kursna lista