Dizelaši se češće zapale na putu od benzinaca, šta nikako ne raditi kada se automobil pregreje
   28 Jul 2022, 9:58    Beograd    rts    Elena Marjanović


Dizelaši se češće zapale na putu od benzinaca, šta nikako ne raditi kada se automobil pregreje

Kada su visoke temperature, gotovo da nema dana da ne plane neki automobil, a bilo je slučajeva da izgore i autobusi. Zašto dolazi do pregrevanja, šta je najčešći uzrok požara i šta je važno da znamo kako prilikom podizanja haube ne bismo napravili još veću havariju i povredili sebe ili nekoga ko se tu zatekao?


Automobilista Miloš Brkić kaže za RTS da se požari na vozilu najčešće dešavaju na otvorenom putu kod novih dizel automobila koji imaju DPF filter.


"Kada se svakodnevno vozi po gradu, automobil ne upali regeneraciju tog filtera, a kada se izađe na otvoreni put, kada je spoljna temperatura visoka i kada radi klima, taj filter počne regeneraciju, temperatura dostigne vrednost između 600 i 700 stepeni, i ako je iz motora negde curilo ulje, automobil se lako zapali i tako dolazi do požara", rekao je Brkić.


Preporuka vozačima, ističe, jeste da pre nego što krenu na put urade regenaraciju DPF filtera, da provere rashladnu tečnost, sve vrste ulja – i motorno i kočiono, instalacije od ventilatora...


Kod starijih automobila dešava se da dođe do topljenja instalacija kod ventilatora hladnjaka koji hladi motor, i tako dođe do požara, kaže Brkić.


Međutim, ukoliko se uradi dobra preventiva i ukoliko vozilo pregledaju i mehaničar i električar, ističe Brkić, rizik od požara se smanjuje na minimum i ne bi trebalo da dođe do neželjenih posledica.
Prema njegovim rečima, u poslednjih mesec dana izgorelo je mnogo više dizelaša nego benzinaca.


"Noviji dizelaši imaju izolaciju, to je neki filc zbog kojeg, kada se natopi uljem koje negde curi, i kada automobil uđe u fazu regeneracije DPF filtera, automobil se brzo zapali", ukazao je Brkić. 
Ukoliko dođe do požara, kaže Brkić, ne bi trebalo otvarati haubu, jer kada se ona otvori dolazi više vazduha i plamen se brže razgoreva.


Zato je potrebno imati aparat S2 za gašenje požara koji je dovoljan da se spreči šteta na skoro 80 odsto delova ispod haube. 


Većina automobila, kaže, ima S1 aparat, a s njim nije moguće ugasiti ni najmanji požar.


"Ukoliko imate S2 aparat, pokušajte brzo da ugasite požar i to je jedini način da sačuvate 70 do 80 odsto delova ispod automobila", rekao je Brkić. 


Kada su visoke temperature, gotovo da nema dana da ne plane neki automobil, a bilo je slučajeva da izgore i autobusi.Slične vesti

Održana treća fićijada - Fićom kroz selo

3 Oct 2022, 9:06

Vozači fića okupili su se danas u Zlakusi, u 09:00 časova, kako bi otpočeli treću po redu Fićijadu pod nazivom „Fićom…

Saznajte koliko brzo raste temperatura u kolima - ne ostavljajte decu samu ni "na kratko"

23 Jul 2022, 7:22

Srbija je danas pod crvenim meteo-alarmom, a živa u temometru će dostizati 41. podeok. Zbog ovih vrućina potrebno je voditi…

Ne ostavljajte ključeve u automobilu -za krađu su dovoljne sekunde

13 Jul 2022, 9:10

Koliko god da je vruće u automobilu, nikako ga ne ostavljajte sa otvorenim prozorom ili ključem u bravi, da bi klima radila…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaSeptembarske zarade: Kostolac…

U Gradskoj opštini Kostolac je opet zabeležena prosečna zarada koja je veća od republičkog…

27 Nov 2022, 10:45

DruštvoRužić: Kazne su jasno definisane,…

Kazne za vršnjačko nasilje su jasno definisanje ali je od kazni važnije da se radi na prevenciji,…

27 Nov 2022, 10:20

DruštvoDanas su Božićne poklade - poslednji…

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetom apostolu Filipu,…

27 Nov 2022, 10:16

Kursna lista