Dr Mitrović: Grip hara, ove godine došao u "pravo vreme"
   9 Mar 2023, 9:50    Beograd    rts    Elena Marjanović


Dr Mitrović: Grip hara, ove godine došao u "pravo vreme"

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje " Doktor Milan Jovanović Batut " u Srbiji je registrovano 11.500 slučajeva oboljenja sličnih gripu. U cirkulaciji su tri soja virusa, a grip je potvrđen u svim okruzima u zemlji. Dr Jelena Mitrović, načelnica Pedijatrije DZ Čukarica kaže za RTS da je ove godine grip došao u "pravo vreme". Napominje da je do juče u tom domu zdravlja bilo 50 do 70 pregleda dnevno, uglavnom školaraca.


Ovih dana mnogi se žale na malaksalost, visoku temperaturu, curenje nosa, i druge simtome. Dr Jelena Mitrović je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavila da  je pre nekoliko dana, kada je izjavila da hara virus gripa, taj utisak bio više nego tačan."Protekle dve do tri nedelje smo u našim ambulantama imali 50 do 70 pregleda dnevno, uglavnom školaraca, sa simptomima koji liče na grip. Liče, jer ne testiramo svu tu decu na simptome, ali su imali potpuno tipične simptome - visoku temperaturu, bol u glavi, mišićima malaksalost. Takva je situacija bila do juče. Sad je nešto opao broj dece sa takvim simptomima, ali nije da ih nema", kaže dr Mitrović.


To, napominje, odgovara situaciji na terenu, i onome što "Batut" određuje kao srednji intenzitet gripa.


Prema njenim rečima, grip je ove godine došao u “pravo vreme“.


"Prošle godine je dosta kasnio, imali smo u aprilu slučajeve gripa, što je iznenađujuće, ali smo ga ove godine realno i očekivali", ukazuje dr Mitrović.


Prema njenim rečima, od dece u školama krene, ali roditelji koji su dolazili su govorili da su svi preboleli ovu epizodu infekcije.


Ove nedelje je, dodaje, krenuo i stomačni virus, i dosta je nezgodan.


"Deca imaju i dijareju, slomljeni su malaksali. Imamo dosta mononukleoze, što je zanimljivo. Ona se prenosi kapljično", navodi dr Mitrović.


Korone, kaže, sigurno ima među decom, ali nema dokaze da to potkrepim.


"Decu sa klasičnom kliničkom slikom za koronu testiramo. Ali, sigurno među ovom decom koja su prošla razne respiratorne infekcije ima i korone. To što mi sada znamo da je grip, malo pomera dane kada bi trebalo da se zabrinemo uopšte za bolest. Grip može da se iskomplikuje, ali se najčešće ne iskomplikuje", ističe dr Mitrović.


Ukazuje da je povećano interesovanje za MMR vakcinu.


"Ljudi koji su odlagali, neki iz straha, a neki jer su im deca stalno bila bolesna, a dete mora biti zdravo da bi primilo vakcinu, sad su se javljali. Imali smo i sumnjivih slučajeva, a svaki taj slučaj prijavljujemo Gradskom zavodu. Kolege iz Gradskog zavoda odlaze, testiraju tu decu. Za sada nismo imali potvrđenih na teritoriji Čukarice. Nadamo se da će se vakcinisati, ne samo Čukaričani, nego i svi ostali, da najzad zaboravimo na morbile", zaključila je dr Mitrović.Slične vesti

Promocija vakcinacije protiv Kovida-19 u Domu zdravlja u Velikom Gradištu

2 Mar 2023, 14:58

Akcija promocije vakcinacije protiv kovid-19 u Velikom Gradištu organizovana je  u okviru projekta “Podrška…

Grip i korona u Požarevcu

23 Feb 2023, 11:24

U požarevačkoj kovid ambulanti značajno je smanjen broj pozitivnih pacijenata na kovid, ali je povećan broj pregleda, jer…

U Hitnu pomoć zbog povišene temperature i povreda na ledu

13 Feb 2023, 12:10

Poslednjih nekoliko nedelja, osim virusa kovida i sezonskog gripa, u opticaju su još neki virusi koji izazivaju respiratorne…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPozorišna predstava pozorišta…

Velika scena Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u Kučevu bila je prepuna ljubitelja…

25 Mar 2023, 21:40

DruštvoDirektorka RFZO sa direktorima…

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguraanje…

25 Mar 2023, 14:07

DruštvoPetrovački parlament u utorak…

Pred odbornicima Skupštine opštine Petrovac na Mlavi  u utorak novi rebalans…

25 Mar 2023, 10:36

Kursna lista