Dođite u Kučevo na 55. Homoljske motive
   2 Jun 2023, 16:27    Kučevo    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Dođite u Kučevo na 55. Homoljske motive

Kučevo je od srede do subote 3.juna prestonica Kulture u Srbiji. U toku je jedna od najstarijih kulturnih manifestacija,trradicionalna jubilarna 55.Smotra izvornog narodnog stvaralaštva ,,Homoljski motivi’’ koja okuplja poštovaoce narodne tradicije i stvaralaštva.Prateće manifestacije počele su  u sredu Bibliosalonom u kučevačkoj blioteci sa temom folklorni motivi u savremenoj srpskoj knjićevnosti , gde je gost bio  prof. dr Boško Suvajdžić. Četvrvtak je biio rezervisan za koloniju pletenja  koju orgaizuje Etno mreća, asocijacija proizvođača rukotvorina Srbije., promociju knjige “Vinogradi suze liju” Bore Vasića, Izložbu Petra Anđelkovića ,,Zavet Kneza Lazara'' i muzičko poetski pprogram Inana Bosiljčića “Naše veče”. 

A za danas,u petak  planiran je  nastup Ansmbla narodnh igara i pesama sa  Kosova i metohije “Venac”. Programi se odvijaju u Bublioteci, na platou ispred Pošte porodičnoj kući Petra Anđelkovića i Letnjoj pozornici.Centralni dan manifestacije je subota 3.juni.

         -Najznačajniji dan manifestacije Homoljski motivi i ove godine je, tradicionalno, subota 3. jun, kada program počinje od ranih jutarnjih sati velikim narodnim vašarom izložbom narodnih rukotvorina , homoljskog sira, gastronomskih specijaliteta i poljoprivrednih proizvoda ispred restorana Homoljski motivi. Tu je i filatelistička izložba PTT muzeja i demonstracija ispiranja zlata na obali peka.Tog dana se održava svečani defile učesnika smotre, koji privlači najveću pažnju posetilaca. Učesnicima i gostima Kučeva prvo dobrodošlicu poželi Vrhovni pastir, a zatim slede nastupi izvornih grupa. Očekuje se da će ove godine nastupiti blizu 800 učesnika, od kojih 330 mališana koji će učestvovati na “Dečijim motivima” na platou ispred pošte.Nakon nastupa folklornih ansambala sledi veliko finale koncert Zorice Brunclik.Pozivam sve one koji žele lep provod u našem gradu da sutra,u subotu,dođu na Homoljske motive I daju doprinos ovoj najstarijoj kulturnoj manifestaciji u Srbiji.Nadam se da će se dobro provesti,jer je program pripremljen za svačiju dušu,kaže Marija Kocić,direktorka Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ iz ovog grada na Peku I najavila  da će jubilarni  55.Homoljski motivi, kao odraz tradicije i originalnosti narodnog stvaralaštva biti lepši, veseliji i masovniji nego ikad.

Organizator “Homoljskih motiva” je opština Kučevo i Centar za kulturu “Dragan Kecman” uz podršku Turističke organizacije Kučevo i brojnih ustanova i organizacija. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i ove godine je  podržalo manifestaciju svrstavši je među događaje od državnog značaja.Slične vesti

Legionari ponovo pohodili Viminacijum

9 Sep 2023, 14:25

Savremeni legionari trčali su  polumaraton od Kostolca do Viminacijuma.

Kostolac i Viminacium bili su domaćini…

Živičanke skuvale najbolji ajvar

9 Sep 2023, 12:26

Na gastronomskom takmičenju “Izaži mi na teglu”pobedila je ekipa udruženja ćena iz Živice, Drugo mesto pripalo…

Izađi mi na teglu

8 Sep 2023, 13:38

U Požarevcu nastavljena potraga za najboljim majstorima ajvara u Srbiji.Jubilarni, deseti po redu, karavan…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaU onlajn supermarketu – nova prilika…

Sve više malih proizvođača pokušava da dođe do kupaca preko sopstvenih onlajn…

25 Sep 2023, 10:07

DruštvoNiču tri naučno-tehnološka parka,…

Ministarstvo za javna ulaganja raspisalo je tender za izgradnju Naučno–tehnoloških…

25 Sep 2023, 10:03

DruštvoPočela isplata pomoći za decu…

Danas i sutra isplaćuje se jednokratna pomoć države roditeljima dece uzrasta do 16 godina.…

25 Sep 2023, 10:01

Kursna lista