Đerlek: Dečak ranjen u "Ribnikaru" verovatno nastavlja lečenje u Čikagu
   25 May 2023, 9:26    Beograd    rts    Elena Marjanović


Đerlek: Dečak ranjen u "Ribnikaru" verovatno nastavlja lečenje u Čikagu

Prošle su tri nedelje od masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar“, i tek nešto manje od zločina u mladenovačkim i smederevskim selima. Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek kaže za RTS da je jedanaestoro ranjenih i dalje na bolničkom lečenju. Dečak koji je zadobio povrede kičme verovatno će nastaviti lečenje u Čikagu, a država će snositi troškove.


Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek rekao je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, da je jedanaestoro ranjenih u masovnim pucnjavama u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u okolini Mladenovca i Smedereva još na bolničkom lečenju.


"Na Institutu za majku i dete je pacijent koji ima ozbiljne komplikacije zbog povrede vratne kičme i on će verovatno nastaviti lečenje u Čikagu – spremamo dokumentaciju i država će snositi sve troškove", rekao je Đerlek

Kako objašnjava, svi pacijenti su imali politraume i morali su da naprave prioritete prilikom zbrinjavanja. U KBC Zemun je pacijent sa ortopedskim problemima, dok je devetoro ranjenih u Urgentnom centru. Svi su stabilno i van životne opasnosti.

U najtežem stanju su pacijent (1997) kome je odstranjen bubreg, a očekuje se i intervencija na krvnim sudovima, zatim pacijent (1972) sa povredom grudnog koša koji očekuje ortopedsku operaciju. Devojci (2005) koja je zadobila dve prostrelne rane odstranjen je bubreg, njoj je povređena jetra i imala je operaciju debelog creva. "Očekujemo još operacija kako bismo je osposobili za puštanje kući", rekao je Đerlek.


Ističe da će biti potrebno mnogo vremena da se svi pacijenti oporave, da sledi rehabilitacija, kao i da će biti potrebna psihosocijalna podrška.


"Ovako stresne situacije koje niko nije očekivao ostavljaju ozbiljne posledice po mentalno zdravlje – na roditelje, učenike, nastavnike, siguran sam da ćemo obezbediti kvalitetnu zdravstvenu uslugu za sve koji su ovo doživeli", rekao je Đerlek.

Kakve su mere preduzete
Govoreći o preduzetim merama, Đerlek je podsetio da su još 4. maja reagovali formiranjem timova za psihološku podršku roditeljima, nastavnicima i učenicima, odnosno otvaranjem telefonskih linija za sve kojima je to potrebno.


U saradnji sa Ministarstvom prosvete i Unicefom štampali su flajere za decu, nastavnike, roditelje, sa informacijama o tome kako se ophoditi u tim situacijama, kako prići deci.

Đerlek navodi da je potrebno multisektorsko jačanje saradnje između Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete i Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja. Srednjoročno se radi na projektima koji se bave rešavanjem kriza i smanjivanjem posledica.


"Angažovaćemo veliki broj stručnjaka da razgovaraju sa roditeljima, nastavnicima, učenicima i da se vidi koliko je sve to uticalo na mentalno zdravlje u pojedinim školama", rekao je Đerlek.


Treća mera je proširivanje na 1800 škola u celoj Srbiji, pri čemu se neće izostaviti ni srednje škole ni fakulteti.

"Struka će doneti najbolja rešenja"


Vlada Srbije juče je objavila spisak ustanova kulture koje mogu da prime decu iz OŠ "Vladislav Ribnikar". Kako je rečno, roditelji treba da se izjasne koje ustanove su im prihvatljive, kako bi Ministarstvo prosvete u petak pripremilo plan aktivnosti za sledeću nedelju za učenike u dostupnim objektima.

Na pitanje kakvi će se sadržaji organizovati za decu, Đerlek je rekao da moramo biti obazrivi. "Treba porazgovarati sa roditeljima, oni najbolje poznaju decu, saslušati njihove predloge, razgovarati sa decom – koliki su njihovi strahovi i briga, i struka će dati svoje mišljenje i doneti najbolje rešenje za budućnost dece koja su prošla kroz sve ovo", rekao je Đerlek.


Komentarišući vanredni inspekcijski nadzor povodom primedbi roditelja na rad dr Ranke Radulović tokom pružanja psihološke podrške učenicima, Đerlek je rekao da će javnost o tome biti obaveštena kada bude podnet izveštaj. Ako je neko načinio propust biće sankcionisan, rekao je državni sekretar dr Mirsad Đerlek.Slične vesti

Treba li deci ograničiti društvene mreže i da li je Tiktok najveća opasnost

13 May 2023, 11:43

Poslednjih dana čujemo da deci treba ograničiti društvene mreže i upotrebu telefona. Mnogi saveti zvuče logično, a neki…

Milić: Moramo biti budni, da pratimo situaciju i razgovaramo sa decom

10 May 2023, 13:05

Zbog tragedije koja se dogodila 3. maja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, od ponedeljka, 8. maja…

Poenta je da čujemo i slušamo dete, pa tek onda razgovor

9 May 2023, 10:21

U ovim teškim danima važno je čuti šta nam deca kažu i posebno razgovarati o društvenim mrežama koje…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Društvo"Art Kostolac" obeležio…

Rezanjem kolača, Udruženje likovnih umetnika Kostolca “Art Kostolac” je obeležilo…

7 Jun 2023, 13:18

DruštvoFrenki, Čileanac u Srbiji: "Došao…

Fransisko Andres Oses Ahumada je osamnaestogodišnji srednjoškolac, koji je preko…

7 Jun 2023, 12:53

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA ČETVRTAK, 8. Jun 2023.

SRBIJA: U četvrtak promenljivo i nestabilno vreme sa sunčanim periodima…

7 Jun 2023, 12:06

Kursna lista