Drecun: Kurtijeva antisrpska retorika podstiče na nasilje prema srpskom narodu
   23 Jan 2023, 9:28    Beograd    rts    Elena Marjanović


Drecun: Kurtijeva antisrpska retorika podstiče na nasilje prema srpskom narodu

Snažna antisrpska retorika Aljbina Kurtija i drugih zvaničnika u privremenim institucijama samouprave, svakako ne obeshrabruje nasilnike, već ih podstiče na nasilje prema srpskom narodu, rekao je za RTS predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun. Ocenio je i da bi bilo manje etnički motivicanih napada da je ZSO formirana. Drecun je istakao da je na predsedniku Vučiću "da inicira traženje našeg puta u rešavanju kosmetskog problema".


Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Narodne skupštine Milovan Drecun rekao je za RTS da Priština ne poštuje sve što je dogovoreno i da se sada na njih vrši pritisak zapadnih zemalja da se realizuje Zajednica srpskih opština.


"Sa naše strane je jasno rečeno da bez Zajednice srpskih opština nema povratka srpskih političkih predstavnika u privremene institucije samouprave i da nema nastavka dijaloga ako se Zajednica ne realizuje", istakao je Drecun.

Ocenio je da su u naporima da se ZSO osnuje možda najuporniji Amerikanci i dodao da predlog statuta Zajednice godinama stoji u fioci Miroslava Lajčaka i da je na njemu bilo da ga stavi na dnevni red na nekom od sastanaka delegacija Beograda i Prištine.

"Kurti uporno umesto Zajednice govori o pravima Srba. Dakle, on neće ni da spomene Zajednicu srpskih opština. Takođe, u ovom evropskom predlogu se ne govori o Zajednici srpskih opština, govori se o određenoj samoupravi za srpski narod, oni kažu za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji", naveo je Drecun.

Dodao je da sada ostaje sada pitanje kako će se Priština ponašati.

"Lako je moguće da Kurti do kraja odbije formiranje ZSO i da ide na prevremene izbore da bi ostao dosledan obećanjima koja je davao, ali Zajednica je ključ i Miroslav Lajčak je rekao da je za njih ZSO ključ stabilnosti na KiM i da je ta Zajednica formirana sigurno bismo imali mnogo manji broj etnički motivisanih napada na Srbe, na njihovu imovinu, na Srpsku pravoslavnu crkvu", istakao je Drecun.

Govoreći o jučerašnjem napadu na 15-godišnjaka u Suvom Dolu, Drecun je rekao da je Priština toleriše i time podstiče napade na srpski narod.


"Ako policija ne reaguje na odgovarajući način protiv onih koji izazivaju nasilje, ako tužilaštvo ne reaguje kako treba, ako pravosuđe ne reaguje, ako su blage kazne ili se uopšte ne kažnjavaju, to je onda rezultat politike koju vodi Priština, ta snažna antisrpska retorika Aljbina Kurtija i drugih zvaničnika u privremenim institucijama samouprave, svakako ne obeshrabruje nasilnike, već ih podstiče na nasilje prema srpskom narodu", naglasio je Milovan Drecun.


Predsednik Skupštinskog odbora za KiM rekao je da je predsednik Vučić na minulim izborima dobio veliku podršku građana i da on ima najveću političku snagu u Srbiji.


"Njegov posao je da se suočava sa problemima, da ih u dogovoru sa ostalim političkim subjektima, sa izvršnom vlašću, sa parlamentom rešava i na njemu je da inicira i mislim da je on to već rekao nakon sastanka sa petorkom, da će obaviti konsultacije sa svim ključnim akterima na našoj političkoj sceni. Na njemu je da inicira traženje našeg puta u rešavanju kosmetskog problema", naveo je Drecun.


Napomenuo je da se u javnosti stvorila prilično velika tenzija i dodao da je francusko-nemački predlog samo osnova za razgovor i da je potrebno razgovarati, ali i da se pribojava da "opet ne nasednemo na neke naše zablude koje su već postale tragične".Slične vesti

Priština zabranila prodaju i naložila povlačenje jestivog ulja iz centralne Srbije sa tržišta KiM

4 Feb 2023, 10:37

Ministarstvo industrije, trgovine i preduzetništva u Prištini zabranilo je prodaju jestivog ulja iz centralne Srbije, jer…

Dačić: Pristup Srbije konstruktivan i odgovoran, ZSO preduslov svih preduslova

3 Feb 2023, 10:58

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je za Srbiju velika stvar da i u Vašingtonu i u Briselu,…

Vučić: Najteži deo plana predviđa da se ne protivimo članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama

2 Feb 2023, 10:42

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je, na početku sednice Narodne skupštine na kojoj se raspravlja o Kosovu i Metohiji,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Biblioteci u Golupcu odrzano…

U  organizaciji Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu…

4 Feb 2023, 13:09

DruštvoPrijava za zakup javne površine…

Obaveštavaju se sve zainteresovane stranke za zauzeće javne površine tokom osmomartovskih…

4 Feb 2023, 12:43

DruštvoStanovnik Srbije u proseku provede…

Podaci iz Istraživanja o korišćenju vremena pokazuju da žene u Republici Srbiji, u…

4 Feb 2023, 12:32

Kursna lista