DONIRAJTE KRV, POMOGNITE
   15 Aug 2018, 14:33    Požarevac    SATTV    Maja Kostić


DONIRAJTE KRV, POMOGNITE

IAKO U LETNJIM MESECIMA GRAĐANI ODMARAJU I MNOGI SU NA GODIŠNJIM ODMORIMA, VAŽNO JE BRINUTI O SVOM I ZDRAVLJU SVOJIH SUGRAĐANA, TE MEDIJSKI APEL STOJI KAO JEDAN OD NAJVAŽNIJI U CELOKUPNOM PROCESU I ON GLASI: DONIRAJTE DRAGOCENU TEČNOST, DONIRAJTE KRV KOJA JE SVAKOG TRENUTKU NEKOM PACIJENTU POTREBNA.

Crveni krst Požarevac obavlja važan zadatak, edukuje i afirmiše sugrađane da dobrovoljno daju krv tokom cele godine, sa akcentom na letnje dane kada su masnovno građani na godišnjim odmorima. Organizacija dobrovoljnog davanja krvi, omasovljavanje i edukacija stanovništva je zadatak Crvenog krsta koji je od neprocenjivog značaja jer tako se i dolazi do odličnih rezultata. Tim Crvenog krsta Požarevac je svojim delovanjem uspeo da dovede grad Požarevac na sam vrh, Požarevac je na prvom mestu po broju dobrovoljnih davalaca u odnosu na broj stanovnika.
Ono što je važno naglasiti kada je reč o primeni novog Zakona o transfuziji krivi, a što je izazvalo nedovoljno razumevanja i mnogobrojna pitanja od strane građana, kako Sat televizija saznaje, sva prikupljena krv se šalje u Institut za transfuziju krvi Beograd kako bi se sa tog mesta isporučivala svim lokalnim jedinicama na nivou Republike Srbije. Bolnice i zdravstvene ustanove, odnosno lokalne transfuzije su dužne da vrše trebovanja, a u požarevačkoj bolnici se to čini dva puta nedeljno. Uvid u to koliko je zdravstenim centrima potrebna količina različitih derivata krvi dužna je da prati i trebuje svaka ponaosob, kako bi i bila primenjena u hiruškim ili drugim intervencijama. Na taj način u svakom trenutku, svaka bolnica ima onoliko jedinica krvi koliko joj je potrebno i za svaki hitan slučaj svaka bolnica može da iskoristi krv koju je unapred trebovala. Još jedan važan podatak je da, na ovaj način svi regioni mogu ravnomerno u svakom trenutku da imaju dovoljne količine krvi, bez obzira da li je broj dobrovoljnih davalaca zadovoljavajuć  u određenoj lokalnoj jedinici, odnosno, bolnici.  Ono što je takođe važno navesti odnosi se na to da Institut za transfuziju krvi ima savremenu opremu, a to znači da se na taj način može mnogo više komponenti iskoristiti iz krvi, nego u prethodnom periodu kada je to bilo omogućeno i orjentisano na lokalnom nivou u  lokalnim transfuzijama.
Kada je reč o Crvenom krstu Požarevac, akcija dobrovoljnog davanja krvi u julu odnosi se na brojku od 328 jedinica krvi, dok je po trebovanju požarevačke bolnice bilo propisano trebovanje od 240. Požarevac je još jednom pokazao i opravdao naziv lider  u dobrovoljnom davalaštvu krvi u Srbiji.Slične vesti

PRIKUPLJENO 46 JEDINICA KRVI

17 Jan 2019, 9:05

U organizaciji Instituta za transfuziju krvi Srbije i Opštinskog crvenog krsta ,u Kučevu je sprovedena  ovogodišnja…

ZIMSKA AKCIJA DAVANJA KRVI U GOLUPCU

15 Jan 2019, 12:38

U organizaciji  Instituta za transfuziju krvi Srbije i Crvenog krsta Golubac,u prostorijama Osnovne škole ,,Branko…

LOVCI IZ OPŠTINA VELIKO GRADIŠTE I GOLUBAC DALI KRV

4 Jan 2019, 18:47

U restoranu ,,Lovac’’ u Velikom Gradištu održana je vanredna akcija doberovoljnog davalaštva krvi …

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoUČENICI POLJOPRIVREDNE ŠKOLE U…

POLJOPRIVREDNA ŠKOLA SA DOMOM UČENIKA SONJA MARINKOVIĆ IZ POŽAREVCA DOBILA JE BESPOVRATNA…

17 Jan 2019, 15:10

PolitikaUVODNO OBRAĆANJE VUČIĆA I PUTINA

Predsednik Rusije Vladimir Putin zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i građanima…

17 Jan 2019, 15:03

PolitikaLavrov doputovao u Beograd

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić dočekao je sinoć na beogradskom aerodromu "Nikola…

17 Jan 2019, 13:56

Kursna lista