EDUKACIJA POLJOPRIVREDNIKA U OPŠTINI GOLUBAC
   6 Feb 2018, 21:05    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


EDUKACIJA POLJOPRIVREDNIKA U OPŠTINI GOLUBAC

U organizaciji Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Požarevac i Zemljoradničke zadruge Klenje,u ovom pečkom naselju,u opštini Giolubac,sinoć je održano predavanje za poljoprivredne proizvođače o merama na zaštiti od  korova u proizvodnji kukuruza,  podsticajima kroz IPARD program,predstavljeni su i  rani hibridi i hibrida  kukuruza iz programa KWS proizvođača kao i o osiguranju poljoprivrednih useva od elementarnih nepogoda.

Ovoj edukaciji poljoprivrednih proizvođača u Klenju prisustvovali su ispred Poljoprivredno savetodavne stručne službe Požarevac direktor Aleksandar Stojanović i savetodavci Zvezdana Jovanović i Ana Đorđević,zatim menadžer Komapnije KWS Aleksandar Urošević, predstavnik Kompanije Dunav osiguranje Srđan Jokić i direktor Zemljoradničke zadruge Klenje,Momčilo Nastasijević. 

Za poljoprivrednike u opštinama Braničevskog okruga Poljoprivredno sasvetodavna i stručna služba Požarevac počela je sa stručnim temama iz raznih oblasti u poljoprivrednoj proizvodnji sa akcentom na unapoređenju prinosa i inovacijama u proizvodnji kao i o načinu konkurisanja za sredstva iz IPARD programa,rekao je direktor Poljoprivredno savetodavne i stručne službe,Aleksandar Stojanović i pozvao poljoprivrednike da prisustvuju ovogodišnjoj  21.Zimskoj školi za poljoprivrednike  koja će se održati u Požarevcu od 19-og  do 22 ovog meseca.


       O zaštiti kukuruza od korova i koja zaštitna sredstva treba koristiti govorila je svaetodavac za zaštitu bilja Poljoprovredno-savetodavne i stručne Požarevac Zvezdana Jovanović.

          -Z a dobru proizvodnju kukuruza potreban je čitav niz mera,jedna od mera koju sam danas zastupala je hemijski tretman,odnosno jedna,pravovremena borba protiv korova koji su jedna od značajnih štetočina.Izražavam zadovoljstvo što je direktor zadruge organizovao ovaj dobro posećeni skup poljoprivrednika,gde smo u jednoj interakciji došli do određenih rešenja kako pravilno tretirati kukuruz određenim herbicidima kako bi se nebi javile korovske vrste koje negativno deluju na sam prinos ove tarske kulture,dodaja le Jovanović.

       Jedna od tema bila je i ostvarivanje prava na IPARD podsticaje. Kako je rečeno, neophodno je i da se ispune svi uslovi koje diktira sama Evropska unija, a to su stručna obučenost lica koja podnose zahteve i tzv. nulta kontrola koju proizvođači moraju da prođu kako bi ostvarili pravo na podsticaje predviđene IPARD programom.

Trenutno aktuelni konkurs je i za kupovinu novih traktora a proizvođači koji ne stignu da pribave dokumentaciju do 26. februara,do kad je konkurs otvoren imaju i drugi javni poziv koji će biti u junu mesecu 2018. godine.

        -Trenutno je aktivan javni poziv za nabavku novog traktora za fizička lica,odnosno za poljoprivredna gazdinstva i očekujemo u junu da se kroz IPARD program konkuriše za podizanje novih objekata.Ukoliko neko želi da konkuriše za sredstva IPARD programa,moja je preporuka da se prvo jave našoj poljoprivrednoj službi,kako bi dobili one osnovne informacije koja su to dokumnta potrebna  i uslovi koje treba ispuniti i na koji način se može konkurisati,ističe,Ana Đorđević,savetnik za tehnologiju biljnih proizvoda u Poljoprivredno-savetodavnoj i stručnoj službi Požarevca.

         Zemljoradniča zadruga Klenje ima dobru saradnju sa Poljoprivredno savetodavnom i stručnom službom Požarevac u vezi pružanja stručne pomoći u oblasti ratarske proizvodnje kao i organizovanju i  pružanju stručnih predavanja za svoje kooperante.


          -Naša saradnja sa PSSS Požarevac je izuzetno dobra,mi smo uvek sarađivali po pitanju raznih problema koje smo imali u poljoprivredi,počev od ispitivanja plodnosti zemljišta,organizovanju škola za poljoprivrednike kao i drugih edukativnih predavanja za naše poljoprivrednike.Nadam se da će se ova saradnja nastaviti i dalje i da će ona biti dugotrajna,dodao je direktor ZZ Klenje,Momčilo Nastasijević.

      

  Na edukaciji za poljoprivredne proizvođače u Klenju kompanija KWS predstavila se sa svojim najnovijim sortama ranih hibrida i hibrida kukuruza iz šeste grupe koji imaju visoki potencijal prinosa,a Kompanija Dunav osiguranje o izmenjim uslovima za osiguranje useva i plodova od vremenskih neprilika,grada i oluje.
Lj.Nastasijević
 
 Slične vesti

U Velikom Gradištu završena sertifikovana obuka pomoći u kući za žene romske populacije

21 Nov 2020, 16:16

U okviru projekta “Poboljšanje zapošljavanja Romkinja u opštini Veliko Gradište“…

U SKIP centru preko 10.000 obučenih građana i službenika

13 Oct 2018, 13:46

Preko 10.000 građana i službenika javne uprave pohađalo je više od 400 besplatnih radionica u Srpsko-korejskom informatičko-pristupnom…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDezinfekcija javnih površina I…

Dobrovoljno vatrogasno društvo Golubac u skladu sa propisanim merama Vlade Republike…

27 Nov 2020, 14:06

ZdravljeZZJZ Požarevac: 137 novoobolelih

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac do 13 časova još 137 slučajeva…

27 Nov 2020, 12:50

SportDve zlatne kacige za mladog Požarevljanina

Mladi Požarevljuanim Uroš Stevanović, šest godina šampion u kartingu,…

27 Nov 2020, 12:49

Kursna lista