Ekipa Igora Stefanovića i Gorana Milunovića  iz Usija pobednik petih Alaskih večeri u Usiju
   15 Aug 2023, 17:39    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Ekipa Igora Stefanovića i Gorana Milunovića iz Usija pobednik petih Alaskih večeri u Usiju

U malom podunavskom naselju Usije,u opštini Golubacproteklog vikenda  održane su pete Alaske večeri ,,Mladi Ribar’’ ,uz učešče 28 ekipa i kulinara sa područja opštine Golubac,domaćina Usija  I  raznih mesta iz  opština Braničevskog okruga. Organizator je Mesna zajednica Usije u saradnji sa Turističkom organizacijom I Narodnom bibliotekom,,Veljko Dugošević’’ uz podršku opštine Golubac.

Ovogodišnje pete po redu ,,Alaske večeri Mladi ribar’’ u Usiju otvorio je predsednik Opštine Golubac dr Nebojša Mijović koji je najavio I realizaciju kapitalnog projekta izgradnju kanalaizacije za ovo naselje kao I susedno Vinci..

  

.-Znate,da ćete uskoro dobiti kanalizaciju jer je pri kraju izrada tehničke dokumentacije I da verovatno krajem ove godine,eventualno početko naredne 2024.godine početi izgradnja u vašem selu I u celom priobbbbalju ovog dela Dunava.To se odnosi na naselja od buduće brze saobraćajnice pa sve do naselja  I vikend naselje Vinci. Ovo je veliki projekat iz Programa ,,Ćista Srbije’’ Republike Srbije,imali smo sreću da kao jedna od malih Opština koja se bavi za svoj status I razvoj. Ako radovi počnu do kraja ove godine,očekujem da će realizacioja ovog projekta biti završena u naredne 1,5-2 godine kada ćete imati svoju kanalizaciju,naglasio je predsednik Opštine Golubac,dr Nebojša MIjović.

Usije je jedno  od naselja u opštini Golubac  koje je od davnina poznato po alasima i kadu su njegovi meštani  živeli od ribarenja. Danas u selu postoji samo jedno domaćinstvo koje se profesionalno bavi  ribarenjem.jednim od najstarijih zanata na ovim prostorima


Pored kuvanja riblje  čorbe kao glavnog događaja,posetioci su mogli videte I kupiti razne proizvode na štandovima udruženja I proizvođača raznih proizvoda sa područja Opštine Golubac I opština Braničevskog okruga.Bili su to proizvodi od meda I rukotvorine. Pored riblje čorbe učesnici su okretali prasiće na ražnju I pekli razne vrste dunavske ribe.

      U takmičenju za najbolju riblju čorbu prijavilo se 28 kulinara I ekipa I na ovoj manifestaciji prisustno je oko 300 ljudi koji vole druženje I dobar provood uz riblju čorbu,eraznu ribu na žaru,praseće I jagnjeće pečenje.Ova kulinarsko-turistička manifestacija za naše selo Usije I njegove meštane znači mnoigo za razvoj turizma I predstavljanje svojih običaja,kulture I tradicije,kaže Ivan Mandfić,predsednik Organizacijionog odbora Alaksih večeri ,,Mladi ribar’’ Usije.


Među mnogobrojnim takmičarima u kuvanju riblje čorbe bila je i ekipa kulinara Mileta Markovića,,Dunavski alasi’’iz Dvorišta I Golupca koja je prošle godine na ovoj manifestaciji osvojila drugo mesto.

     -        -Zadovoljstvo mi je što mogu danas da po čettvrti put  učestvujem sa svojom ekipom I prijateljima u ovoj manifestaciji koja je dobro organizovana. Učestvovali smo prošle godine na ,,Alaskim večerima’’ ovde u Usiju  I naša čorba po oceni tadašnjeg žirija osvojila je drugo mesto I vredne nagrade. Sada se trudimo da sve upotrebimo što znamo počev od nekoliko vrsta razne dunavske ribe,pa do začina I drugih đakonija I dobre voljr,kako bi naša čorba bila pobednička..Volimo druženje,uživamo u kuvanju čorbe,gulaša kao I pasulja,ali nije nam velika želja da budemo najbolji,kaže kulinar I šev ekipe ,,Dunavski alasi’’ iz Golupca  Mile Marković koji se ovim poslom bavi više od dve decenije

