Dvadeset godina lizinga u Srbiji - od automobila i kamiona do solarnih panela i svetle budućnosti
   19 Oct 2023, 9:33    Beograd    rts    Elena Marjanović


Dvadeset godina lizinga u Srbiji - od automobila i kamiona do solarnih panela i svetle budućnosti

Prošlo je 20 godina od kada se lizing pojavio u Srbiji. U tom periodu, u privredu je putem lizinga investirano više od osam milijardi evra. Prema podacima za 2022. godinu, svako treće novoprodato vozilo je finansirano putem lizinga. Boris Stević iz Asocijacije lizing kompanija Srbije kaže da je za 20 godina potpisano oko 250.00 ugovora i da su u najvećem broju finansirana putnička vozila, ali i da su dolaskom zelene agende lizing kompanije počele da finansiraju solarne panele.


Boris Stević iz Asocijacije lizing kompanija Srbije kaže za RTS da se lizing uglavnom vezuje za finansiranje putničkih vozila.


"Međutim, imamo i komercijalna vozila u velikom procentu – oko 35 odsto učešća u ukupnoj produkciji su komercijalna vozila. Finansirana su razna dostavna vozila, kamioni, gradski i turistički autobusi", navodi Stević.


Ističe da je prošle godine velika nabavka autobusa za Grad Beograd finansirana putem lizinga, a da se ove godine očekuju i električni autobusi, koji će se pojaviti na ulicama Beograda i koji su takođe finansirani putem lizinga.


"Pored toga, lizing je finansirao i mašine i opremu – od građevinske mehanizacije, poljoprivredne mehanizacije i raznorazne procesne opreme", navodi Stević.


Napominje da su dolaskom zelene agende i zelene energije lizing kompanije počele da rade i finansiranje solarnih panela, u čemu Srbija prati svetske i evropske trendove.


"Osnivači većine lizing kompanija koje posluju u Srbiji su iz Evropske unije, tako da je nama implementacija tih politika imperativ i obavezali smo se da imamo određeni deo zelenog portfolija, tako da mislim da će lizing kompanije ove godine već finansirati 20 miliona evra električnih automobila, autobusa i lakih komercijalnih vozila", navodi Stević.


Lizing pogodan za finansiranje rasta malih i srednjih preduzeća
Na pitanje koliko je lizing danas značajan za privredu i državu, Stević kaže da je lizing proizvod putem kojeg se finansiraju osnovna sredstva i da se najčešće finansiraju mala i srednja preduzeća.


"Ako uzmete da dolaze nove tehnologije koje se moraju zanavljati da bi privreda bila u trendovima, da bi prevoznici zanavljali vozne parkove, neko to treba da isfinansira. Lizing kompanije su upravo tu da isfinansiraju mala i srednja preduzeća", ističe Stević.


Objašnjava da lizing kompanije ne zahtevaju dodatne kolaterale i da su vlasnici predmeta koji se finansira sve do isplate poslednje rate.


"Lizing je prepoznat kao proizvod koji je veoma pogodan za finansiranje rasta malih i srednjih preduzeća", naglašava Stević.


Svetla budućnost lizinga


Stević kaže da su projekcije za budućnost da se sledeće godine dostigne milijarda u finansijskom lizingu.


"Očekujemo da ove godine završimo na oko 800 miliona evra i ako se nastavi ovaj trend rasta, koji je bio 19 procenata u odnosu na prošlu godinu, mi ćemo dostići tu milijardu u novoj produkciji", najavljuje Stević.


Što se tiče digitalizacije, kaže da su projekcije da će u naredne dve do tri godine imati dve trećine digitalno potpisanih ugovora.


"Vidim svetlu budućnost za lizing. Lizing je u Srbiji još uvek na dosta nižem nivou u poređenju sa drugim evropskim zemljama i zemljama u regionu, tako da postoji prostor za rast", naglašava Stević.


Ističe da, pre svega, treba da se radi na digitalizaciji.Slične vesti

Pala cena polovnjaka u Nemačkoj, da li će se to pojefinjenje osetiti i kod nas

25 Nov 2023, 9:58

Cene polovnih automobila u Nemačkoj u padu su već sedam meseci. Međutim, taj pad je veoma mali, tako da se to nije osetilo…

Kineski automobili i na srpskom tržištu, mogu li da pariraju Evropljanima

13 Nov 2023, 10:29

Kina je prošle godine pretekla Nemačku i postala drugi najveći svetski izvoznik automobila, posle Japana. Sve veći…

Bjuik, Mercedes, Pontiak - oldtajmeri posetili Ljubičevo

16 Sep 2023, 11:24

Od 15. do 17. avgusta održava se Dunavski reli istorijskih vozila, među kojima je najstariji Vilis iz 1927. godine. Vlasnici…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoVeliko Gradište prepoznatljiva…

U Turističkoj organizaciji opštine Veliko Gradište zadovoljni su  realizacijom…

4 Dec 2023, 22:55

DruštvoKosta Bogdanović: Sebe vidim kao…

Kosta Bogdanović je učenik generacije Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“…

4 Dec 2023, 15:41

KulturaPoznati dobitnici nagrade Povelja…

Ovogodišnji dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu su Slavomir Bata Radovanović,…

4 Dec 2023, 13:36

Kursna lista