Domaći proizvođači jabuka u velikom problemu zbog rata u Ukrajini, moguća nova tržišta za izvoz
   1 Apr 2022, 10:04    Beograd    rts    Elena Marjanović


Domaći proizvođači jabuka u velikom problemu zbog rata u Ukrajini, moguća nova tržišta za izvoz

Gojko Zagorac, predsednik Asocijacije proizvođača jabuka "Serbia Does Apples", kaže za Radio Beograd 1 da su, iako izvoz u Rusiju uz ogromne probleme i dalje opstaje, moguća nova tržišta u pojedinim zemljama Evropske Unije, Velikoj Britaniji, Bliskom i Dalekom istoku, Indiji, pa i Egiptu.



Srbija je prošle godine izvezla oko 180.000 tona jabuka na rusko tržište i ostvarila devizni priliv od oko 90 miliona dolara. Domaći proizvođači su, zbog ratnih sukoba u Ukrajini i otežanog transporta u Rusiju, počeli da traže nova tržišta za ogromne zalihe.

  Gojko Zagorac je za Radio Beograd 1 rekao da je godišnja proizvodnja jabuka u Srbiji između 500 i 550 hiljada tona. Trenutne zalihe su 40 odsto te količine, 200 - 250 hiljada tona, najviše "ajdared" i "zlatni delišes", a to su, ukazuje, upravo sorte koje se najviše plasiraju na teritoriji Ruske Federacije. 

"Srbija je u velikom problemu kada je izvoz jabuke u pitanju, jer je najveće izvozno tržište za jabuke upravo Ruska Federacija, koja se nalazi u već poznatoj situaciji. Zbog novonastalih okolnosti, sezona jabuke će se produžiti do jula ili avgusta, jer je ima dosta na zalihama, ali se još uvek ne zna hoće li to uticati na cenu", upozorava Zagorac. 

Dodaje da je o sledećoj sezoni još rano govoriti, ali da, ako iz bilo kog razloga dođe do poremećaja u Poljskoj i Italiji koje su najveći prozvođači jabuka u Evropi, to će se svakako preliti na sva ostala tržišta.



Koja su potencijalna tržišta



"Kada su nova tržišta za plasman jabuke u pitanju, mi smo počeli da ih tražimo još pre nekoliko godina, jer je postojala opasnost da rusko tržište postane prezasićeno, pošto su tamo zasađeni brojni moderni voćnjaci, a i počeli su da uvoze jabuke iz okolnih zemalja, kao što su Moldavija, Iran i Turska", kaže Zagorac.

Iako izvoz u Rusku Federaciju uz ogromne probleme i dalje opstaje, moguća nova tržišta su, ocenjuje, pojedine zemlje Evropske Unije, Velika Britanija, Bliski i Daleki istok, Indija pa i Egipat.

  Plasman u Indiju, a to važi i za sva ostala udaljena tržišta, donosi problem u održavanju kvaliteta jabuke, koja treba da putuje  35-40 dana, koliko traje transport do Indije.

"Taj problem je svakako rešiv ako se poštuju sva pravila pakovanja i temperature u kontejnerima. Ako se dogodi da stignu jabuke u lošem stanju, što nije čest slučaj, to se reši sa kupcem i nastavlja se dalje. Za nova tržišta osnovni uslov je da se iz Srbije šalje kvalitetnija roba", objašnjava on.

Da li Srbija ima mogućnosti da ne izvozi samo jabuke, već da se preorijentiše na preradu i da se na inostrano tržište plasiraju džemovi, sokovi i ostali proizvodi od jabuka, pitanje je koje ostaje za buduća vremena.

"Našim voćarima i dalje je najvažnije da proizvedu što više jabuka prvog kvaliteta i da ih plasiraju po što višoj ceni", zaključio je  Zagorac.

 

Rast izvoza jabuka


Na tržište Bliskog istoka u sezoni 2018/2019. godine, Srbija je izvezla oko 3. 000 tona jabuka, dok je ove sezone izvoz bio 15.000 tona.
Sličan rast imaju i tržišta Velike Britanije i Dalekog istoka.
Sa početkom izvoza u Indiju je 2020. godine izvezeno 780 tona jabuka a ove sezone,  zaključno sa februarom, oko 2.500 tona, što je preko tri puta više.



Slične vesti

Voće u cvatu, da li će mraz da obere ovogodišnji rod

4 Mar 2024, 9:35

Za nama je, kažu meteorolozi, najtopliji februar. Voće je procvalo, a poljoprivrednike brine šta će biti ako padne…

Mraz i dalje preti voću, rod je pod znakom pitanja - jaka odbrana ipak postoji

2 Mar 2024, 9:58

Najveću pretnju najprofitabilnojoj grani srpske poljoprivrede voćarstvu, predstavljaju klimatske promene. Voćari strahuju…

Rezidba voćnih vrsta

7 Feb 2024, 11:55

Rezidba je pomotehnička operacija od koje u velikoj meri zavisi visina i kvalitet roda.Osnovni cilj rezidbe je da se na…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista