DOM ZDRAVLJA POŽAREVAC SPROVODI PROJEKAT: PREVENCIJA KOMPLIKACIJA KOD OBOLELIH OD DIJABETESA
   10 Mar 2020, 13:31    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


DOM ZDRAVLJA POŽAREVAC SPROVODI PROJEKAT: PREVENCIJA KOMPLIKACIJA KOD OBOLELIH OD DIJABETESA


DOM ZDRAVLJA U POŽAREVCU SPROVODI PROJEKT POD NAZIVOM PREVENCIJA KOMPLIKACIJA KOD OBOLELIH OD DIJABETESA U OKVIRU KOJEG JE OTVORENO I SAVETOVALIŠTE ZA DIJABETES

U okviru projekta koji sprovodi Dom zdravlja Požarevac   „Prevencija komplikacija obolelih od dijabetesa“ podrazumeva se da ciljana populacija od oko 4.000 osoba starijih od 18 godina, obolelih od šećerne bolesti na teritoriji grada Požarevca, bude ciljano pregledana po određenim kriterijumima i konstatovano njihovo trenutno stanje i procenjeni određeni faktori i parametri koji će se pratiti u određenom vremenskom periodu. Vrednost granta je 3.296.246 dinara.Pokazatelji će zatim biti podložni evaluaciji i korekciji u cilju unapređenja kvaliteta lečenja i života samih pacijenata, kao i u cilju prevencije komplikacija Dijabetes Melitusa.

Tokom realizacije projekta, navedeni podaci biće dostupni na uvid izabranim lekarima, od kojih će se očekivati informacije o pojedinim parametrima. Samim tim, dobrobit celokupne lokalne zajednice biće postignuta i kvalitet života značajno unapređen i poboljšan.

Problem je i u nedovoljnoj motivisanosti pacijenata obolelih od Dijabetes Melitusa za redovne kontrole, potom, nedostatak vremena za obavljanje navedenih aktivnosti od strane izabranih lekara zbog preopterećenosti kurativnim pregledima, kao i nedostatak adekvatne medicinske opreme.
Koordinatorka projekta dr Katarina Milićević, specijalista opšte medicine, ističe da je veoma važno da se pacijenti redovno odazivaju na kontrole i samim tim preveniraju napredak bolesti.
 


Šećerna bolest ( dijabetes melitus ) je najčešća metabolička bolest savremenog života. Nastaje usled smanjene količine ili nedostatka insulina. Insulin je hormon koga luči pankreas i koji reguliše nivo šećera u organizmu. Kao odgovor na to, dolazi do porasta šećera (glukoze) u organizmu. Normalna glikemija u organizmu je 3,5-6 mmol/l.


 
 Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoAMSS BRINE O ZDRAVSTVENIM RADNICIMA…

Auto-moto savez Srbije kao društveno odgovorna organizacija, želeći da pruži podršku…

4 Apr 2020, 10:42

Vremenska prognozaPROGNOZA za NEDELJU, 5. April…

SRBIJA: U nedelju duži sunčani periodi, osim na krajnjem jugu Srbije gde će uz više oblaka…

4 Apr 2020, 10:26

DruštvoDONACIJA KOMPANIJE BAMBI

Grad Požarevac je u vreme vanrednog stanja izazvanog korona virusom dobio nekoliko donacija…

4 Apr 2020, 9:02

Kursna lista