Drecun: Rezolucija Albanije nehumana i brutalna laž, Srbija mora žestoko da reaguje
   13 Aug 2022, 10:53    Beograd    rts    Elena Marjanović


Drecun: Rezolucija Albanije nehumana i brutalna laž, Srbija mora žestoko da reaguje

Stalna misija Albanije dostavila je svim državama članicama Saveta Evrope i posmatračima Rezoluciju o neosnovanosti tvrdnji o trgovini ljudskim organima na KiM i u Albaniji. Milovan Drecun doskorašnji predsednik Odbora za KiM i narodni poslanik, naglasio je da moramo kao država žestoko da reagujemo na tu rezoluciju kojom se preko SE pokušava da izvrši revizija činjenica i po drugi put ubije istina i opravda Albanija. Upozorio je da situcija na severu KiM može ozbiljno da se destabilizuje što, kako navodi, potvrđuje i poziv generalnog sekratara NATO-a predsedniku Aleksandru Vučiću i Aljbinu Kurtiju na razgovor, pre sastanka u Briselu.


Iz Tirane je Savetu Evrope poslat predlog dokumenta koji je parlament usvojio 21. jula, a u kom se tvrdi da je izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i Albaniji lažan.U propratnoj noti posebno se izdvajaju delovi rezolucije koji sadrže tvrdnju o tome da navodi iz izveštaja Dika Martija, ni nakon deset godina istrage, nisu dokazani, niti su zasnovani na činjenicama.


Milovan Drecun ističe za RTS, da je rezolucija albanskog parlamenta krajnje nehumana, brutalno neistinita i zasnovana na dve ključne laži.


"Prva da nisu pronađeni dokazi, da ni specijalni tužilac ni svi oni koji su se bavili time, ni euleks ni Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju nisu našli činjenice i da nisu ništa dokazali. A druga laž je je da su Albanija i takozvano Kosovo sve učinili radi istine i pravde", naglasio je Drecun.


Zapitao je i da li Albanija misli da će na taj način da gradi dobre odnose sa Srbijom i da li je moguće da se gradi poverenje između Srba i Albanaca samo tako što će da se zaceli jedna rana, a druga će ostati otvorena?


Drecun smatra da je prvenstveno cilj da pred predstojeće suđenje Hašimu Tačiju, Hadriju Veseljiju i ostalima da pokušaju da potpuno negiraju jeziv zločin i da operu Albaniju od odgovornosti, jer se, ističe, sve dešavalo na teritoriji Albanije.


Posebno je istakao izjavu specijalnog tužioca iz 2014. godine u kojoj se navodi da se rezultati istrage u velikom delu poklapaju s nalazima iz izveštaja Dika Martija, kao i da u tom trenutku nisu došli do nivoa koji bi obezbedili krivično gonjenje za takva krivična dela.


Potvrđujući drugu laž, Drecun između ostalog, iznosi tvrdnju Dika Martija koji u izveštaju navodi da posle februara 2004. godine, kada je istražiteljski tim izvršio uviđaj na licu mesta, da ni Unmik ni Euleks, ni albansko državno tužilaštvo nisu nakon njihove posete sproveli nikakve temeljnije istrage.


"Mislim, da moramo kao država, naša vlada, parlament žestoko da reagujemo na ovu rezoluciju koja pokušava da potpuno sakrije jeziv zločin, da opravda Albaniju. Oni hoće preko Saveta Evrope da sada izvrše reviziju činjenica i da po drugi put da ubiju istinu", upozorio je Drecun.  


"Mogućnost ozbiljne destabilizacije na severu KiM" 
Komentarišući upozorenje predsednika Aleksandra Vučića na realne pretnje Prištine Srbima na severu Kosmeta, Drecun naglašava da Priština od početka rata u Ukrajini kontinuirano podiže tenziju, izaziva incidente, zastrašuje srpski narod.


"Stalno radi sa specijalnom policijom na severu Kosmeta, pojačala je obaveštajno delovanje o srpskom narodu, namerama Beograda. Pokušava da stvori situaciju koja destabilizuje međunacionalne odnose dodatno na KiM i preti da dovede do širih sukoba. Zato što Priština želi da nametne jednostrano neke odluke koje su potpunosti suprotne interesima srpskog naroda", rekao je Drecun.


Posebno je upozorio da Priština dok šalje specijalne jedinice na sever KiM, istovremeno pojačava delovanje takozvane vojske Kosova i kako je rekao "zatvaraju pravce mogućih ulaska naših snaga, ako bi smo to morali da uradimo zbog zaštite našeg naroda".


Navodi i da je upravo sastanak u Briselu sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku  Žozepom Boreljom da bi se rešila ta kriza. 


"Kurti kaže da nećemo o tome da razgovara nego da idemo na međusobno priznanje, za koje zna da je apsolutno neprihvatljivo. A koliko je situacija krizna da može da eskalira u ozbiljnu destabilizaciju na severu KiM govori to, što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odlučio da pozove i predsednika Vučića i Kurtija da razgovaraju pre sastanka s Boreljom", upozorava on.To znači, zaključuje Drecun, da je NATO na osnovu svojih informacija koje dobija preko Kfora s terena shvatio ozbiljnost i težinu situacije i da je priznao mogućnost izazivanja jednog šireg sukoba.Slične vesti

Drecun: Priština na sve načine pokušava da destabilizuje situaciju

28 Sep 2022, 9:16

Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun rekao je za RTS da Priština svakodnevno preduzima provokacije…

Danas posebna sednica Skupštine o KiM, predsednik Vučić predstavlja izveštaj

13 Sep 2022, 9:11

Poslanici Skupštine Srbije razmatraće na posebnoj sednici parlamenta, Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama…

Petković: Što se više govori o KiM u kontekstu rata u Ukrajini, to je gore po nas

12 Sep 2022, 9:54

Diplomatska borba na relaciji Beograd–Priština–Brisel ne jenjava. Posle posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGolubačko selo Dobra domaćin Miholjskih…

Posle uspešne organizacije prvih susreta prošle godine u Braničevu, ovogodišnji…

28 Sep 2022, 13:50

DruštvoEnergetska efikasnost i obnovljivi…

Savetovanje ''Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije'', održan…

28 Sep 2022, 12:52

Servisne informacijeKninska bez vode

JKP Vodovod i kanalizacija, Požarevac, da  zbog radova na mreži 12:30 do 16:00 …

28 Sep 2022, 12:42

Kursna lista