Drecun: Pregovori sa Prištinom u fazi duboke kome
   16 Oct 2020, 11:20        rts    Anđelija Kuzmanović


Drecun: Pregovori sa Prištinom u fazi duboke kome

Narodni poslanik Milovan Drecun kaže za RTS da je nakon posete specijalnog predstavnika Evropske u nije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka glavno pitanje kako on misli da premosti ključnu prepreku za razgovor i "natera" Prištinu da realizuje Zajednicu srpskih opština. Milovan Drecun ističe da je Miroslav Lajčak rekao da dve strane treba same da odrede kako će izgledati normalizacija i da se Evropska unija neće mešati u to."To je nešto što je na dugačkom štapu, veoma široko definisano. Prvi put je Lajčak rekao da takozvani Ustav Kosova može da se menja", navodi Drecun.
Ističe da papir o primeni Briselskog sporazuma predviđa prilagođavanje pravnik okvira.
"Dakle, tamo gde zakoni nisu prilagođeni Briselskom sporazumu, ne treba menjati sporazum nego pravni okvir. Albanci idu obrnutim putem, oni žele da se promeni Briselski sporazum i to je njihov pokušaj da izvrše njegovu reviziju", objašnjava Drecun.
Kaže da Lajčak nije bio do kraja precizan kada će se primenjivati sve što se u narednom periodu dogovori.
"Albanci kažu da u realizaciju dogovorenog treba krenuti tek kada se postigne međusobno priznanje, a znaju da do priznanja lažne države Kosovo ne može doći", naglašava Drecun.
Smatra da se Lajčak trudi da spasava što se spasiti može jer su pregovori u "fazi duboke kome" zbog jednostranog ponašanja Prištine i stalnih pokušaja da se nametne tema koja nije na dnevnom redu - međusobno priznanje.
"Albanci hoće da osnivanje Zajednice srpskih opština prebace u taj budući eventualni sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa", kaže Drecun.

"Neprihvatljivo da ZSO bude samo asocijacija opština"

Milovan Drecun podseća da su Albanci učinili korak koji nije bio predviđen sporazumom i obratili se takozvanom Ustavnom sudu koji je doneo potpuno kontradiktornu odluku.
"Lajčak takođe kaže da Zajednica srpskih opština treba da se formira u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Ja pretpostavljam da nije dobro čitao sporazume jer se tamo uopšte ne govori o Ustavnom sudu", ističe Drecun.
Navodi da je Ustavni sud doneo odluku da većina odredbi Sporazuma o Zajednici srpskih opština nije u skladu sa takozvanim Ustavom, naročito njene nadležnosti.
"Ipak, ključna stvar je da je taj sud rekao da je prvi Briselski sporazum postao sastavni deo pravnog poretka koji funkcioniše na Kosovu na osnovu prvog Briselskog sporazuma. A on definiše izvršne nadležnosti", objašnjava Drecun.
Ističe da je neprihvatljivo da Zajednica srpskih opština bude asocijacija kakva je predviđena takozvanim Ustavom Kosova.
Drecun smatra da način na koji Miroslav Lajčak vodi pregovore, mada mu pozicija nije laka, ohrabruje Prištinu da nastavi sa jednostranim potezima.Slične vesti

Varhelji u Prištini: Investiranje EU moglo bi da promeni ekonomiju Zapadnog Balkana

8 Oct 2020, 11:53

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji izjavio je u Prištini da je cilj Evropske komisije da se proširi na Zapadni Balkan…

Izveštaj Evropske komisije: Srbija "izbalansirano" između postignutog i napretka

6 Oct 2020, 13:25

Srbija je ograničenim napretkom u oblasti pravosuđa i osnovnih prava, određenim napretkom u oblasti pravde, slobode i bezbednosti,…

Varhelji sledeće nedelje u Beogradu

1 Oct 2020, 9:56

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji trebalo bi da sedeće nedelje u Beogradu predstavi izveštaj o napretku Srbije…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaU četvrtak u Golupcu zaseda lokalni…

U četvrtak 29.og-ovog meseca u Golupcu će zasedati lokalni parlament koji je zakazao predsednik…

28 Oct 2020, 19:26

KulturaTri violine Jana Nemčeka ustupljene…

Izdvojenom odelenju u Velikom Gradištu  Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac’’…

28 Oct 2020, 19:09

ZdravljeU Požarevcu 29 novoobolelih

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac drastišan skok…

28 Oct 2020, 16:29

Kursna lista