Drecun: Bezbednosna situacija na KiM dostigla maksimalnu granicu, preko koje dolazi do sukoba
   20 May 2023, 8:49    Beograd    RTV    Elena Marjanović


Drecun: Bezbednosna situacija na KiM dostigla maksimalnu granicu, preko koje dolazi do sukoba

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže za RTS, povodom polaganja zakletve gradonačelnika Severne Mitrovice, da je bezbednosna situacija na KiM dostigla maksimalnu granicu, preko koje dolazi do sukoba. Priština minira dijalog, uz podršku zemalja Kvinte, dok Kurti istovremeno pokušava da uspostavi punu i apsolutnu kontrolu nad severu Kosova.

Uprkos neslaganju većinskog srpskog stanovništva, u severnom delu Kosovske Mitrovice kompletiran je novi saziv lokalne samouprave, sačinjen od Albanaca. Sa druge strane, predstavnici Srpske liste dali su premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju rok do prvog juna da, kako kažu, prestane sa represijom nad srpskim narodom.Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je u Dnevniku RTS-a da je u toku proces miniranja dijaloga od strane Prištine uz podršku zemalja Kvinte, potpuno odbacivanje Nacrta statuta Zajednice srpskih opština koji je uradio Upravljački tim i uvođenje u igru nekakve Kurtijeve "samouprave za Srbe", čija je suština zapravo da se prizna lažna država Kosovo od strane Beograda.


Istovremeno, dodaje, Kurti pokušava da uspostavi punu i apsolutnu kontrolu nad severu Kosova u dva pravca – jedan je administrativni, tako što će zaposeti četiri opštine na severu posle farsičnih "nazovi izbora".


Upozorava da je opasno to što u Prištini nagoveštavaju da će završiti proceduru otvaranja mosta na Ibru i to što ljudima počinju da skidaju tablice sa automobila koji se nisu preregistrovali, da naplaćuju i kazne.


"Posebno je opasno što pripremaju drugi deo realizacije njihovog plana, uz podršku Kvinte, a to je pravo policijsko vojno zaposedanje severa Kosova. Već su stacionirali pripadnike specijalnih parapolicijskih jedinica na severu Kosova, doneli su odredbu takozvane vlade o eksproprijaciji srpske zemlje u opštinama gde nameravaju da prave nove baze", ukazuje Drecun.


Drecun ocenjuje da je bezbednosna situacija dostigla maksimalnu granicu, preko koje dolazi do sukoba.


"Srpski narod mora da reaguje na ugrožavanje osnovnih ljudskih prava, ali i opstanka na severu Kosova i Metohije", zaključuje predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju.Slične vesti

Đurić: Srbija pruža ruku, ali ne prihvata gaženje Rezolucije 1244, ni kršenje prava Srba na KiM

14 Jun 2024, 10:30

Srbija je na Samitu Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi u Skoplju poslala snažnu poruku da pruža ruku, da je otvorena…

Duško Šljivančanin: Heroji sa Košara na večnoj straži, ali 53. granični bataljon i danas se postrojava

14 Jun 2024, 10:01

Bitka za Košare zvanično je završena 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije na osnovu Kumanovskog…

Petković: Direktna šteta zabrane srpskih proizvoda na KiM 210 miliona evra, realna mnogo veća

14 Jun 2024, 9:46

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da Priština odlukom da zabrani srpske proizvode…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportVukovi najbolji u Požarevcu

Roda državni turnir u basketu 3×3 svoj put nastavio je u Požarevcu, gde je u finalu…

17 Jun 2024, 14:09

DruštvoMaturanti Učiteljske škole 55:…

Jedna od poslednjih generacija Učiteljske škole u Požarevcu proslavila je 55. godina…

17 Jun 2024, 13:54

KulturaPromovisana knjige "Krvava…

Promocija knjige „Krvava granica“ održana je u Galeriji Kulturnog centra „Zlatibor“…

17 Jun 2024, 13:03

Kursna lista