DRUŠTVO  ZVIŠKI AKORDI IZ KUČEVA  ČUVARI  OBIČAJA  TRADICIJE I PATRIOTIZMA
   13 Nov 2018, 14:18    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


DRUŠTVO ZVIŠKI AKORDI IZ KUČEVA ČUVARI OBIČAJA TRADICIJE I PATRIOTIZMA

Nekoliko penzionisanih prosvetnih radnika, entuzijasta i ljubitelja muzike iz Kučeva, odlučili su da počnu organizovano da se bave pevanjem, negujući tako izvornu narodnu muziku,starogradske pesme i romanse. Pre 14 godina formirali su Društvo ljubitelja muzike ''Zviški akordi''  koje je do sada imalo nekoliko uspešnih nastupa u  gradu na Peku  i u ostalim mestima Braničevskog okruga.


Pevačko društvo ima 20 članova među kojima su većina penzioneri od kojih je najviše prosvetnih radnika. Među članovima ima profesora,učitelja,medicinskih radnika,tehničara,trgovaca i domaćica. Članovi pevačkog društva su ljudi u poodmaklim godinama i druženje na probama i koncertima  doživljavaju kao nešto što je najlepše na svetu Pre početka probe priredi se mala zabava,jer ima ovde i zabavljača koji znaju dosta viceva i šaljivih pričica,a i onih koji pišu i pesme.


Društvo ima  dugogodišnju dobru saradnju sa Narodnom bibliotekom ,,Nikola Sikimić Maksim’’ sa kojom učestvuju u raznim književnim večerima,tribinama,radionicima kao i  u obeležavanju važnih datuma iz naše istorije.


   -Društvo ljubitelja muzike Zviški akordi u svom radu pored pevanja,pored bavljenja muzičkom kulturom,neguje i pisanje pesama,proznih tekstova i  naravno prezentiranje na nastupima u Kučevu ili u drugim mestima,Pošto je ove godine veliki jubilej,stogodišnjica završetka Velikog rata započeli aktivnost od Vidovdana kada smo imali mali program ispred spomenika koji se nalazi u crkvenoj porti u Kučevu,gde smo pored pevanja pesama ,,Tamo daleko’’i drugih,recitovali stihove iz ,,Plave grobnicve’’ i govorili o doprinosu opštine Kučevo u  u Velikom ratu,kaže Stevan Ilić,predsednik Društva ljubitelja muzike ,,Zviški akordi’’ iz ovog grada na Peku.


Iz 24 naselja opštine Kučevo u ovom rat izgubilo  svoje živote za slobodu i stvaranja kraljevine Srba,Hrvata i Slovenaca preko 2.800 žitelja.
      -Najveći broj žrtava imalo je Kučevo,321 poginulog,,zatim Duboka kojka je tada bila zajedno sa Ševicom koja je imala 315 žrtava,zatim MustapićNeresnica,Voluja,Rabrovo... Mi smo kao opština još 2014.godine,znači na stogodišnjicu početka Velikog rata smogli snage i ja se ovom prilikom zahvaljujem tadašnjem predasedniku opštine Zoranu Milekiću i naravno svima ostalim koji su pomogli,da podignemo spomenik ratnicima iz Kučeva koji su dali svoje živote u Velikom ratu.U toku su dogovori i planovi da se isti takav spomenik,manjeg obima,napravi u porti crkve u Turiji koji bi obuhvatio imena boraca iz Turije,Sene i Rakove Bare, a  Kaona već ima izgrađen spomenik svojim ratnicima iz Velikog rata.Mi kao društvo ljubitelja muzike pridajemo veliki značaj  za vreme naših nastupa,ne samo ove godine,već od kada postojimo,nalazimo mesta za  tekstove i pesme koje govore o našoj istoriji i patriotizmu,o junaštvu naših predaka i činimi se da time dajemo jedan skroman doprinos,da se taj patriotizam ne zaboravio,naglasio je Stevan Ilić.
        Društvo ljubitelja muzike ''Zviški akordi''  doprinelo je oživljavanju kulturnog života u Kučevu, među članovima društva postoji dobra saradlja,volja i entuzijazam da javnosti predstave ono što je već ostalo u zaboravu a i da svoju ljubav prema ovoj vrsti muzike podele sa onima koji žele da ih vide i čuju. Želja im je i da mladima prenesu sve ono što je izvorno i što treba da živi i traje


Pored pevanja starih starogradskih i izvornih pesama kao i balada, članovi  društva ,,Zviški akordi’’ bave se  i pisanjem  poezije,proznih tekstova  kao i sakupljanjem legendi iz kučevačkog kraja.Neguju i čuvaju svoju istoriju,kulturu i tradiciju.


              Društvo ima i dobru saranju sa Centrom za kulturu ,,Veljko Dugošević’’, Bibliotekom, školama kao i drugam ustanovam na području ove zviške opštine.  Ove godine društvo ljubišelja muzike  imaće i  desetak samostalnih koncerta u Kučevu i drugim mestima u Srbiji.
Lj.Nastasijević



Slične vesti

Kučevljani obeležili rođendan sugrađanina Đorđa Marjanovića

31 Oct 2023, 20:45

U holu Centra za kulturu „Dragan Kecman“ u prisustvu porodice Marjanović i mnogih poštovalaca, održano je „Veče…

Veliko Gradište obeležilo 11 oktobar Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu

12 Oct 2023, 16:48

Povodom 11. oktobra, Dana oslobođenja Velikog Gradišta u Drugom svetskom ratu,  održan JE komemorativni skup…

Golubac proslavio 9. jul Dan opštine

11 Jul 2023, 16:43

Svečanom sednicom na kojoj su pored odbornika prisustvovali direktori javnih preduzeća i ustanova, prestavnici policije,…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPrvi međunarodni festival savremenog…

Arheološki park Viminacijum biće domaćin prvog međunarodnog festivala savremenog plesa…

29 Mar 2024, 14:28

DruštvoZavršena druga faza rekonstrukcije…

Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca sa saradnicima, obišao je radove na Muzeju…

29 Mar 2024, 14:18

DruštvoMladost, svetlost dobrote - humanitarni…

Pod sloganom „Mladost, svetlost dobrote“, održan je još jedan tradicionalni…

29 Mar 2024, 13:36

Kursna lista