Drecun za RTS: Vašington prebacio lopticu u Brisel
   7 Sep 2020, 10:54        rts    Anđelija Kuzmanović


Drecun za RTS: Vašington prebacio lopticu u Brisel

U Briselu počinju razgovori na najvišem nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Narodni poslanik Milovan Drecun je za RTS ocenio da je Vašington prebacio lopticu u Brisel gde bi trebalo da se razgovara o političkim pitanjima. Istakao je da će delegacija Beograda pokrenuti pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO), čije je formiranje dogovoreno 2013. godine. Milovan Drecun je rekao da je očigledno da je Vašington jednim dobrim političkim manevrom, postizanjem sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Beograda i Prištine, prebacio lopticu u Brisel da se tamo razgovara eventualno o političkim pitanjima, za koja američki zvaničnici navode da se odnose na eventualno članstvo u EU i na međusobno priznanje.Naveo je da u Vašingtonu znaju da gotovo nije moguće postići dogovor u tom smislu. 
"Pa neka se sada EU uz podršku SAD malo bavi tim pitanjem gde ne može očigledno da postigne rezultat, jer ja zaista ne verujem, ne da može za mesec, dva ili tri da se reši ovo pitanje, nego i mnogo duže, jer je pitanje budućnosti, kako modelirati budućnost statusa Kosova, zbog toga što Albanci isključivo insistiraju na priznanju od Srbije, a Srbija naravno neće, ni po koju cenu priznati nasilno proglašenu nezavisnost Kosova", kazao je Milovan Drecun tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku RTS-a.
Dodao je da je definisano da današnji razgovor bude na dva koloseka. 
"Dogovor je da se razgovara o tri najvažnije teme, to je ekonomska saradnja, povratak proteranih i sudbina nestalih, a drugo je da se razgovara o implementaciji Briselskog sporazuma u delu koji se odnosi na ZSO, jer ona dosad nije realizovana. To će naša delegacija svakako danas pokrenuti, tražiće da se razgovara o tome i da se postigne napredak, da se konačno formira ZSO", istakao je Drecun.
Naglasio je da će uz to biti pridodate još neke teme, kao što je pitanje finansijskih i imovinskih potraživanja jer je, kako je rekao Drecun, 18.000 srpskih kuća i stanova uzurpirano od strane Albanaca i to pitanje mora da se reši, kao i da je to pitanje izuzetno bitno i za povratak proteranih.
Drecun je podsetio na reči savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Roberta O'Brajana koji je rekao da ovaj period moratorijuma na otpriznavanjima i traženju članstva Kosova u međunarodnim organizacijama treba da stvori jednu mirniju atmosferu da se razgovara o političkim pitanjima.
"Upravo je naveo članstvo u EU i međusobno priznanje. Međutim, međusobno priznanje je isključeno kao tema za razgovor od strane Beograda i koliko god budu eventualno snažni pokušaji da se to pitanje nametne, ono može da bude stavljeno na dnevni red, ali neće biti nikakvog napretka, jer Beograd neće priznati Kosovo", kazao je Milovan Drecun.

Lakše do napretka u Briselu zahvaljujući dogovoru u Vašingtonu 

Dodao je da su tri ključna pitanja o kojima će se razgovarati u Briselu tretirana sporazumom o ekonomskoj normalizaciji koji je postignut u Vašingtonu i da sada treba, kako je Drecun istakao, naslanjajući se na taj dogovor, postići napredak u Briselu, što će, kako je ocenio, verovatno biti lakše zbog ovog dogovora koji je postignut u Vašingtonu.
Kada je u pitanju rešavanje sudbine nestalih lica, Drecun je naveo da Priština od Beograda traži da se otvore arhive vojske i policije i istakao da on ne zna šta tu ima što nije poznato.
"Šef njihove tehničke delegacije Hiseni tvrdi da nema arhiva OVK. Kada mu se na sto stavi dokumentacija, kaže, dobro, otvoriću je. U zakonu o vrednostima OVK, koji su pokušali da usvoje u skupštini, jasno stoji da treba zaštititi arhivu OVK. Dakle, arhiva postoji. Naša delegacija će insistirati na tome, jer ne možete da rešite sudbinu nestalih, preko 500 Srba se vodi kao nestalo, bez te arhive", naglasio je Drecun.
Podsetio je na dokumentaciju iz koje se vidi da u arhivama OVK postoje mnogi tragovi, mnogo dokumenata o tome šta se desilo sa nestalima, ne samo Srbima, već i Albancima.
"To će biti jako teško pitanje, pošto Albanci žele da sakriju razmere zločina koje je počinila teroristička OVK", ocenio je Drecun.

