Đerlek za RTS: Ko će moći da primi treću dozu i koje su prioritetne grupe
   24 Jul 2021, 10:21    Beograd    RTS    Marija Vajner


Đerlek za RTS: Ko će moći da primi treću dozu i koje su prioritetne grupe

Stručni komitet, sastavljen od naših vrhunskih eksperata, preporučio kriznom štabu primenu treće doze vakcine protiv koronavirusa. Da li će ta preporuka i biti usvojena - o tome bi Krizni štab trebalo da odluči. Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek navodi za RTS da se uvođenjem treće doze, dodatno štite osetljive kategorije stanovništva, čiji imuni sistem daje slabiji odgovor na vakcinaciju, zdravstveni radnici koji su u stalnom kontaktu s pacijentima, kao i svi koji to žele. 

Mirsad Đerlek je gostujući u Dnevniku 2 naveo da je Stručni komitet, sastavljen od naših vrhunskih eksperata preporučio Kriznom štabu da građani budu vakcinisani trećom dozom vakcine. I da ta doza bude data najmanje šest meseci posle druge.
  "Naš Stručni komitet je sastavljen od najeminentnijih stručnjaka iz oblasti vakcinacije i predložili su da to bude "Fajzerova" vakcina ili "Moderna" tzv RNK vakcina. Međutim, nisu isključili mogućnost da to bude i vakcina koja je napravljena i na neki drugi model", navodi Đerlek. Objašnjava da je treća doza namenjena pre svega hroničnim bolesnicima, i onima koji boluju od težih bolesti, ali, kako kaže, treću dozu mogu primiti i svi ostali građani šest meseci posle revakcinacije. "Pre svega treća doza pojačava imunitet i namenjena je pre svega hroničnim pacijentima koji boluju od težih bolesti kao što su - maligne bolesti, osobama sa transplatacijom koštane srži, osobama starijim od 70 godina, osobama starijim od 60 godina koje su u Domovima za stare. Biće namenjena zdravstvenim radnicima i radnicima koji su zaposleni u socijalnoj zaštiti, ali i zdravstvenim radnicima i radnicima uz socijalne ustanove", objašnjava Đerlek. Dodaje da treću dozu mogu primiti i svi ostali građani šest meseci posle revakcinacije.  Objašnjava da je preporuka doneta na osnovu svetskih istraživanja koja su pokazala da treća doza pojačava imunitet kod osoba koje su slabije reagovale na dve doze.



Slične vesti

I posle korone -korona, zašto nekada oporavak traje baš dugo

18 Nov 2023, 10:13

Procenjuje se da 87 odsto pacijenata koji su preležali koronu, imaju najmanje jedan simptom, dva meseca nakon infekcije.…

Očuvanje kardiovaskularnog sistema u postkovidu

11 Nov 2023, 11:47

Scaron;ta nam je korona donela, a kakve zdravstvene probleme ostavila, kao i na mnoga druga pitanja vezana za kardiološke…

Da li se ponovo zahuktava koronavirus?

2 Nov 2023, 11:22

U poslednja dva meseca došlo je do blagog povećanja onih koji se odlučuju na testiranje zbog simptoma koji podsećaju…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista