DODELJENE DIPLOME ZA  MAME DOJILJE
   6 Oct 2018, 12:19    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


DODELJENE DIPLOME ZA MAME DOJILJE

POVODOM OBELEŽAVANJA SVESTKE NEDELJE DOJENJA U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVLJE POŽAREVAC UPRILIČENA  JE SVEČANA DODELA DIPLOMA MAMAMA SA TERITORIJE GRADA POŽAREVCA KOJE SU SVOJE BEBE DOJILE DUŽE OD ŠEST MESECI

 Zavod za javno zdravlje Požarevac i ove godine je uključen u aktivno obeležavanje Centralne kampanje  svetske nedelje dojenja koja se u našoj zemlji obeležava od 01. Do 7. oktobra pod sloganom „DOJENJE TEMELJ ŽIVOTA“ Svetska nedelja dojenja je globalna kampanja koja se obeležava u više od 170 zemalja sveta.

Cilj aktivnosti kampanje je skretanje pažnje zdravstvene i šire javnosti koliki je značaj dojenja kojim se obezbeđuje najoptimalnija ishrana, pravilan rast i razvoj, zaštita i unapređenje zdravlja i deteta i majke, kao i ukazivanje na značaj pružanja podrške i pomoći trudnicama, i majkama dojiljama da ostvare uspešno dojenje.Zvanični datum Svetske nedelje dojenja na globalnom nivou je od 01. do 07. avgusta.
 
U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležiće se u periodu od 01. do 07. oktobra, po dvadesetčetvrti put, pod sloganom „Dojenje – temelj života.”
Svečanoj dodeli diploma prisustvovale su sve mame sa svojim bebama koje isključivo doje bebe duže od šest meseci. Sve prisutne je podravila Ana Jovanović direktorka zavoda za javno zdravlje koja je i ukazala na značaj dojenja.Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine. I sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama. Sisanjem, osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije. Dojenje je ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki i predstavlja vitalni deo održivog razvoja i značajnu komponentu globalne akcije okončanja poremećaja uhranjenosti.Direktor opšte bolnice Požarevac dr Danko Nikolić je  pozdravio  sve roditelje i i ukazao na  podatke o broju rođene dece od početka godine. U odnosu na predhodnu godinu nesto je manji broj porođaja u istom periodu nego predhodne godine.Nakon pozdravnog govora direktorka zavoda za javno zdravlje je uručila diplome najistrajnijim mamama a mališani iz predškolske ustanove Ljubica Vrebalov iz Požarevca su svojim programom  ulepšali ovaj događaj.
 Slične vesti

OBELEŽAVANJE DEČIJE NEDELJE U OPŠTINI GOLUBAC

11 Oct 2019, 21:05

U okviru obeležavanja “Dečije nedelje” koja se ove godine održava od 7.-og do 13-og ovog meseca,mališani…

POVODOM DEČIJE NEDELJE PRVACI POSETILI BIBLIOTEKU U VELIKOM GRADIŠTU

9 Oct 2019, 21:57

 Narodna biblioteka ,,Vuk Karadžić’’ u Velikoim Gradištu  svake godine obeležava Dečiju nedelju i koja ima za cilj da u…

PROGRAM ZA OBELEŽAVANJE DEČIJE NEDELJE U POŽAREVCU

7 Oct 2019, 14:22

Konvencija o pravima dece, tj. dokumenta koji je usvojen u Ujedinjenim nacijama pre 30 godina  odnosi se na Dečja prava…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoIZGRADNJA NOVOG HOTELA I UREĐENJA…

U planu razvoja opštine Golubac,u okviru strateškog dokumenta u toku ove godine…

26 May 2020, 23:18

PolitikaODRŽANA 34. SEDNICA SKUPŠTINE…

ODRŽANA  JE 34. SEDNICA LOKALNOG PARLAMENTA U VELIKOJ SALI CENTRA ZA KUTLURU UZ POŠTOVANJE…

26 May 2020, 14:37

DruštvoOD SEPTEMBRA ĐAKE PRVAKE OČEKUJE…

Od septembra prvake očekuje novi nastavni predmet pod nazivom Digitalni svet, međutim fond…

26 May 2020, 13:39

Kursna lista