EKIPA IZ GLOŽANE POBEDNIK PASULJIJADE U VOLUJI
   15 Jul 2019, 21:23    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


EKIPA IZ GLOŽANE POBEDNIK PASULJIJADE U VOLUJI

U organizaciji Mesne zajednice, pod pokroviteljstvom opštine Kučevo, u naselju Voluja, proteklog vikenda održana je 12.po redu „pasuljijada“ na kojoj je učestvovalo 30 ekipa. U centru naselja nadmetale su se petočlane ekipe iz Voluje, Neresnice, Kučeva i Duboke. Pobednički pasulj skuvala je ekipa iz Gložane,naselja u Opštini Kučevo.

Primamljivi miris širio se ovim naseljem a takmičari su se trudili da pored suve slanine, rebaraca i nezaobilaznih začina,dodaju i neku kulinarsku tajnu,kako bi osvojili glasove žirija.

U Voluji se pored pasuljijade Početkom avgusta održava i druga manifestacija-takmičenje u kuvanju riblje čorbe. -Želeli smo  da našim meštanima nađemo neki vid zabave pa smo odlučili da organizujemo kulinarsku manifestaciju ,,Pasuljijadu’’ . Ona je tradicionalna i okuplja prave majstore u pripremanju ,,čuvenog’’ pasulja-takmičarca ,a pored kuvanja ovog specijaliteta održana su i druga zanimljiva takmičenja ,kažu u  organizacionom odbora ove manifestacije.


 Pored usijanih kotlića u kojima se kuvao pasulj gradištanac takmmičari su imali uzavrelu atmosveru,ali i dobru zabavu. Za društvo, neko je kuvao i posan prebranac, koji je , kako su rekli, teže spremiti od čorbastog pasulja, ali zahvaljujući slanini i rebrima bio je ukusan. Pre proglašenja pobednika, pojedini takmičari, sigurni u svoje umeće i pasulj koji su kuvali, očekivali su i dobre rezulttae na ovoj kulinarskoj manifestaciji

. Za pasulj kao i za riblju čorbu potrebno je umeće,a ima i tajne. Ono što je važno za pasulj je više vrsta svežeg i suvog mesa,nekoliko sati kuvanja kao i začina. Ovog puta kuvao se   pasulj ,,Gradištanac’’ I druga vrsta  tzv ,,takmičarac’’,čuli smo od pobedničke ekipe iz Gložane,naselja u Opštini Kučevo.Od  30 ekipa pobednički pasulj na ovogodišnjoj 12.pasuljijadi u Voluji skuvala je ekipa iz Gložane, drugo mesto je osvojila ekipa „Jagnjila“ iz Jasikova, a treće ekipa „Dva kuvara“,kojima  su organizatori uručili  pehare i  medalje.


U okviru kulturno-umetničkog programa nastupilo je  više stotina učesnika, pevača, svirača i igrača, iz Stamnice, Leskova, Voluje i Kučeva.


 Ovoj manifestaciji prisustvovao je i prvi čovek ove zviške Opštine Vladimir Stojanović sa saradnicima kao i predsednik Nacionalnog saveta Vlaha Srbije, Novica Janošević.
Lj.Nastasijević
Izvor. Portal e-kučevo.Slične vesti

U NEDELJU 25. AVGUSTA U KOSTOLCU SKUP OLDTAJMERA

21 Aug 2019, 13:34

U KULTURNOM CENTRU  KOSTOLAC ODRŽANA JE KONFERENCIJA ZA MEDIJA POVODOM DRUGOG SKUPA OLDTAJMERA  KOJI SE ORGANIZUJE…

SESTROLJINSKI DANI PREOBRAŽENJA

19 Aug 2019, 13:49

OTVORENI SU SESTROLJINSKI DANI PREOBRAŽENJA U PORTI MANASTIRA SESTROLJIN NADOMAK NASELJA POLJANA.
U porti manastira…

ŠESTA MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA U DRMNU

19 Aug 2019, 13:46

OTVORENA JE ŠESTA MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA NA LETNJOJ POZORNICI U DRMNU, NASELJU NADOMAK POŽAREVCA.

Mesna…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPOČINJU RADOVI NA REKONSTRUKCIJI…

Iz opštine Veliko Gradište obaveštavaju  učesnike u saobraćaju da…

22 Aug 2019, 23:19

ZabavaU CEREMOŠNJI OTVOREN EKO KAMP…

U strahu od hajduka predvođenih najpoznatijim, Ivanom Babejićem, koji je nosio nadimke „Robin…

22 Aug 2019, 16:54

DruštvoNASTAVLJAJU SE PREGOVORI: KOLIKI…

Nastavljaju se pregovori Socijalno-ekonomskog saveta o minimalnoj ceni rada. Procenjuje se…

22 Aug 2019, 15:38

Kursna lista