Drecun: Od sporazuma korist će imati prvenstveno Srbi na severu Kosova i Metohije
   22 Jun 2022, 9:37    Beograd    rtv    Elena Marjanović


Drecun: Od sporazuma korist će imati prvenstveno Srbi na severu Kosova i Metohije

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da je postignut sporazum o energetici u Briselu, ukoliko ga primeni Priština, dobar za srpski narod na severu Kosova i Metohije i da pokazuje da treba nastaviti dalje u realizaciji Briselskog sporazuma.

Drecun za Tanjug kaže da će od ovog sporazuma prevashodno koristi imati srpski narod na severu Kosova i Metohije jer se, kako pojašnjava, sporazum o formiranju kompanije ćerke srpskog EPS-a "Elektrosever" odnosi na sever KiM i četiri opštine u pokrajini.

  "Dobiće sigurnost u snabdevanju, struju iz centralne Srbije, dobiće obnovu elektromreže da ne bi bilo pada napona, "Elektrosever" će naplaćivati tu struju, izbeći ćemo opasnost da Priština preuzima jednostrane nasilne akcije da natera Srbe da plaćaju struju "Kostu" i imamo potvrdu od Kurtija, odnosno od njegove delegacije da Briselski sporazum nije baš tako mrtav kao što je on govorio", kaže Drecun.

Dodaje da ovaj sporazum pokazuje da Briselski sporazum postoji i da se ide ka njegovom potpunom implementiranju, a da posle energetike na red dolazi prvih šest tačaka Briselskog sporazuma koje se odnose na Zajednicu srpskih opština (ZSO).

"Srpski narod neće zavisiti od dobre volje Prištine kada je u pitanju snabdevanje električnom energijom", kaže Drecun.

Pojasnio je i da do sada na severu narod nije plaćao struju zbog odbijanja Prištine da realizuje aranžman iz 2013. koji se odnosi na energetiku i kaže da su iz fondova vlade tzv. Kosova plaćali potrošenu struju na severu KiM jer su hteli jednostranim akcijama i nepostizanjem dogovora sa Beogradom da preuzmu celu elkektromrežu na severu pokrajine, da oni preuzmu snabdevanje i naplatu.

"Sada je to onemogućeno, naša kompanija će obavljati taj posao", navodi Drecun.

Ističe da neće biti retroaktivnog plaćanja struje i pojašnjava da kada "Elektrosever" dobije licencu, doći će se u nultu situaciju.

"Od trenutka kada dobije licencu i počne sa radom, tada će se sklapati ugovori sa potrošačima i tada će početi očitavanje strujomera. Od tog trenutka će se meriti koliko će potrošači potrošiti i toliko će platiti. Priče o tome da će se retroaktivno plaćati struja su izmišljotina i služe tome da se zastraše ljudi i da se manipuliše javnošću. Niko neće naplaćivati struju retroaktivno", izričit je Drecun.

Navodi da postignut dogovor daje ovlašćenja, nadležnosti i pravo da upravlja trafostanicom Valač i celokupnom mrežom na severu.

Samo u slučaju da Elektorsever ne može da popravi neki kvar ili da održava mrežu, onda bi, kako je naveo Drecun, Priština preko "Kosta" učestvovala u popravci ili održavanju mreže.

"Ali, to se neće desiti jer će Elektrosever uvek moći to da uradi", dodaje.

Drecun kaže da je pod znakom pitanja da li će Priština ispoštovati do kraja ovo što je dogovoreno jer se iz iskustva zna da je dogovoreno mnogo toga sa Prištinom, pa oni to nisu ispoštovali.

Pretpostavlja da će u narednih 100 dana, pogotovu sada kada premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti vidi negativne reakcije u albanskoj javnosti jer su ga svi redom osudili zato što ovaj dogovor pokazuje prisustvo Srbije na Kosovu, Priština pokušati da raznim smicalicama onemogući implementaciju.

"Ako ovaj dogovor bude implementiran, on je jako dobar za srpski narod na severu Kosova i pokazuje da treba nastaviti dalje u realizaciji Briselskog sporazuma", kaže Drecun.

Odgovarajući na pitanje kako da verujemo da će se ući u fazu formiranja ZSO, Drecun kaže da je očigledno da je Priština imala neki razlog da odblokira dijalog i da je postignut neki napredak postizanjem ovog sporazuma.

"Da li je neko uticao sa strane, to je za sada skriveno, ali mislim da Priština smatra da će moći nekako da se domogne preko ovog sporazuma vlasništva nad energetskom infrastrukturom na severu Kosova, što je pogrešna računica", dodaje.

Kako kaže, dogovor je da posle rešavanja energetike dolazi dogovor o formiranju ZSO, a EU je veoma stalo da se implementira Briselski sporazum.

Drecun ocenjuje da je za Prištinu veoma politički riskantno da odbije implementaciju ovoga što je danas dogovoreno.

"Ovo je dobar dogovor pod uslovom da bude realizovan od strane Prištine i vodi korak bliže ka sastanku predsednika Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija. Mislim da bi bilo dobro da dođe do tog sastanka", kaže Drecun.

Drecun kaže da se u ovim tehničkim dijalozima vrši priprema za mogući sastanak na tom nivou i ističe da na tim sastancima, Vučić dominira nad Kurtijem i Kurti se povlači.

"Vučić izuzetno dobro poznaje celokupnu problematiku jer je učestvovao u svemu tome, a Kurti to ne zna i kada ne poznaje dovoljno problematiku ne može da bude ravnopravan sagovornik predsedniku Vučiću", navodi Drecun.



Slične vesti

Petković: Odluka o preporuci za prijem Prištine sumrak vrednosti na kojima Savet Evrope nominalno počiva

28 Mar 2024, 11:30

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje odluke Političkog komiteta…

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine danas u Briselu

25 Mar 2024, 9:23

Razgovori delegacija Beograda i Prištine, koji su održani i pre nedelju dana na nivou glavnih pregovarača, biće nastavljeni…

Starović: Kurti izmišlja invaziju kako bi nastavio maltetiranje Srba na Kosovu i Metohiji

22 Mar 2024, 11:00

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista