Država postala vlasnik 90 odsto Galenike
   14 Aug 2017, 13:22        N1Info    Aleksandar Krstić


Država postala vlasnik 90 odsto Galenike

Država je vlasnički udeo u Galenici povećala na 90 odsto pošto je na Skupštini akcionara te kompanije danas doneta odluka o konverziji duga u vlasnički kapital države u vrednosti od 14,696 milijardi dinara. Reč je o potraživanjima Republike Srbije i Javnog preduzeća Srbijagas.

Država je tako povećala vlasnički udeo na više od 90 odsto i mogla bi početkom septembra da ga ponudi na prodaju.

Ministarstvo privrede Srbije i Skupština akcionara Galenika nisu prihvatili zahtev malih akcionara da se oni prilikom privatizacije te farmaceutske kompanije zaštite od budućeg kupca, tako što bi se onemogućio da prinudno otkupi oko sedam odsto njihovih akcija, rekao je predsednik sindikata Nezavisnost u Galenici Zoran Pantelić.

On je podsetio da je država postala vlasnik više od 90 odsto kapitala tog preduzeća, a domaći propisi predviđaju da kupac tolikog udela može prinudno da otkupi i akcije malih akcionara.

"Ministarstvo i Skupština akcionara su na današnjoj sednici odbili našu inicijativu za zaštitu prava radnika-akcionara pa ćemo pokušati da to učinimo prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora kada država bude prodavala svoj udeo", rekao je Pantelić.

Dug Galenike prema državi Srbiji koji je konvertovan u kapital je 10,9 milijardi dinara, a Srbijagasa 3,8 milijardi dinara. Vlada Srbije donela je odluku da budući kupac Galenike poveća kapital tog preduzeća za 25 miliona evra kako bi se isplatili poverioci kompanije. Galenika bankama duguje više od 71 milion evra.

Vada Srbije je 11. jula 2017. godine donela zaključak da se privatizacija Galenike sprovede modelom prodaje kapitala, kojoj bi prethodila konverzija duga Galenike u kapital. U slučaju uspešne privatizacije Galenike, kako tvrde u Ministarstvu privrede, država bi otpisala preostali deo svojih dospelih obaveza prema tom preduzeću.

Potencijalni investitori procenuju da bi optimalan broj zaposlenih u Galenici bio od 700 do 900, a sada ih je 1.400, pa je u toku anonimna probna anketa o tome ko želi da uz otpremnine napusti tu farmaceutsku kuću i izjašnjavanje će trajati do 18. avgusta.

"U okviru socijalnog programa radnicima bi se ponudilo ukupno 400 evra po godini staža po sledećem modelu - 200 evra bi finansirala država, a preostali iznos bi finansirao kupac fabrike", rekli su Beti u Ministarstvu privrede.

Pokušaj privatizacije Galenike je propao početkom ove godine, pošto sa potencijalnim strateškim partnerom, rusko-britanskim konzorcijumom Frontier-Petrovaks, nije postignut dogovor o preuzimanju dugovanja koje ta farmaceutska kompanija ima prema komercijalnim bankama.

Kako pišu mediji, među zainteresovanima za Galeniku sada su britansko-ruski konzorcijum Frontijer farma - Petrovaks, Sinforam, Amikus, Hemofarm i EMS iz Brazila.Slične vesti

Centralna apoteka Požarevac i dalje dobro snabdevena

7 Aug 2020, 11:54

Centralna apoteka Požarevac je snabdevena sa svim neophodnim lekovima i sredstvima za dezinfekciju
 
Situacija sa…

DEŽURNE APOTEKE U POŽAREVCU I BRANIČEVSKOM OKRUGU ZA VREME USKRŠNJEG PRAZNIKA

15 Apr 2020, 13:03

ZDRAVSTVENA USTANOVA  APOTEKA POŽAREVAC  OBJAVILA  SPISAK DEŽURNIH APOTEKA NA TERITORIJI BRANIČEVSKOG OKRUGA…

AMBROZIJA U JEKU, ALERGIJE U JEKU

20 Aug 2019, 13:54

GRAĐANIMA SE PREPORUČUJE DA OBRATE PAŽNJU NA VISOK PROCENAT ALERGENA U VAZDUHU, NAJPRE OD AMBROZIJE I DA PRIMENE ADEKVATNE…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPoklon paket i zlatnik za prvorođenu…

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić  sa svojim  saradnicim…

19 Jan 2021, 14:03

HronikaOtkrivena laboratorija za uzgoj…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu pronašli su improvizovanu…

19 Jan 2021, 13:25

HronikaŠapčani krali armaturno gvožđe…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu rasvetlili su dve  krađe…

19 Jan 2021, 13:19

Kursna lista