Dr Konstantinidis: Realna šansa za epidemiju malih boginja, opao broj vakcinisane dece
   26 Dec 2022, 9:22    Beograd    rts    Elena Marjanović


Dr Konstantinidis: Realna šansa za epidemiju malih boginja, opao broj vakcinisane dece

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije, doktor Georgios Konstantinidis izjavio je za RTS da zbog pada obuhvata vakcinisanih postoji realna šansa od epidemije malih boginja u Srbiji. Ističe da nuspojeve posle vakcinacije u načelu ne postoje.

Unicef je upozorio da je u Srbiji moguće izbijanje epidemije malih boginja i drugih bolesti koje se mogu sprečiti vakcinama, nakon što je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" izvestio o padu stope imunizacije za sve vakcine za decu u Srbiji.

Ističe da naročito brine pad vakcinacije protiv malih boginja, zauški i rubeole MMR vakcinom, koja je u 2021. godini iznosila 75 odsto na nacionalnom nivou, a u jednom gradu 24 odsto.


Predsednik Udruženja pedijatara Srbije, doktor Georgios Konstantinidis rekao je za RTS da je potrebna snažna akcija čitavog društva da bi se povratilo poverenje u nauku i medicinsku profesiju.


"Poverenje, koje je postojalo u medicinu i institucije društva, iščezlo je zahvaljujući dezinformacijama. Mediji su, umesto izvor korektnih informacija, postali dobrim delom izvor dezinformacija. Male boginje i vakcine su reprezentativni uzorak te politike", navodi Konstantinidis.


"Nuspojave u načelu ne postoje" 


Govoreći o važnosti vakcinacije, Konstantinidis kaže da nije potrebno ubeđivati da se deca imunizuju, jer je vakcina spasila milione dečijih života.


"To je nešto što se podrazumeva. Nuspojave koje se pominju, posledica su dezinformacija. Kada je reč o nuspojevama koje se pominju za morbile, u načelu ne postoje. Autizam se ne javlja posle morbila", objašnjava gost Jutarnjem programa.


Dodaje da su nuspojave posle vakcinacije češće kod starije deca, te da zato ne treba da postoji strah kada je reč o davanju vakcina deci od godinu dana.


"Pad obuhvata vakcinisanih" 


Male boginje su ozbiljna virusna infekcija koja može biti i smrtonosna. Konstantinidis podseća da je poslednja epidemija bila u decembru 2017., kao i u martu 2018. godine, kada je bilo hiljade registrovanih slučajeva i 14 umrlih.


"Svaki put kroz istoriju vakcinacija protiv morbila, od 1971. godine u Srbiji kada je bio pad obuhvata, bila je epidemija", navodi doktor.


Naglašava da postoji realna šansa da se epidemija malih boginja ponovo desi, kao i da bi na nacionalnom nivou trebalo da bude preko 95 odsto vakcinisanih, imajući u vidu da su male boginje izrazito zarazno oboljenje.


"Pad obuhvata postoji tri, četiri godine. Za period od četiri godine, imamo čitavu generaciju koja nije vakcinisana, oko 65 hiljada ljudi. I revakcina obuhvata samo deo vakcinisanih", kaže Konstantinidis.


Koji su simptomi 


Govoreći o simptomima, doktor kaže da počinju da se ispoljavaju desetak dana posle inkubacije u vidu respiratorne infekcije, posle čega se javlja osip, kao i da najteži oblici podrazumevaju teške upale pluća, slepilo i zapaljenje mozga.


"Potreban je snažan partnerski odnos svih struktura, počevši od Vlade Srbije do sredstava informisanja, pa čak i društvenih mreža", zaključuje predsednik Udruženja pedijatara Srbije, doktor Georgios Konstantinidis.Slične vesti

Nedoumice zbog beseže vakcine - roditelji treba da postavljaju pitanja, a institucije da daju tačne informacije

25 Mar 2023, 9:27

Roditelji dece koja su primila Torlakovu povučenu beseže vakcinu, imaju mnogo pitanja. Ministarstvo zdravlja i Institut…

Direktor "Torlaka" objašnjava zašto je povučena serija BSŽ vakcine

23 Mar 2023, 13:19

Jedna serija "Torlakove" BSŽ vakcine, koja se daje bebama protiv tuberkuloze, povučena je sa tržišta. Luka…

Vakcina protiv HPV virusa štiti od raka grlića materice, kada bi trebalo da se primi

23 Jan 2023, 9:32

U nama i oko nas cirkuliše više od 300 vrsta humanog papiloma virusa. Neki od njih su izazivači opakih bolesti.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPozorišna predstava pozorišta…

Velika scena Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u Kučevu bila je prepuna ljubitelja…

25 Mar 2023, 21:40

DruštvoDirektorka RFZO sa direktorima…

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguraanje…

25 Mar 2023, 14:07

DruštvoPetrovački parlament u utorak…

Pred odbornicima Skupštine opštine Petrovac na Mlavi  u utorak novi rebalans…

25 Mar 2023, 10:36

Kursna lista