Drecun: U Ohridu bez šanse za postizanje dogovora Beograda i Prištine
   11 Mar 2023, 9:24    Beograd    rts    Elena Marjanović


Drecun: U Ohridu bez šanse za postizanje dogovora Beograda i Prištine

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju ističe da 18. marta na sastanku u Ohridu u Severnoj Makedoniji, u okviru dijaloga Beograda i Prištine neće biti nikakvih šansi za postizanje nekog ozbiljnijeg napretka. Naglašava da Srbija ostaje čvrsto na pozicijama da ne može da prihvati i da se složi "sa članstvom lažne države u UN, da ne možemo da ih priznamo na bilo koji način".


Srbija se neće saglasiti niti ćutati povodom pitanja ulaska Prištine u Ujedinjene nacije, niti će priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova, poručio je predsednik Aleksandar Vučić. 


Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je iz Prištine da će Zajednica srpskih opština biti formirana po nekom od 15 evropskih modela.


Milovan Drecun ocenjuje da se Miroslav Lajčak ne ponaša na način koji može da omogući postizanje bilo kakvog sporazuma između Beograda i Prištine, posebno izjavom "da sada nije na redu formiranje Zajednice srpskih opština".


"Pa kako nije. To je ključni uslov koji smo postavili, o tome se razgovaralo i na prethodnom sastanku u Briselu. Prvo implementacija, primena dogovora dogovora o ZSO iz Brisela, pa onda sve drugo. Lajčak sada praktično pokušava da odbrani nepopustljiv Kurtijev stav, a s druge strane EU ga nagrađuje viznom liberalizacijom", ističe  predsednik skupštinskog odbora.


U tom smislu, ocenjuje, da umesto da Priština trpi odgovarajuće kaznene mere, jer kako ukazuje "drugačije Priština ne razume" poruke koje joj se šalju, oni nagrađuju time i ohrabruju da istrajavaju u svojim stavovima.


Drecun smatra da Lajčak daje kontradiktorne izjave da se ZSO neće formirati na osnovu Briselskog sporazuma već da će se sada tražiti neki drugi modaliteti da bi se, kako ocenjuje, omogućilo Aljbinu Kurtiju zbog kritika javnosti i opozicije da nije izdejstvovao međusobno priznanje, da dobije bilo kakav izlaz.


"Naš Upravljački  tim koji je formiran na osnovu dogovora je još 2018. godine, a nakon toga još dva puta, poslednji put aprila prošle godine obavestio Lajčaka da je nacrt statuta pripremljen. I on sve to vreme ne uspeva da ubedi Prištinu da treba da se razmotri taj nacrt statuta. Nemoj sada da nam objašnjavaš procedure, nego uzmi nacrt statuta i stavi na dnevni red sastanka na vrhu predsednika Vučića i Kurtija i da se nakon toga uđe u proceduru formiranja ZSO", poručuje  predsednik skupštinskog odbora za KiM.


Šta Srbija očekuje od sastanka u Ohridu


Komentarišući izjavu Aljbina Kutrtija "da ide u Ohrid, ali da neće prihvatiti formiranje ZSO", Drecun navodi da je Kurti politički avanturista.


"Umesto da formira ZSO, on ide poptuno drugim putem. Evo sad će da ide u Ohrid, pa šta ćeš da ideš da probaš ohridsku pastrmku. Pa to moeš da odeš i sam. Ovde je ključno da mora da se postigne neki dogovor, mora da se postigne napredak", naglašava Drecun.


Međutim, što se tiče sastanka u Ohridu, 18. marta, kaže da od njega ne očekuje ništa, kao i u Briselu.


"Mi ćemo ostati čvrsto na našim pozicijama da ne možemo da prihvatimo i da se složimo sa članstvom lažne države u UN, da ne možemo da ih priznamo na bilo koji način. Ja mislim da u Ohridu ponovo neće biti nikakvih šansi za postizanje nekog ozbiljnijeg napretka", zaključio je Milovan Drecun.Slične vesti

Ministarstvo kulture: I dalje ćemo svim raspoloživim sredstvima braniti kulturno nasleđe na KiM

17 Mar 2023, 10:48

Ministarstvo kulture saopštava da je i danas, 19 godina nakon pogroma, kulturna baština na teritoriji Kosova…

Petković: I dalje prisutna atmosfera koja je dovela do martovskog pogroma

17 Mar 2023, 10:45

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da ova i buduće generacije imaju obavezu da neguju sećanje…

Odalović: Da je formirana ZSO svi bi uživali benefite

16 Mar 2023, 9:55

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović kaže za RTS da očekuje da će predsednik Srbije večeras…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPozorišna predstava pozorišta…

Velika scena Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u Kučevu bila je prepuna ljubitelja…

25 Mar 2023, 21:40

DruštvoDirektorka RFZO sa direktorima…

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguraanje…

25 Mar 2023, 14:07

DruštvoPetrovački parlament u utorak…

Pred odbornicima Skupštine opštine Petrovac na Mlavi  u utorak novi rebalans…

25 Mar 2023, 10:36

Kursna lista