Dodir površine u Galeriji savremene umetnosti
   7 Aug 2020, 9:39    Požarevac    SATTV    Elena Marjanović


Dodir površine u Galeriji savremene umetnosti

U Galeriji savremene umetnosti očekuje vas izložba slika pod nazivom Dodir površine autora Vladana Ranđelovića iz Niša.
Izložba slika Dodir površine Vladana Ranđelovića postavljena je u Galeriji savremene umetnosti


 
U najnovijoj stvaralačkoj fazi analizom i uspostavljanjem novih relacija, po rečima Radmile Kostić kritičara, umetnik kadrira složene odnose u prostoru koji su neprekidnom procesu transformacije došavši do potpuno novog sagledavanja stvarnosti.
 


“Oslobađajući dragocen kreativan duh sugestivnim vođenjem ideje, kroz metod redukcije rešava brojne likovne probleme upućujući na novo sagledavanje promenjivosti prirode. Ističući primarno dejstvo boje, linije, unutar plastične pikturalne strukture dolazi do novih otkrića formirajući vlastiti vizuelni sistem u kome se pored čiste likovnosti prostor i vreme pojavljuju kao dva bitna egzistencijalna sloja kojom rešava sudbinu vlastitog iskaza. U inspirativnoj, tragalačkoj avanturi prenosi sopstvena razmišljanja o prirodi kroz sučeljavanje razigrane i statične svedene forme, dok istovremenim slaganjem obojenih geometriziranih površina kreira skladnu, dinamičnu celinu. Kolorit pri tome ima posebnu ulogu kao vrsta dijagrama koji sugeriše iskrene, duboke emocije otvarajući prostor za sveže, ubedljive interpretacije. Tokom uzbudljivog stvaralačkog zanosa ide korak dalje došavši do neočekivanih ideja koje vizualizuje kroz redukovane, gotovo apstraktne jarko obojene mozaičke površine. Može se reći da se kroz sve navedene faze stvaralaštva provlači uzbudljivo i snažno osećanje života i sveta kao odlučujući faktor u građenju vlastite vizuelne opservacije. U neprekidnoj borbi misaonog i čulnog , vidljivog i nevidljivog, Vladan Ranđelović gradi novu, osobenu poetiku formirajući zreo likovni izraz kojim se uključuje u kompleksnu likovnu scenu grada Niša“, rekla je Kostić.


„Lirski asocijativni pejzaži skladnih kompozicija, linearnih formi i prefinjenog kolorita, kako ističe, Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, viši kustos u Narodnom muzeju u Požarevcu karakteristike su niškog umetnika Vladana Ranđelovića koji je do sada imao 43 samostalnih izložbi i preko 150 grupnih u zemlji i inostranstvu, kao i oko 50 učešća na likovnim kolonijama od kojih su neke međunarodnog karaktera.
„Dodir površine“ kako glasi naziv izložbe postavljene u Galeriji savremene umetnosti od 5. avgusta, spoj je realnih i asocijativnih oblika prirode. U izloženim delima primećujemo nešto i zavičajno, i topografsko, i konkretno, ali i izazvano utiskom i doživljajem sveta koji okružuje umetnika. Izuzetan kao kolorista kod koga se smenjuje igra toplih i hladnih tonova, Ranđelović stvara pejzaže koji nas ne navode na nemir, već vidimo jedan uređeni svet slikarski doživljenog prostora, poput mapa i itinerera, koji stoji kao poseban fizički i mentalni entitet“, navela je Radosavljević.Izložba je otvorena tokom avgusta 2020 godine.  Ulaz u GSU je slobodan uz korišćenje svih preventivnih mera zaštite protiv COVID-a 19.
 

Izvor: GSUSlične vesti

Samo parovi, porodice, pojedine grupe mogu da sede blizu u bioskopu

27 Aug 2020, 9:11

Na odlazak u pozorište, bioskop, koncert u kulturnoj instituciji, još malo ćemo pričekati. Pripreme za posetioce neki su…

PORED DOBRE POSETE U GOLUBAČKOJ TVRĐAVI I RAZNA KULTURNA DEŠAVANJA

20 Aug 2020, 19:15

Ko je i kada podigao Tvrđavu Golubac pouzdano se ne zna, ali je više nego evidentno da je ovo srednjovekovno utvrđenje…

PROJEKTI CENTRA ZA KULTURU KUČEVO

17 Jun 2020, 11:36

Centar za kulturu “Veljko Dugošević" iz Kučeva dobio je podršku za realizaciju dva projekta od…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoTribina "Niste sami"…

Četvrta tribina u 2020. godini, u okviru kampanje "Niste sami", održana  je…

29 Sep 2020, 12:54

DruštvoUskoro u Požarevcu savetovalište…

U Požarevcu će biti formirano savetovališta za brak i porodicu. Savetovalište…

29 Sep 2020, 12:52

DruštvoJP Toplifikacija priprema toplifikacioni…

U JP Toplifikacija Požarevac u toku su aktivnosti za početak grejne sezone. S bzirom na nastupajući…

29 Sep 2020, 12:51

Kursna lista