Efekti Sijeve posete Beogradu - od Sporazuma o slobodnoj trgovini, do otvaranja vrata srpskim naučnicima u Kini
   9 May 2024, 10:17    Beograd    rts    Elena Marjanović


Efekti Sijeve posete Beogradu - od Sporazuma o slobodnoj trgovini, do otvaranja vrata srpskim naučnicima u Kini

Kineski predsednik Si Đinping je nakon posete Francuskoj bio u dvodnevnoj poseti Srbiji, tokom koje su odnosi dve zemlje podignuti na nivo "zajedničke budućnosti". Dok je predsednik Si u Budimpešti, u Beogradu se analiziraju efekti posete kineskog lidera. Katarina Zakić sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu kaže za RTS da su produbljeni odnosi dve zemlje u širokom spektru tema, od trgovine do nauke.


Predsednik NR Kine Si Đinping je tokom posete Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem potpisao Zajedničku izjavu o podizanju odnosa sa nivoa strateškog partnerstva na nivo zajedničke budućnosti.


Potpisano je još 28 sporazuma, a dogovoreno je i da Kina pomogne Srbiji u organizaciji Ekspa 2027. Istaknut je i značaj Sporazuma o slobodnoj trgovini na osnovu kojeg će Srbija moći veliki broj proizvoda da izvozi u NR Kinu bez ikakvih tarifa.


Katarina Zakić sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu ukazala je u razgovoru za RTS da je Si Đinping drugi put došao u Srbiji za osam godina, ali da je, ako uzmemo u obzir da je u ovom periodu bila i pandemija koronavirusa tokom koje kineski predsednik nije izlazio iz zemlje, ovo znatno brža poseta u odnosu na ono što kalendar pokazuje.


Ističe i značaj dolaska Sija u Francusku, jer je to bio signal da Kina želi na ravnopravnoj osnovi da razgovara sa EU, pokušavajući da otkloni konfliktne situacije.


“Imamo veliki broj novih dešavanja na geopolitičkom nivou, koji utiču na odnose Kine sa EU, oni više nisu onakvi kakvi su nekada bili i zaoštravanje sukoba u Ukrajini, a propo odnosa Kine sa Ruskom Federacijom, ali i u vezi sa sukobom u Gazi, uticali su na to da evropski lideri još više da primenjuju strategiju smanjivanja rizika, odnosno smanjivanja zavisnosti od Kine, a jedan od koraka u tom smeru je i smanjivanje ekonomske saradnje“, rekla je Katarina Zakić.


Za Evropsku uniju od značaja je da Kina ukloni neke pravne prepreke na svom terenu, kako bi otvorila vrata za investicije iz EU, što Kina u poslednje vreme i te kako čini.


Otvorena vrata srpskim naučnicima u Kini


Nakon posete Parizu, Si je stigao i u Beograd gde ga je na aerodromu dočekao predsednik Vučić sa predsednicom Skupštine Anom Brnabić i članovima vlade.


Ova poseta predstavlja nastavak saradnje Srbije i Kine, a pozitivan element ovoj poseti daje i to što su, pored ekonomije, i neke druge oblasti bile u središtu pažnje, poput nauke i obrazovanja, rekla je Zakićeva.


“Stvarno je velika vest da studenti iz Srbije imaju mogućnost da odu u Kinu i da tamo studiraju i da se usavršavaju, kao što je velika vest za naše naučnike da posete Kinu. Da napomenem da smo mi do sada imali saradnju u okviru bilateralnih projekata u oblsti nauke, tehnološkog razvoja i inovacija potpisan sporazum, ali on je podrazumevao samo da naučnici na relativno kratko vreme odu u Kinu i vrate se, tako da se ja nadam da će ovi programi uključivati neko dugotrajnije školovanje i usavršavanje jedne uže ekspertize i mislim da će to za našu nauku puno značiti“, rekla je Katarina Zakić.


Najviše pažnje Sporazumu o slobodnoj trgovini


Podseća da je najveći deo jučerašnjih obraćanja bio posvećen Sporazumu o slobodnoj trgovini, koji je ratifikovala Narodna skupština Republike Srbije, a čeka se da to uradi i kineska strane.


“Dokument je veoma dugačak, na 850 strana je. Veliki broj proizvoda uključen je u okviru ovog sporazuma, pa je logičnoda se na neki način išlo u detalje računa - na koji način i koji proizvodi će biti obuhvaćeni ovom vrstom sporazuma“, rekla je Zakićeva dodajući da su u prvom planu prehrambeni i poljoprivredni proizvodi.


