Domaći turisti hrle u banje i planine, ali ih zaobilaze inspekcije
   2 Feb 2024, 10:16    Beograd    rts    Elena Marjanović


Domaći turisti hrle u banje i planine, ali ih zaobilaze inspekcije

Da se sa Strategijom razvoja turizma do 2025. nije mnogo odmaklo, potvrđuje izveštaj Državne revizorske institucije. Nacionalni savet za razvoj turizma nije održao nijednu sednicu, niti je podneo izveštaj o radu.


Prema broju noćenja, domaći turisti najradije borave u banjskim i planinskim centrima. Najatraktivniji su Vrnjačka Banja i Sokobanja, Zlatibor, Kopaonik i Tara.


Goran Čabarkapa iz Sektora za svrsishodnost poslovanja Državne revizorske institucije rekao je da u Vrnjačkoj Banji, na Tari i Zlatiboru, republička i lokalna turistička inspekcija nisu sprovele nijedan nadzor naplate i uplate boravišne takse za 2020, 2021, i 2022. godinu.


"Od navedenih lokalnih samouprava, jedino su kontrole naplate i uplate boravišne takse vršene u opštini Sokobanja i opštini Raška. Lokalna turistička inspekcija je u 2021. godini u Sokobanji izvršila pet kontrola pravnih lica i kod jednog kontrolisanog subjekta utvrdila nezakonitost – da nije plaćen iznos boravišne takse u roku, odnosno do 5. u mesecu za prethodni mesec, u iznosu od preko 1.300.000 dinara", rekao je Čabarkapa.


Između ostalog i zbog toga u Državnoj revizorskoj instituciji kažu da nije učinjeno sve što se moglo radi efikasnog planiranja razvoja turizma. Nalaz potkrepljuju činjenicom da nisu doneta sva dokumenta i podzakonska akta, nisu ažurirana postojeća i usvojena nova planska dokumenta.


I ono što je usvojeno, kažu, ne sprovodi se u celosti. Zaključuju takođe da ne postoji praćenje i izveštavanje o rezultatima u sprovođenju planskih dokumenata.


Ministarstvu turizma i omladine i Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam dato je deset preporuka za otklanjanje nepravilnosti.


"Očekujemo da će sprovođenjem datih preporuka biti ostvarena dodatna vrednost koja bi se ogledala u donošenju planskih dokumenata za razvoj turizma, u cilju efikasnog planiranja. Drugo, donošenje podzakonskih akata u skladu sa zakonom, preduzimanje mera u cilju efikasnijeg sprovođenja aktivnosti", kaže Duško Pejović, predsednik Državne revizorske institucije. 


Revizori konstatuju i da Nacionalni savet za razvoj turizma nije održao nijednu sednicu niti je Vladi podneo izveštaj o radu. Isto je i u Pokrajinskom savetu za turizam. Izveštaji o realizovanim aktivnostima takođe su izostali, pa samim tim nije moguće ni izmeriti dostignute ciljeve.Slične vesti

U susret novoj sezoni kamp "Zlatibor" otvoren za posetioce

10 Apr 2024, 10:48

Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”. Odlični uslovi i kvalitet…

Zlatibor na 45. Međunarodnom sajmu turizma

29 Feb 2024, 11:38

Turistička organizacija Zlatibor imala je centralnu poziciju u Hali 4  na na 45 Međunarodnom sajmu turizma, gde je…

Konkurs za dodelu kreditnih sredstava za podsticanje kvaliteta turističke ponude za 2024. godinu

20 Jan 2024, 10:50

Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije raspisalo je konkurs za dodelu kreditnih sredstava sa ciljem unapređenja…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSesije za poslodavce - sve o subvencijama,…

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Požarevac organizuje sesije sa poslodavcima…

13 Apr 2024, 12:19

DruštvoUčenici Ekonomsko-trgovinske škole…

Ema Mišić, Sofia Urošević i Mihailo Stanković osvojili su prvo mesto na takmičenju,…

13 Apr 2024, 12:14

DruštvoPojačana kontrola saobraćaja uoči…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu…

13 Apr 2024, 11:57

Kursna lista