Dokle je stigao izborni proces i od čega zavisi da li će Beograd ponovo na glasanje
   24 Jan 2024, 9:32        rts    Elena Marjanović


Dokle je stigao izborni proces i od čega zavisi da li će Beograd ponovo na glasanje

Republička izborna komisija usvojila je rešenje o dodeli mandata poslanicima novog saziva Skupštine Srbije i sada nema prepreka da se zakaže i konstitutivna sednica parlamenta, koja će biti početkom februara, kako je najavio predsednik države, naglašavajući da je Srbija suverena zemlja, da su izbori bili najčistiji do sada, a da je spreman da razgovara o unapređenju izbornih pravila. I beogradska Gradska izborna komisija je potvrdila mandate, a čeka se datum konstitutivne sednice.


Pre gotovo 40 dana 18 lista je pretendovalo da uđe u parlament. Deset je prešlo izborni prag. Konačne rezultate Republička izborna komisija proglasila je sredinom janura.


"U roku od 10 dana od objavljivanja konačnih rezultata Komisija rešenjem dodeljuje mandate kandidatima za narodne poslanike, i to po njihovom redosledu na izbornoj listi", rekao je predsednik RIK-a  Vladimir Dimitrijević.


I zvanično je počeo da teče rok od 30 dana za formiranje Skupštine. Protiv odluka negoduje opozicija. Otuda i njihova odluka – da pokrenu mehanizam izbornog spora pred Ustavnim sudom. To je poslednja instanca u pravnom sistemu.


"Mi treba da svedočimo formiranju Narodne skupštine, nakon toga treba da teku pregovori o formiranju izvršne vlasti i sve će to da teče nesmetano, bez obzira što Ustavni sud u tom momentu odlučuje. Ukoliko se Ustavni sud u međuvremenu oglasi i eventualno donese odluku po kojoj prihvata one dokaze koje je dostavila opozicija, onda bi se ti izbori po automatizmu poništili i mi bismo išli na novo glasanje", kaže Bojan Klačar iz CESID-a


Dok čekaju pravni epilog, politički stavovi se kreću u tri smera – da na konstitutivnoj sednici podnesu ostavke i prepuste mandate drugim izbornim listama, da ih ipak prihvate i učestvuju u radu. I poslednji – da prihvate mandate ali proglase bojkot. Na regularnost izbora žalili su se i međunarodnim institucijama. Zvanični izveštaj ODIHR-a očekuje se polovnom februara. U međuvremenu – ocenu daje izvestilac Evropskog parlamenta.


"Ne predviđam bilo kakvu međunarodnu istragu izbora u Srbiji. Važno je saslušati posmatrače angažovane u dugoročnoj posmatračkoj misiji OEBS-a i ozbiljno shvatiti njihove zaključke i siguran sam da međunarodne institucije mogu da rade zajednički sa domaćim u Srbiji. Ohrabrujem vlasti u Srbiji da u potpunosti sarađuju sa međunarodnim institucijama, ukoliko se pojave bilo kakva pitanja koja bi zahtevala njihovo angažovanje," rekao je izvestilac Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik.


Rokovi i za formiranje gradske skupštine


Paralelno sa formiranjem republičkog parlamenta, teku rokovi i za formiranje gradske skupštine. Na javni poziv SNS-ovog kandidata za gradonačelnika Beograda na razgovore o saradnji, oglasila se lista "Mi - glas iz naroda".


"Upućujem javni poziv svim nosiocima mandata u Skupštini grada Beograda, a pre svega listi ‘Mi - Glas iz naroda, Aleksandar Jerković’, da ukoliko žele, razgovaramo o potencijalnoj saradnji i planovima za razvoj Beograda u naredne četiri godine i načinu na koji ćemo naš grad učiniti još boljim i lepšim", rekao je Aleksandar Šapić sa liste "Beograd ne sme da stane". 


"Mi - glas iz naroda" ponavlja da ne podržava nijednu listu.


"Ne podržavamo koaliciju ni SNS–SPS ni ‘Srbija protiv nasilja’ ni NADA. Ako ne bude formirana nova gradska većina mimo nas, i budu raspisani novi izbori, sada već kao parlamentarna lista imaćemo bolju priliku da predstavimo naš plan i program za upravljanje Beogradom", navode sa liste "Mi - glas iz naroda".


Detaljniji plan za deset dana najavljuje Novi DSS. Odnosiće se, kažu, na lokalne izbore i šta ako beogradski budu ponovljeni.


"Je l’ idemo pod ovim uslovima ili tražimo promene? Valjda tražimo promene, bili bi glupi da izađemo sa istim biračkim spiskom koje promene tražimo. Treba da definišemo koje promene tražimo, da definišemo minimum pod kojim ćemo izaći, a šta je ono što je neprihvatljivo za izlazak", kaže Miloš Jovanović.


Kada će slika biti jasnija


Pregovore o gradskoj većini, posmatrači izbora stavljaju u trenutni kontekst.


"Ni pritisci iznutra, putem protesta, ni pritisci spolja nisu toliko izraženi da bi se u ovom momentu vlast odlučila da automatski ponovi beogradski izbore. Stoga se u ovom momentu možda izglednijim čini da će se ići na formiranje i republičke i beogradske vlasti ali tu treba staviti dva znaka pitanja. Jedan je znak pitanja vezan za to što još uvek ne znamo šta će pisati u izveštaju od ODIHR-a. Moje su očekivanje da će on manje-više ponoviti identične teze kao iz preliminarnog izveštaja. I pod broj dva, mora da se isprati proces formiranja većine u gradu u smislu da li SNS stranka može da dođe do jedne stabilne i održive koalicije sa pokretom Mi", kaže Klačar.


Slika će biti jasnija na konstitutivnoj sednici beogradskog parlamenta, koja treba da se održi za deset dana, najkasnije trideset od dodele mandata.Slične vesti

U Skupštini završen Kolegijum o izbornim uslovima

3 Apr 2024, 10:46

U Skupštini Srbije završen je rad Kolegijuma, na kojem su učestvali predsednica parlamenta Ana Brnabić i šefovi…

SO Veliko Gradište: U ponedeljak o rebalansu

27 Mar 2024, 12:00

Prvi rebalans budžeta opštine veliko Gradište 1. aprila  pred odbornicma  gradištanske skupštine 

Dačić: Opozicija ometanjem rada skupštine stvara atmosferu vanrednog stanja

20 Mar 2024, 10:27

Predsednik poslaničke grupe "Socijalistička partija Ivica Dačić" Ivica Dačić izjavio je danas da predstavnici…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 23. april…

SRBIJA: U utorak tokom dana dolazi do naoblačenja koje se premešta…

22 Apr 2024, 11:21

DruštvoOve nedelje kukuruz najtrgovanija…

Tokom ove sedmice preko Produktne berze prometovano je 4.525 tona robe finansijske vrednosti…

22 Apr 2024, 11:01

EkonomijaPrihodi i izdaci u 2003. viši…

U 2023. godini, prosečni mesečni prihodi u novcu i u naturi po domaćinstvu (sva domaćinstva)…

22 Apr 2024, 10:58

Kursna lista