Na ovoj kulinarskoj manifestaciji takmičarsku riblju čorbu kuvala je I ekipa ,,Braničevci’’ koja je  na održanom šestom ,,Pečkom kotliću’’ u  pečkom naselju Braničevo osvojila prvo mesto.Kako su nam rekli potrudiće se da I ovde u Usiju ponovo budu šampioni.
        -Došli smo  u Usije prvenstveno da se družimo,a da li će naša riblja čorba I ovde biti najbolja kao na ,,Pečkom kotliću’’ u Braničevu,videćemo.Upotrebili smo 3-4 vrste dunavske ribe,određene količine crnog luka,paprika,paradajza I razne začine,alii ma I tajna koju Vam nećemo otrkriti,priča nam vođa ekipe ,,Braničevci’’ iz Braničeva koja je bila pobednik na šesto ,,Pečkom kotliću’’ u Braničevu,Marijana Denić.

Po oceni stručnog žirija najbolju riblju čorbu skuvala je dvočlana ekipa iz Usija, Igor Stefanović i Goran Milunović, drugo mesto osvojila je ekipa  Ivana Cimeši takođe iz Usija, dok je treće mesto pripalo  ekipi vikendaša  iz Beograda.         Dvočlana ekipa ,,Mladi ribar’’iz Usija koja je skuvala najbolju I najukusniju riblju čorbu po oceni žirija  na ovogodišnjim petim Alaskim večerima koju čine Igor Stefanović I Goran Milunović bili su I pobednici na  57 Golubačkom kotliću u Golupcu. Ovi vrsni kulinari kažu da se kuvanjem riblje čorbe I ostalih specijaliteta bave preko dvadeset godina I u šali dodali da je pravi recept za najbolju riblju čorbu korišćenje vode iz Dunava. Nažalost,bilo je to nekada,ali sada ne,a da bi ljubitelji  naše riblje čorbe želleli daje  I dalje  jedu,vodu za kuvanje uzima iz vodovoda ili kupujemo,objašanjavu naši sagovornici.

       -Mogu da kažem da su ove Pete po redu Alaske večeri..Mladi ribar’’ u Usiju protekle u dobroj organizaciji,bogatom kulturno-umetničkom program,dobrom druženju među takmičarima I skuvanoj  kvalitnoj ribljoj čorbi.Naši meštani žuve za ove Alaske večeri I daju punu podršku da ona traje I da se nešto ovako I slično dešava u selu.Hvala rukovodstvu Opštine Golubac što nam pomaže u organizaciji, a ujedno I realizaciji projekta izgradnje kanalaizacije ,što će nam mnogo pobioljšati život u selu,kaže predsednik Mesne zajednice Usije,Dragoslav Stojković.

Nagrade od organizatora dobile su I ekipa kao najbrojnija ..Majina čorbica’’ koju su činili vikendaši iz vikend naselja Vinci I Usije kao I ekipa Sare Stefanović iz Usija , kojoj je bio I  rođendanU  kulturno- umetničkom programu nastupili su Folklorni ansambl Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ iz Golupca I Kulturno-umetnikog društva iz Braničeva. su folklorna društva iz Golupca i Braničeva.Bend 100 posto-012 održao je koncert  I uz  čiju se muziku igralo do zore.
 
 Slične vesti

Sirakovci skuvali najbolju čorbu 58. Alaskih večeri

22 Jul 2024, 11:59

Danijel i Mihajlo Stanković iz Sirakova skuvali najbolju riblju čorbu 58. Alaskih večeri

Uz riblje specijalitete…

Udruženje žena iz Topolovnika pržile girice za posetioce 58 Alaskih večeri u Velikom Gradištu

21 Jul 2024, 14:31

Udruženje žena ,,Topolovčanke’’ iz Topolovnika je najstarije udruženje u opštini veliko Gradište…

Dunavski vukovi i ove godine uživaju u Alaskim večerima

19 Jul 2024, 13:27

Podizanjem zastave manifestacije počele su 58 Alaske vežeri 

Alaske večeri, manifestacija sa najdužim trajanjem…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Golupcu otvorena izložba "Meksiko…

U Galeriji moderne umetnosti Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u…

22 Jul 2024, 14:30

DruštvoPriznanja za sve takmičare iz…

Na 65. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja je od 11. do 22. jula 2024. godine održana…

22 Jul 2024, 12:35

EkonomijaTabakovićeva sa stalnim predstavnikom…

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s novim stalnim predstavnikom…

22 Jul 2024, 12:32

Kursna lista