Država postala vlasnik 90 odsto Galenike
   14 Aug 2017, 13:22        N1Info    Aleksandar Krstić


Država postala vlasnik 90 odsto Galenike

Država je vlasnički udeo u Galenici povećala na 90 odsto pošto je na Skupštini akcionara te kompanije danas doneta odluka o konverziji duga u vlasnički kapital države u vrednosti od 14,696 milijardi dinara. Reč je o potraživanjima Republike Srbije i Javnog preduzeća Srbijagas.

Država je tako povećala vlasnički udeo na više od 90 odsto i mogla bi početkom septembra da ga ponudi na prodaju.

Ministarstvo privrede Srbije i Skupština akcionara Galenika nisu prihvatili zahtev malih akcionara da se oni prilikom privatizacije te farmaceutske kompanije zaštite od budućeg kupca, tako što bi se onemogućio da prinudno otkupi oko sedam odsto njihovih akcija, rekao je predsednik sindikata Nezavisnost u Galenici Zoran Pantelić.

On je podsetio da je država postala vlasnik više od 90 odsto kapitala tog preduzeća, a domaći propisi predviđaju da kupac tolikog udela može prinudno da otkupi i akcije malih akcionara.

"Ministarstvo i Skupština akcionara su na današnjoj sednici odbili našu inicijativu za zaštitu prava radnika-akcionara pa ćemo pokušati da to učinimo prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora kada država bude prodavala svoj udeo", rekao je Pantelić.

Dug Galenike prema državi Srbiji koji je konvertovan u kapital je 10,9 milijardi dinara, a Srbijagasa 3,8 milijardi dinara. Vlada Srbije donela je odluku da budući kupac Galenike poveća kapital tog preduzeća za 25 miliona evra kako bi se isplatili poverioci kompanije. Galenika bankama duguje više od 71 milion evra.

Vada Srbije je 11. jula 2017. godine donela zaključak da se privatizacija Galenike sprovede modelom prodaje kapitala, kojoj bi prethodila konverzija duga Galenike u kapital. U slučaju uspešne privatizacije Galenike, kako tvrde u Ministarstvu privrede, država bi otpisala preostali deo svojih dospelih obaveza prema tom preduzeću.

Potencijalni investitori procenuju da bi optimalan broj zaposlenih u Galenici bio od 700 do 900, a sada ih je 1.400, pa je u toku anonimna probna anketa o tome ko želi da uz otpremnine napusti tu farmaceutsku kuću i izjašnjavanje će trajati do 18. avgusta.

"U okviru socijalnog programa radnicima bi se ponudilo ukupno 400 evra po godini staža po sledećem modelu - 200 evra bi finansirala država, a preostali iznos bi finansirao kupac fabrike", rekli su Beti u Ministarstvu privrede.

Pokušaj privatizacije Galenike je propao početkom ove godine, pošto sa potencijalnim strateškim partnerom, rusko-britanskim konzorcijumom Frontier-Petrovaks, nije postignut dogovor o preuzimanju dugovanja koje ta farmaceutska kompanija ima prema komercijalnim bankama.

Kako pišu mediji, među zainteresovanima za Galeniku sada su britansko-ruski konzorcijum Frontijer farma - Petrovaks, Sinforam, Amikus, Hemofarm i EMS iz Brazila.Slične vesti

DEŽURNE APOTEKE U POŽAREVCU I BRANIČEVSKOM OKRUGU ZA VREME USKRŠNJEG PRAZNIKA

15 Apr 2020, 13:03

ZDRAVSTVENA USTANOVA  APOTEKA POŽAREVAC  OBJAVILA  SPISAK DEŽURNIH APOTEKA NA TERITORIJI BRANIČEVSKOG OKRUGA…

AMBROZIJA U JEKU, ALERGIJE U JEKU

20 Aug 2019, 13:54

GRAĐANIMA SE PREPORUČUJE DA OBRATE PAŽNJU NA VISOK PROCENAT ALERGENA U VAZDUHU, NAJPRE OD AMBROZIJE I DA PRIMENE ADEKVATNE…

PAD KRVNOG PRITISKA I SUNCE NEPRIJATELJI U LETNJIM MESECIMA

8 Jul 2019, 13:54

SUNCE JE ZDRAVO ALI MOŽE UGROZITI ZDRAVJE UKOLIKO SE NEKONTROLISANO IZLAŽEMO, A ALERGIJE NISU RETKOST TE JE VAŽNO U LETNJIM…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSUZBIJANJE LARVI KOMARACA U ČETVRTAK…

Informativna slučba grada Požarevca obaveštava da će u četvrtak i petak 9. i 10. jula,…

4 Jul 2020, 16:55

ZdravljeVučić: Da sam bio tu, ranije bih…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je situacija u Novom Pazaru bolja nego juče, da…

4 Jul 2020, 13:09

DruštvoŠta treba da znaju turisti koji…

Posle Grčke do koje se i dalje može zaobilaznim putem, od sutra turisti kreću čarter letovima…

4 Jul 2020, 13:04

Kursna lista