Dođite u Kučevo na 55. Homoljske motive
   2 Jun 2023, 16:27    Kučevo    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Dođite u Kučevo na 55. Homoljske motive

Kučevo je od srede do subote 3.juna prestonica Kulture u Srbiji. U toku je jedna od najstarijih kulturnih manifestacija,trradicionalna jubilarna 55.Smotra izvornog narodnog stvaralaštva ,,Homoljski motivi’’ koja okuplja poštovaoce narodne tradicije i stvaralaštva.Prateće manifestacije počele su  u sredu Bibliosalonom u kučevačkoj blioteci sa temom folklorni motivi u savremenoj srpskoj knjićevnosti , gde je gost bio  prof. dr Boško Suvajdžić. Četvrvtak je biio rezervisan za koloniju pletenja  koju orgaizuje Etno mreća, asocijacija proizvođača rukotvorina Srbije., promociju knjige “Vinogradi suze liju” Bore Vasića, Izložbu Petra Anđelkovića ,,Zavet Kneza Lazara'' i muzičko poetski pprogram Inana Bosiljčića “Naše veče”. 

A za danas,u petak  planiran je  nastup Ansmbla narodnh igara i pesama sa  Kosova i metohije “Venac”. Programi se odvijaju u Bublioteci, na platou ispred Pošte porodičnoj kući Petra Anđelkovića i Letnjoj pozornici.Centralni dan manifestacije je subota 3.juni.

         -Najznačajniji dan manifestacije Homoljski motivi i ove godine je, tradicionalno, subota 3. jun, kada program počinje od ranih jutarnjih sati velikim narodnim vašarom izložbom narodnih rukotvorina , homoljskog sira, gastronomskih specijaliteta i poljoprivrednih proizvoda ispred restorana Homoljski motivi. Tu je i filatelistička izložba PTT muzeja i demonstracija ispiranja zlata na obali peka.Tog dana se održava svečani defile učesnika smotre, koji privlači najveću pažnju posetilaca. Učesnicima i gostima Kučeva prvo dobrodošlicu poželi Vrhovni pastir, a zatim slede nastupi izvornih grupa. Očekuje se da će ove godine nastupiti blizu 800 učesnika, od kojih 330 mališana koji će učestvovati na “Dečijim motivima” na platou ispred pošte.Nakon nastupa folklornih ansambala sledi veliko finale koncert Zorice Brunclik.Pozivam sve one koji žele lep provod u našem gradu da sutra,u subotu,dođu na Homoljske motive I daju doprinos ovoj najstarijoj kulturnoj manifestaciji u Srbiji.Nadam se da će se dobro provesti,jer je program pripremljen za svačiju dušu,kaže Marija Kocić,direktorka Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ iz ovog grada na Peku I najavila  da će jubilarni  55.Homoljski motivi, kao odraz tradicije i originalnosti narodnog stvaralaštva biti lepši, veseliji i masovniji nego ikad.

Organizator “Homoljskih motiva” je opština Kučevo i Centar za kulturu “Dragan Kecman” uz podršku Turističke organizacije Kučevo i brojnih ustanova i organizacija. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i ove godine je  podržalo manifestaciju svrstavši je među događaje od državnog značaja.



Slične vesti

Miholjski susreti sela i 21. jepurijada u Topolovniku: Najbolji gulaš od divljeg zeca skuvala ekipa Slaviše Pavlovića iz Vlaškog Dola

28 Nov 2023, 12:06

U  naselju Topolovnik,u opštini Veliko Gradište, proteklog vikenda održani su ,,Miholjski susreti sela’’…

Vrtić Lasta iz Golupca na četvrtim dečijim jezičkim igrarijama u Smederevskoj Palanci

6 Nov 2023, 21:39

Ekipa Predškolske ustanove ,,Lasta’’ iz Golupca prvi put se predstavila na ovogodišnjoj …

TO Golubac dobila prvu nagradu za najbolju jednolisnu turističku publikaciju

17 Oct 2023, 16:29


U Kruševcu je održana 19.po redu tradicionalna  Međunarodna manifestacija “KOFER SLOVA“ Ova manifestacija se održava…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista