Dragan Kecman  novo ime Centra za kulturu Kučevo
   23 Dec 2020, 12:51    Kučevo    e Kučevo.rs    Ljubiša Nastasijević


Dragan Kecman novo ime Centra za kulturu Kučevo

Odlukom odbornika lokalnog palamenta Centar za kulturu ,,Veljko Dugoššević’’ Kučevo će ubuduće nositi ime slikara Dragana Kecmana.Inicijativu za izmenu naziva pokrenuo je nadavno Zlatan Zabukovec v.d. direktor Centra za kulturu Kučevo.  Nakon sprovedene procedure u Ustanovi I pribavljenog mišljenja Opštinske organizacije SUBNOR-a, i odbornici  su na poslednjoj sednici Skupštine opštine podržaliincijativu da ova kulturna ustanova ubuduće nosi ime poznatog kučevačkog slikara Dragana Kecmana.Ova inicijativa naišla je I na veliku podršku građana iz ovog grada na Peku.


 Dragan Kecman je najpoznatiji i najznačajniji umetnik koji je ponikao u Kučevu i ceo svoj život i stvaralaštvo je vezao za  svoje Kučevo I ovaj  kraj. Nije bilo  događaja ili organizacije u opštini Kučevo  koju Dragan nije podržao I učestvao,Osnivač je „Braničevske palete“ i dobitnik brojnih priznanja iz oblasti kulture i umetnosti. Njegova dizajnerska, grafička i ostala likovna umetnička rešenja bila su deo programa organizacije Centra za kulturu u čijem je prostoru  gde je stvarao najveći deo svog života ostavio  neizbrisiv trag. Nemoguće je izbrojati, dizajnerska, grafička, scengrafska i druga likovna, umetnička rešenja koje je uradio za programe i manifestacije u organizaciji Ustanove, tako da je Odluka da Centar za kulturu u Kučevu ponese njegovo ime, svojevrstan povratak umetnika u svoju kuću.

Dragan Kecman koji je do kraja života slikao sve što je na svom putu sretao ispoljavao je čudnu sposobnost da svemu daje neku dozu uzvišenosti i lepote
Jedino sa čime je Kecman raspolagao u "neogranicenim količinama" bio je njegov raskosni talenat. Po prirodi tih, gotovo nenametljiv covek, često neprimetan kao senka, sa ogromnom energijom za koju je samo on znao, kao da je bio predodredjen da bude pritisnut palanackom filozofijom misljenja i zivota.

Medjutim, taj slikarski vulkan izbio je sa tolikom energijom da je razbio sve malogradjanske barijere u paramparcad i iz male, lokalne sredine odleteo visoko na neomedjeno nebo umetnosti na kome, kao trag, decenijama ostaju njegove slike, samosvojne i prepoznatljive..


Kecmanove slike se nalaze u galerijama i privatnim kolekcijama od Evrope, Sjeverne Amerike, Latinske Amerike, Afrike, Azije do Japana i Australije.

Izvor: e Kučevo/Centar za kulturu Slične vesti

Četiri decenije kučevačkog Centra za kulturu predmet velike izložbe

16 Jan 2021, 10:04

Kučevački Centar za kulturu obeležava četiri decenije rada, a u okvitu jubileja planirana je izložba koja bi dokumentovala…

Virtuelna promocija romana Pas i kontrabas

14 Dec 2020, 10:14

Virtuelna promocija romana „Pas i kontrabas“ u izvedbi Saše Ilića.
Biblioteka u Kostolcu, ogranak Narodne biblioteke…

Prepodnevni termini - prepreka ili prilika za kulturu

10 Dec 2020, 9:35

I u vanrednim okolnostima kultura pronalazi put do publike. Istraživali smo da li su bioskopske projekcije i predstave u…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeZZJZ Požarevac : 61 novi slučaj…

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac, zabeleženo 61 novi slučaj korona…

23 Jan 2021, 0:33

EkonomijaPočela izrada nacrta programa…

Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj, poljoprivredu i zaštitu životne sredine Gradske uprave…

22 Jan 2021, 12:41

DruštvoŽrtve da prijave nasilnika

Žrtva bilo koje vrste nasilja mora da prijavi počinioca, ističe Nemanja Račić, požarevački…

22 Jan 2021, 12:31

Kursna lista