Dogovoren nastavak saradnje sa Helvetas SwissIntercooperation SRB
   15 Jun 2022, 10:10    Veliko Gradište    sattv, velikogradiste.rs    Elena Marjanović


Dogovoren nastavak saradnje sa Helvetas SwissIntercooperation SRB

U kabinetu predsednika opštine Veliko Gradište U četvrtak 09. juna, održan je  sastanak  predstavnika ove opštine i Helvetas SwissIntercooperation SRB.Pored predsednika opštine Dragana Milića, sastanku su, ispred Helvetas SwissIntercooperation SRB, prisustvovali Aleksander Grunauer i Nataša Čorbić te predstavnici opštine Veliko Gradište načelnica Opštinske uprave Sanja Stojadinović i rukovodilac Odeljenja za finanasije Jelena Pantić.


Tom prilikom, naglašena je uspešna saradnja između Helvetas SwissIntercooperation SRB i opštine Veliko Gradište već duži niz godina. Ideja ovog sastanka je da se sagledaju neki novi aspekti koji mogu da budu od velikog interesa za ovu lokalnu samoupravu kao i saradnja sa “Fondacijom Konrad Adenauer“ koja se svojim međunarodnim radom zalaže da ljudi širom sveta žive dostojanstveno i slobodno.


U okviru ove saradnje biće organizovan forum gde će predsednici lokalnih samouprava, učesnica projekta, moći da razmene svoja iskustva, ali i da iznesu probleme u radu sa javnim preduzećima Republike Srbije.


Program “Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana“ se realizuje u periodu od 2021. do 2025. godine gde opština Veliko Gradište dobija:
•          Stručne podrške u izradi višegodišnjih planova aktivnosti za uključivanje građana/građanki u procese donošenja odluka o trošenju sredstavaizsopstvenogbudžeta.
•          Specijalne tehničke pomoći namenjene političkom vođstvu i opštinskoj administraciji. Pomoć će se pružati kroz radionice, učenje na radnom mestu, studijske posete/razmene, dizajn modela akata lokalne samouprave, mentorstvo.
•          Podrške odabranim savetima mesnih zajednica u primeni participativnih mehanizama u razvoju i implementaciji razvojnih programa i finansijskih planova odabranih mesnih zajednica.
•          Podrške lokalne samouprave u dizajniranju i primeni dokumenta koji analiziraju rodnu perspektivu i perspektivu socijalne isključenosti u lokalnim politikama.
•          Podrške lokalne samouprave u primeni propisanih/revidiranih i usvojenih poslovnika i sadržaja za objavljivanje izveštaja o javnoj raspravi.
•          Podrške prenosa iskustava i inovativnih praksi u druge lokalne samouprave.
•          Podrške da aktivno učestvuju u dijalogu sa nadležnim institucijama kojim se kreira i poboljšava sprovođenje politike u oblasti uključivanja građana/građanki i trendovima javnog građanskog praćenja kvaliteta i inkluzivne prakse u definisanju lokalnih politika. Dijalog će biti fasilitiran od strane Programa.
•          Podrške lokalnoj samoupravi dakreira i predlože nova elektronskih rešenja za uključivanje građana/građanki na nivou lokalne samouprave, čiju će izradu podržavati Program.Slične vesti

Gradovi i opštine od danas mogu da se prijave za program sertifikacije s povoljnim poslovnim okruženjem

27 Mar 2023, 10:06

Lokalne samouprave iz čitavog regiona od danas mogu da se prijave za učešće u Programu sertifikacije gradova i opština…

Saradnja opština Žužemberk i Golubac uspešna više od decenije

3 Aug 2022, 11:16

U okviru ovogodišnjeg Sajma Dunava, opštinu golubac posetila je delegacija prijateljske opštine Žužemberk,…

Unapređenje GIS-a u Požarevcu i Velikom Gradištu

4 Nov 2020, 13:01

Potpisan Međuopštinski sporazum o saradnji, kao jedan od koraka ka daljem unapređenju geografsko informacionog sistema…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 16. april…

SRBIJA: U utorak stiže promena vremena uz velike temperaturne razlike…

15 Apr 2024, 13:32

KulturaNarodna biblioteka priprema kulturno…

Narodna bibliotaka “Veljko Dugošević” Golubac je centar svih kulturnh dešavanja…

15 Apr 2024, 11:53

PrivredaSubvencije nisu isplaćene na vreme…

Subvencije nisu isplaćene na vreme jer korisnici ne proveravaju eSanduče kažu u Upravi za…

15 Apr 2024, 11:34

Kursna lista