Pomoć Kine u organizaciji Ekspa 2027


Juče je najavljeno i da će Kina ne samo učestvovati u Ekspu 2027, već i da će svojim iskustvom i znanjem pomoći Srbiji u organizaciji.


“Kada su ovakve stvari u pitanju, vi na neki način pokrećete domaću privredu na više koloseka, i samim tim motivišete da se ubrza jedan deo privredne aktivnosti, a i te kako doprinosite i globalnom imidžu zemlje na međunarodnom tržištu“, rekla je Zakićeva ukazujući na značaj Ekspa.


Ukazuje da su potpisani ugovori i pisma o saradnji na širok spektar tema – od nauke, saobraćaja, infrastrukture, proizvodnje, turizma…

“Maltene nema oblasti u kojoj mi nismo sada, na neki način, još dublje proširili saradnju“, rekla je Zakićeva.


Pojašnjava da se u razgovoru sa vladom i akademskom zajednicom došlo do informacija koje su to oblasti u kojima želimo da produbimo saradnju sa Kinom i da su potpisani sporazumi deo te cele priče.


"Sugerisalo se da je infrastruktura već na neki način dobro oporavljena i da ima tu još nekih mogućnosti da se poprave, ali da nam je u ovom trenutku prioritetnija saradnja u nekim drugim oblastima poput zelene energije, obrazovanja, turizma, kulture i arheologije", rekla je Katarina Zakić.


Kina najveći pojedinačni investitor u Srbiji


Koliko je Kina dobar partner Srbije govori podatak da u našoj zemlji posluje 1500 privrednih društava čiji su većinski vlasnici iz Kine, kao i nekoliko hiljada preduzetnika.


Objavljen je i podatak da su investicije kineskih kompanija u našoj zemlji godine iznosile 5,6 milijardi evra i time je Kina najveći pojedinačni investitor u Srbiji.


Zakićeva ukazuje da investiciju Ziđina u RTB Bor.


“Ono što znamo sada jeste da su uslovi poslovanja, pa čak i fizički izgled zgrade i okoline oko RTB-a drugačiji i Ziđin danas vrlo pozitivno posluje i on je u stvari naš najveći izvoznik na kinesko tržište. Kupovina u Boru se transportuje do Kine i bakar je trenutno jedan od najtraženijih metala s obzirom na to da ima vrlo veliki spektar upotrebe, a najbitnija je za razvoj IT tehnologija i za proizvodnju stvari za električnu energiju, za zelenu energiju poput recimo solarnih panela“, rekla je Zakićeva.


Podseća da je to izuzetno bitno za Kinu koja želi da postane karbonski neutralna 2060. godine.


Kineski “Hestil“ je nakon odlaska Ju-Es Stila spasio Železaru Smederevo, istakla je Zakićeva.


Zahvaljujući Inicijativi Pojas i put, koju je predsednik Si pokrenuo 2017. godine, a čiji je Srbija jedan od osnivača, Srbija je učestvovala u brojnim projektima. I u drugim inicijativama Srbija je aktivna, a do sada su najčeće nominovani infrastrukturni projekti, jer smo za tim imali najviše potrebe, rekla je Katarina Zakić.Slične vesti

Olimpijske igre u Parizu 2024. - Sve što treba da znate o predstojećem spektaklu

21 Jun 2024, 11:00

Pariz se ove godine priprema za još jedne Olimpijske igre. Francuska prestonica ugostiće svetske sportsku elitu od…

Nova era ekonomskih odnosa Srbije i Japana

5 Jun 2024, 9:25

Srbija i Japan krenuli su u novu eru ekonomskih odnosa, o čemu svedoči rast investicija iz te zemlje i zajednički rad dve…

Pariski dogovori za nove investicije - od energetike do namenske industrije

10 Apr 2024, 10:06

Trgovinska razmena Srbije i Francuske premašila je prošle godine dve milijarde evra i poslednje decenije je…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Servisne informacijeIzmenjeno radno vreme Gradskog…

Na Gradskom bazenu u Požarevcu u subotu, 13. jula, održava se Državno prvenstvo u triatlonu.…

12 Jul 2024, 12:17

DruštvoProf. Đenić: Na VMA broj pregleda…

Nastavlja se tropski talas u Srbiji. Zato lekari apeluju i na hronične bolesnike i na one…

12 Jul 2024, 10:45

PolitikaVučić se danas obraća javnosti…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se danas javnosti Obraćanje predsednika…

12 Jul 2024, 10:41

Kursna lista