Drecun: Dalje međunarodno prisustvo ohrabruje one koji bi da unitaririzuju BiH
   27 Dec 2021, 10:17    Beograd    rts    Elena Marjanović


Drecun: Dalje međunarodno prisustvo ohrabruje one koji bi da unitaririzuju BiH

Komentarišući izjavu načelnika Generalštaba vojske Švajcarske Tomasa Sislija da se ne može predvideti kraj mirovnih misija u BiH i na KiM, jer bi povlačenje mirovnih snaga vratilo nestabilnost, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da dalje međunarodno prisustvo ohrabruje one koji bi da unitaririzuju BiH, da pokušaju da nestane Republika Srpska ili da bude toliko obezvlašćena da postoji kao neka vrsta nevladine organizacije.Gostujući u Jutarnjem programu Milovan Drecun ističe da je trenutno na KiM 3.400 pripadnika Kfora.
  "Oni planraju da paralelno sa povećanjem broja kosovskih bezbednosnih snaga, odnosno zamišljene vojske Kosova, smanjuju svoje prisustvo do minimalno potrebnog nivoa, a to je 2.500 ljudi", naglašava Milovan Drecun.

Prema njegovim rečima od oficira i načelnika generalštaba bilo koje vojske se očekuje jedna realna ocena situacije na terenu.

"Ja ne bih mogao u potpunosti da se složim sa ocenom Tomasa Sislija. Ona je tačna za KiM da tamo treba da ostanu međunarodne snage, ali što se tiče BiH dalje međunarodno prisustvo ohrabruje one koji bi da unitarizuju BiH, da pokušaju da nestane Republika Srpska ili da bude toliko obezvlašćena da postoji kao neka vrsta nevladine organizacije", ocenjuje predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

Dodaje da se sada iz geopolitičkih razloga, situacija u kojoj Republika Srpska pokušava da vrati nadležnosti koje su joj oduzete, a koje joj pripadaju po Dejtonskom sporazumu, kojim pokušava da se izjednači sa drugim entitetom tumači kao destabilizacija, kao naglo zaoštravanje političke situacije, kao potreba za dodatno prisustvo Eufora u BiH.

"Vidimo da je obaveštajno delovanje pojedinih zapadnih zemalja pojačano, da se tamo već nalaze timovi koji se deklarišu kao timovi za antihibridno delovanje, u stvari se radi o hibridnom delovanju, i očekujem da će u narednom periodu doći do pokušaja političke destabilizacije Milorada Dodika i aktuelne vlasti u Republici Srpskoj", smatra Drecun.

Prema njegovim rečima ako neko pokušava da Republiku Srpsku mimo

Dejtonskog sporazuma toliko marginalizuje, obezvlasti, onda stvarno planira političku destabilizaciju i u takvim uslovima jeste potrebno zadržavanje međunarodnih snaga.

"Što se tiče Kosova i Metohije i institucija koje tamo funkconišu, zbog stalnih pritisaka na srpski narod, zbog nasilja koje je upereno protiv srpskog naroda, visoke stope kriminala na potrebno je međunarodno prsustvo. Kfor je najveća garancija trenutno za kakvu takvu bezbednost srpskog naroda, za minimum stablnosti koja je potrebna na KiM. Potrebno je postaviti i drugo pitanje. Ako neko zaista želi da međunarodne snage u potpunosti obave svoj mandat na KiM kako onda može da radi na transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova. Kosovo nije država, nije članica UN a Kfor je tamo po rezoluciji 1244 koja ne predviđa takvu formaciju", ističe Drecun.  Slične vesti

Vučić: Predlog da se služi obavezni vojni rok od 90 dana

7 May 2022, 11:42

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom jučerašnjem obraćanju, pored ostalog dao predlog i da se povede javna…

Grubješić: Brisel treba da obezbedi da se približe suprotstavljeni stavovi Beograda i Prištine

7 Sep 2021, 9:14

Odgovornost Brisela u dijalogu Beograda i Prištine je veća od odgovornosti učesnika u dijalogu, pošto treba…

Vučić: Znam za odluku "Geoksa" o odlasku iz Srbije, nećemo ostaviti Vranje na cedilu

29 Jul 2021, 8:27

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je, povodom vesti o odlasku "Geoksa" iz Srbije, da država neće ostaviti…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaKsenija Mitrović najbolja glumica…

Na žalost, usled nepovoljnih vremenskih prilika, sinoćna predstava "Kaštel u jezeru" Narodnog…

26 Jun 2022, 12:41

KulturaOdržan "Festival igre Zlatibor…

U subotu 25. juna 2022. godine na bini na Kraljevom trgu održan je "Festival igre Zlatibor…

26 Jun 2022, 12:31

DruštvoDodeljena priznanja "Vidovdanski…

Vidovdanske kulturne svečanosti održane su  u subotu, 25. juna, u Kulturnom centru na Zlatiboru…

26 Jun 2022, 12:29

Kursna lista