Doktorka Ostojić: Gojaznost je kod dece donosila ozbiljne obostrane upale pluća
   6 Feb 2021, 13:21    Beograd    RTS    Marija Topalović


Doktorka Ostojić: Gojaznost je kod dece donosila ozbiljne obostrane upale pluća

Rukovodilac Dečje klinike KBC "Dr Dragiša Mišović" dr Olivera Ostojić, kaže za RTS da se u toj zdravstvenoj ustanovi trenutno leči šestoro dece. Navela je da je 10 do 15 mališana imalo produženi kovid i da je kod njih primećena gojaznost koja im je donosila ozbiljne obostrane upale pluća.
  Doktorka Olivera Ostojić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, navela da se svakodnevno smanjuje broj pacijenata u svim zdravstvenim ustanovama, pa i u Dečjoj klinici KBC "Dr Dragiša Mišović".

"Trenutno imamo šest mališana sa pratiocima koje lečimo. Jedno dete ima nešto težu kliničku sliku sa upalom pluća, a ostala deca su dosta dobro sa nekim opštim simpomima – temperaturom, koja se polako leče. Svi su kovid pozitivni, ali njihova klinička slika će zahtevati još dan, dva hospitalnog lečenja i posle toga idu kući na oporavak", rekla je Ostojićeva.

Istakla je da od sredine marta rade kao dečja kovid bolnica i da su imali više pikova.
"Najteže je bilo u martu, aprilu i maju kada nismo znali sa čime se uopšte susrećemo. Tada smo imali preporuku i hospitalizovali decu koja su kovid pozitivna, a nisu bila sa težim simptomima", rekla je doktorka.

Jul i drugi talas su doneli ozbiljnije kliničke slike sa upalom pluća, a Ostojićeva kaže da je 30 do 40 odsto pacijenata imalo obostrane pneumonije.
"Tada je bilo 44 dece sa skoro isto toliko pratilaca koji su takođe bili kovid pozitivni i imali simptome – majke, očevi. Tako da smo mi od marta jedna porodična bolnica gde lečimo i decu i roditelje zavisno ko je od njih bolestan", naglasila je Ostojićeva.

Navela je da ništa manje pacijenata nije bilo ni sada, u poslednjem talasu, kada je više od polovine dece imalo nešto ozbiljniju kliničku sliku.
"Od početka epidemije do sada smo imali nešto preko 700 hospitalizovanih pacijenata i preko 1.500 ambulantnih pregleda", dodala je Ostojićeva.

Objasnila je da su jedno vreme zbrinjavali decu iz cele Srbije, a da su im se kasnije pridružili i Klinički centar Novi Sad i Niš sa svojim pedijatrijskim klinikama.
Navela je da je oko 1 do 1,5 odsto mališana imalo produženi kovid, tj. multisistemski inflamatorni sindrom, dakle desetoro do petnaestoro dece.

"Njihova zajednička karakteristika je da su to odrasla deca, od 15 godina i starija, i ono što smo primetili da su to gojazna deca. Gojaznost je bila nešto što je donosilo ozbiljne obostrane upale pluća sa skorovima na skeneru grudnog koša koji su bili visoki i koji su prilazili kovid pneumoniji odraslih pacijenata sa teškim pneumonijama", objasnila je Ostojićeva.

Naglasila je da su ta deca dobro reagovala na terapiju i da su posle sedam do deset dana lečenja oporavljeni otišli svojim kućama, i da sada nemaju nekih posledica.
"I kod najtežih pacijenata kod kojih je moglo da bude nekih komplikacija, nema ih", rekla je Ostojićeva.
Navela je da deca koja su imala rendgenski potvrđene pneumonije imaju preporuku da se ne bave aktivno sportom tri do šest meseci, dok mališani koji su imali blage simtpome nemaju nikave posebne preporuke.
 



Slične vesti

Grad daje po 40.000 dinara za svako rođeno dete

22 Mar 2024, 12:49

Nakon žučne rasprave, odbornici lokalnog požarevačkog parlamenta su na sednici Skupštine Grada, usvojili Predlog…

Kriva kičma, problemi sa vidom i govorom - bilans sistematskih pregleda

13 Mar 2024, 12:16

U toku su sistematski pregledi dece za upis u osnovnu školu. Dr Milana Stojanović, pedijatar Doma zdravlja Požarevac…

Za jedne praksa za druge putokaz za život - kako mladi pomažu deci bez roditeljskog staranja

27 Feb 2024, 9:58

Najvažnije je da se deci bez roditeljskog staranja omogući da se obrazuju, lakše zapošljavaju i integrišu…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPresretači i radari na putevima…

Na svim putevima u zemlji očekuje se pojačan saobraćaj, naročito u poslepodnevnim satima.…

29 Mar 2024, 12:27

PolitikaStarović za RTS: Usvajanje preporuke…

Odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da usvoji preporuku…

29 Mar 2024, 12:07

Vremenska prognozaPrognoza za subotu, 30. mart 2024.

SRBIJA: U subotu pretežno sunčano i vrlo  toplo za ovo doba godine.…

29 Mar 2024, 11:28

Kursna lista