Dr Bekić za RTS: Omikron pet puta zarazniji, dve trećine onih koji dođu na prvi pregled pozitivno
   11 Jan 2022, 10:01    Beograd    rts    Elena Marjanović


Dr Bekić za RTS: Omikron pet puta zarazniji, dve trećine onih koji dođu na prvi pregled pozitivno

Za nama su Novogodišnji i Božićni praznici i nažalost, obistinile su se najave i procene lekara da će broj zaraženih koronavirusom na dnevnom novu uskoro biti petocifren. U ponedeljak je registrovano gotovo devet hiljada novih slučajeva, preminula su 24 pacijenta. Statistika nikad gora, ali ipak ohrabruje što nema mnogo pacijenata čije lečenje zahteva hospitalizaciju.

Doktor Zoran Bekić, koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu i direktor Doma zdravlja Savski venac kaže za RTS da ako pogledamo krajem prošle godine, kada su brojevi počeli lagano da rastu bilo je oko 1.500 ili 1.600 osoba, da bi odmah posle Nove godine ti brojevi naglo počeli da rastu - 2.700, 5.200, da bismo najveći udar imali na 9.200, pa jedno blago smirivanje od 7.500 dva dana, pa smo se ponovo vratili na 9.000.


"Sve je to posledica omikrona koji se pet puta brže širi. S druge strane usporili smo imunizaciju. Dva miliona i 300.000 građana nije dobilo nijednu dozu, 980.000 koji su stekli uslov za treću dozu je nisu dobili. To je tri miliona i 300.000 građana koji su na meti infekcije", naveo je Bekić.


Ukazuje na veliki broj kontakata, masovna okupljanja i nepridržavanja mera.


"To je sve dovelo do ovog talasa koji se širi jako brzo", naglasio je Bekić.


Prema njegovi rečima, u DZ Savski venac je krajem prošle godine dnevno bilo između 120 i 1560 pregleda, sada ih ima između 400 i 500.

"Ali, zabrinjava broj inficiranih kod onih koji prvi put dođu na pregled. Ako je procenat inficiranih bio između 22 i 25 odsto krajem decembra, poslednjih dana dve trećine pacijenata koji prvi put dođu u našu ambulantu ima koronu", napominje Bekić.


Pad broja imunizovanih  


Omikron je, kaže, kod njih apsolutno, jer se brzo širi.


"Sa druge strane su blaže kliničke slike. Ako pogledamo broj onog dana kada smo imali 7.500 zaraženih dnevno, negde oko dva odsto te populacije je imalo bolnički smeštaj. Ali, daleko od toga da nemamo srednje teške i teške kliničke slike, daleko ih više imamo kod omikron soja koji često daje teške upale pluća", naglasio je Beki.

Navodi da je najveći pritisak u kovid ambulantama kod onih uzrasta od 18 do 45 godina. Oni su najmanje imunizovani.

"U populacinoj grupi od 31 do 45 godina je oko 45 odsto. Oni se najviše kreću, imaju najmanji stepen imunizacije i najmanje se pridržavaju mera. Zato su najviše u našim kovid ambulantama. Imunizacija je jedini pravi put kako ćemo se izboriti sa koronom. Ovaj soj će sigurno da mutira. Kada uporedimo broj imunizoavnih poslednjih dana ti su brojevi u daljem padu. Sada 1.500 i 6.500 dajemo doza vakcina dnevno. Ali je strašno mali broj prvih doza, između 300 i 1.000 dnevno", kaže Bekić.

Napominje da je u poslednjih 15 dana dato 79.000 doza.

"U vreme najvećeg interesovanja za imunizaciju smo aplikovali 80.000. Samo iz primera DZ Savski venac imamo sedam ambulanti. Radimo preko kapaciteta, i veliki je pritisak na primarne zdravstvene zaštite", dodaje Bekić.Povećava se broj zaražene dece Dodaje da oni koji su hteli da se imunizuju su to uradili i u prvom talasu.

"Veliki broj onih koji je trebalo da prime buster dozu nisu došli. Broj teških kliničkih slika u oktobru je uspeo da doprinese stepenu daleko većeg interesovanja za imunizaciju. Tada smo aplikovali dnevno između 35 i 45.000 ukupnih dnevnih doza. Sada kako je soj počeo da popušta, ne trčimo ka vakcilanom punktu. Moramo da budemo dovoljno odgovorni da znamo da ovo neće proći samo od sebe", kaže Bekić.

Sa koronom se borimo već dve godine.

Posle prvog talasa je Izrael proglasio pobedu nad koronom, a sada imaju aplikaciju četvrte doze. Moramo da se pripremimo da će ovo trajati neko duže vreme. Bojim se da ovo neće proći onako kako bismo najviše želeli.

Kod dece je, napominje, nešto bolje nego kod odraslih, ali i dalje traje raspust.
"Krajem prošle godine u DZ Savski venac imali smo jedno do dvoje dece zaraženih dnevno. Sada brojevi polako počinju da rastu. Rastu brojevi dece koja se hospitalizuju u dečjim kovid bolnicama. Zabrinjava kako će izgledati početak školske godine, jer ovih 9.000 koje smo uspeli da prepoznamo, a ima i onih koji nisu otišli na pregled. Procenjujemo da je sada više od 15.000 inficiranih osoba na dnevnom nivou u Srbiji", rekao je Bekić.Slične vesti

Korona nije prošlost, vakcina dobra za zaštitu osetljivih grupa

31 Mar 2023, 10:00

Korona nije prošlost, što se vidi iz broja registrovanih slučajeva dnevno, ali zdrava, imunokompetentna populacija,…

Kovid bolnice u Srbiji dobijaju novu važnu ulogu

15 Mar 2023, 9:55

Ministarka zdravlja Danica Grujičić predložila je da se deo tih ustanova u Kruševcu, Novom Sadu i Batajnici pretvori…

Promocija vakcinacije protiv kovida 19

21 Feb 2023, 13:13

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, od početka pandemije 2020. godine u Srbiji je bitku sa kovidom izgubila…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeMobilni mamograf u Požarevcu od…

Mobilni mamograf u organizaciji Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović…

9 Jun 2023, 11:10

EkonomijaSrpska policija u međunarodnoj…

Četiri osobe uhapšene su u Nemačkoj i Rumuniji, u zajedničkoj akciji presecanja lanca…

9 Jun 2023, 11:06

EkonomijaNove cene goriva, poskupeli i…

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje nego…

9 Jun 2023, 10:55

Kursna lista