E UPRAVA I ELEKTRONSKE USLUGE: UPIS DECE U ŠKOLE  I VRTIĆE
   14 May 2020, 13:50    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


E UPRAVA I ELEKTRONSKE USLUGE: UPIS DECE U ŠKOLE I VRTIĆE


PREKO PORTALA E-UPRAVA. NOVINA JE – UPIS PRVAKA KREĆE OD 1. JUNA, TAKODJE – ELEKTRONSKI, A OD 25. MAJA NA ISTI NAČIN BIĆE MOGUĆE PRIJAVITI SE ZA PRVI SUSRET PRVAKA SA ŠKOLOM NA RAZGOVORU SA PSIHOLOGOM.

Iako je pandemija korona virusa zaustavila niz aktivnosti koje smo obavljali svakodnevno – jednu je, čini se, ipak ubrzala. Pokazalo se da su gradjani, silom prilika bili prinudjeni da savladaju prepreke digitalizacije brže nego što su planirali. Upis dece u vrtiće, predškolske ustanove i škole obavljan je od kuće, Preko portala e-uprava. Novina je – upis prvaka kreće od 1. Juna, takodje – elektronski, a od 25. Maja na isti način biće moguće prijaviti se za prvi susret prvaka sa školom na razgovoru sa psihologom.



Da je danas preko interneta moguće dobiti razne usluge javne uprave za koje je nekada bilo potrebno čekati u redovima pred šalterima, pokazuje i podatak Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu prema kojem je 42.000 prijava elektronskim putem stiglo za upis dece u vrtiće.



Ta usluga sada je dostupna u 117 gradova i opština u Srbiji – a grad Požarevac je jedan od njih. Prednosti ovog sistema objašnjava direktor Kancelarije za informacione tehnologije i e-Upravu Mihailo Jovanović.

Takođe, roditelji budućih prvaka mogu do 15. maja, koristeći još jednu aplikaciju na portalu eUprava (ide slika portala i potpis linka za upis) da stupe u kontakt sa osnovnom školom u koju žele da upišu svoje dete. Od 1. juna i upis će ići elektronski preko portala e-Uprava.



Na nivu braničevskog okruga i grada Požarevca Usluga elektronskog upisa takođe je bila dostupna svim roditeljima a o prednostima ove usluge govorili su načelnik školske uprave za braničevki okrug, Veliša Joksimović i predsednik Aktiva direktora osnovnih škola grada Požarevca, Goran Seger.





Elektronske usluge deo su ukupne reforme javne uprave u Srbiji, koja ima za cilj da javnu upravu učini efikasnijom i transparentnijom i bližom građanima i privredi. Evropska unija snažno podržava reformu javne uprave u Srbiji kao deo procesa pripreme Srbije za članstvo u EU. Kroz proces Reforme Javne Uprave  primenjuju se evropski principi dobre uprave gde Srbija dobija administraciju koja je efikasna, odgovorna, transparentna, pouzdana i pre svega potpuno otvorena za građane u procesima odlučivanja, kaže šef delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

 "Reforma javne uprave je ključni korak za članstvo Srbije u Evropskoj uniji. Neophodne su strukturne promene u funkcionisanju i organizaciji centralne i lokalne uprave. Kulturološke promene u odnosu između administracije i građana takođe treba da prate ovaj proces. Reforma javne uprave je jedinstveno sredstvo za uvođenje evropskih principa dobrog upravljanja, u koje spadaju: efikasnost, odgovornost, transparentnost, pouzdanost i iznad svega, uključivanje građana u procese donošenja odluka. Reforma javne uprave donosi i potpunu modernizaciju uprave kroz digitalizaciju informacija i procesa, uključujući nove načine pružanja usluga građanima i preduzećima." - rekao je Fabrici.
 
Kako bi građani i privreda bili u mogućnosti da dobiju adekvatne usluge koje će štedeti njihovo vreme i novac, EU godinama unazad najznačajniji je partner Srbije u procesu reforme javne uprave. Ta podrška do sada je iznosila preko 200 miliona evra.

VIDEO JE U PRILOGU.
 


 



Slične vesti

Rat na istoku Evrope promenio volju Unije za proširenje, kakva je perspektiva Srbije

28 Mar 2024, 9:08

Otvaranjem pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, u regionu više nema nijedne države koja nije na putu evrointegracija.…

Danijel Apostolović novi šef Misije Srbije pri EU u Briselu

27 Mar 2024, 11:19

Za novog šefa misije Srbije pri EU u Briselu imenovan je Danijel Apostolović.


Ukazom predsednika Aleksandra…

Briselska deklaracija: Ubrzati integracije, Beograd i Priština da primene sporazume

14 Dec 2023, 10:24

Evropska unija poziva na ubrzanje procesa pristupanja Zapadnog Balkana tom bloku i traži od Beograda i Prištine brz…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPresretači i radari na putevima…

Na svim putevima u zemlji očekuje se pojačan saobraćaj, naročito u poslepodnevnim satima.…

29 Mar 2024, 12:27

PolitikaStarović za RTS: Usvajanje preporuke…

Odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da usvoji preporuku…

29 Mar 2024, 12:07

Vremenska prognozaPrognoza za subotu, 30. mart 2024.

SRBIJA: U subotu pretežno sunčano i vrlo  toplo za ovo doba godine.…

29 Mar 2024, 11:28

Kursna lista