Sporazum iz Vašingtona primorava Brisel da radi intenzivnije 

Naveo je da sporazum iz Vašingtona primorava Brisel na intenzivniji rad. 
"Lajčak je najavio da će sada biti učestaliji sastanci na tehničkom nivou i na najvišem nivou, kako je rekao, zato što sada žele da intenziviraju, da tu dinamiku učine mnogo bržom. Međutim, treba imati u vidu da je sada rasprava i oko toga kakav će biti paket ekonomske i finansijske pomoći EU Zapadnom Balkanu", kazao je Milovan Drecun.
Osvrnuvši se na sporazum koji je postignut u Vašingtonu, Drecun je naveo da su SAD tim sporazumom nagovestile i stvorile jedan snažan oslonac za veoma značajno finansijsko i investiciono prisustvo.
"Kad vidite da Amerikanci zaista planiraju ozbiljnije da uđu ovde sa investicijama i njihovim kompanijama, podstiču i EU, onda mora da se to poveže i sa nekom vrstom obećanja da će imati ekonomske benefite ako napreduju na ovom putu razgovora", rekao je Drecun.

"Lajčak na Bledu prvi put definisao crvene linije" 

Podsetio je i na reči Miroslava Lajčaka na forumu na Bledu. 
"Miroslav Lajčak je na forumu na Bledu prvi put definisao neke crvene linije u razgovorima za EU i rekao je da nema rokova, ali da za njih ne može da se kaže da je prihvatljivo to da se dve strane dogovore. On kaže da treba dogovor da bude postignut u skladu sa međunarodnim pravom, pritom misli za njih, kad oni kažu međunarodno pravo, nije poštovanje Rezolucije 1244 i poštovanje teritorijalnog integriteta Republike Srbije, već da nema nekakve eventualne podele i razgraničenja, da rešenje treba da bude prihvatljivo za članice EU, nije rekao za koje, one koje su priznale ili one koje nisu i da treba da stabilizuje region", istakao je Drecun.
Kako je istakao, Lajčak se nije izjasnio šta znači eventualno, recimo sticanje punopravnog sticanja kapaciteta Kosova kao države, jer bi to, kako je ocenio Drecun, vodilo u stvaranje velike Albanije i to bi destabilizovalo region.
"Ima mnogo neizvesnosti, ali nesumnjivo da će biti pokušaja da se nametne i pitanje rešavanja političkih pitanja, ali prevashodno to je priznanje Kosova od Srbije. Međutim, ja sam i Lajčaku poručio i kao narodni poslanik i pre kao predsednik skupštinskog odbora, nemojte ljudi da gubite vreme, Srbija neće, ni po koju cenu, priznati ovakvu samoproglašenu državu Kosovo i to se videlo i sada u Vašingtonu", rekao je Milovan Drecun.



Slične vesti

Čović o dijalogu: Lukavo se ponovo podmeće Brisel, ne vidim prostor gde bismo mogli da popuštamo

14 Sep 2023, 9:34

Uoči razgovora Beograda i Prištine, nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović kaže za RTS da nije optimista i…

Društveni dijalog u susret referendumu, šta nas čeka 17. januara

30 Dec 2021, 9:13

Zašto je nezavisno pravosuđe važno za zaštitu ljudskih prava, kako će ishod referenduma uticati na to i da li je građanima…

Sledeća runda dijaloga u Briselu 16. novembra

11 Nov 2021, 10:32

Naredni susret glavnih pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine biće održan u Briselu u utorak, 16. novembra. 

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaMali za RTS: Finansije su nam…

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je sve aspekte srpske ekonomske politike,…

28 Mar 2024, 9:22

DruštvoIstraga ubistva zatvorenika u…

Ne smiruje se bura u javnosti, nakon vesti da je 74-godišnji zatvorenik preminuo u…

28 Mar 2024, 9:19

DruštvoDuži redovi za reklamaciju nego…

Sugrađani se žale da im od Nove godine, nakon hakerskog napada na EPS, stižu uvećani računi…

28 Mar 2024, 9:16

Kursna lista