ĐURIĆ: UZALUD VRBUJU SRBE DA PODRŽE "VOJSKU KOSOVA"
   18 Apr 2017, 13:52        Blic    Tatijana Spasojević


ĐURIĆ: UZALUD VRBUJU SRBE DA PODRŽE "VOJSKU KOSOVA"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da nije tajna da su srpski predstavnici na Kosmetu u kontinuitetu izloženi pokušajima političke kupovine i prevođenja na stranu separatista.
On, ipak, ne vidi kakvim bi se "argumentima i retoričkom gimnastikom" oni mogli ubediti da formiranje takozvane kosovske vojske prepoznaju kao svoj interes.
- Ne samo da bi takav čin bio u suprotnosti s Rezolucijom 1244, već bi bio i direktna pretnja bezbednosti srpskog naroda na KiM - naglasio je Đurić odgovarajući na pitanje "Novosti" može li kosovski predsednik Hašim Tači da ubedi Srbe da podrže "vojsku Kosova", pošto je najavio razgovore s njima.
Na konstataciju da je prevođenje GI "Srpska lista" u stranku dovelo do podele srpskih političkih predstavnika i na pitanje da li je to uvod u srpsko "višeglasje" u kosovskim institucijama, Đurić kaže da nema i neće biti višeglasja.
- Nekolicina političkih prevratnika bez podrške u narodu nema kapacitet da naruši srpsko jedinstvo. Ti pojedini mogu imati iza sebe podršku Prištine, koja pogrešno drži da joj je interes političko slabljenje našeg naroda na KiM. Srbi, međutim, imaju instrumente da, uz podršku Beograda, potpuno marginalizuju takve osobe - rekao je Đurić.
Upitan da li veruje u skoriji nastavak dijaloga s obzirom na uslovljavanje Prištine u vezi Ramuša Haradinaja koga Srbija tereti za ratne zločine na KiM, đurić je ocenio da je Priština donela "štetnu" odluku da zamrzne dijalog, a "slučaj Haradinaj" je bio samo izgovor.
- Albanska politička zajednica na KiM je u fazi unutrašnjeg političkog previranja i išcekivanja prevremenih parlamentarnih izbora, a dijalog je u takvim sitacijama uvek usputna šteta, dok je naša spremnost za njega nedvosmislena - rekao je Đurić.



Slične vesti

Samit Brdo-Brioni u Skoplju: Vučić: Srbija za stvaranje atmosfere uzajamnog poverenja

11 Sep 2023, 12:41

Lideri regiona sastali su se ovog prepodneva u Skoplju, u okviru procesa Brdo-Brioni. To je još jedna u nizu inicijativa…

Vučić: Svaki susret s Orbanom je izuzetan, današnji ima posebnu simboliku

20 Aug 2023, 11:04

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Karmelićanskom manastiru. Vučić…

Eskobar: Kurti će propustiti priliku ako se ne uskladi s partnerima

8 Jul 2023, 10:15

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je evropski plan za rešavanje kosovskog…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaNove cene goriva - opet poskupeli…

U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena…

29 Mar 2024, 10:38

DruštvoZa upis na KPU ostalo manje od…

U toku je konkurs za upis na Kriminalističko-policijski univerzitet i to za sva tri smera…

29 Mar 2024, 10:35

DruštvoPresretači i radari na putevima…

Na svim putevima u zemlji očekuje se pojačan saobraćaj, naročito u poslepodnevnim satima.…

29 Mar 2024, 10:34

Kursna lista